ΓΔ: 1206.32 0.52% Τζίρος: 14.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:49:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
Φωτο: Shutterstock

Η αυτοπεποίθηση του ΧΑ, τα χαμόγελα σε ΟΤΟΕΛ - Ελλάκτωρ και τα κουρασμένα ΕΛΠΕ

Παραμένει σε επαφή με τα υψηλά οκταετίας το ΧΑ εν αναμονή των εκλογών, «αλλού τα κακαρίσματα αλλού γεννούν οι κότες», η ΔΕΗ απελευθερώνεται από τη σεναριολογία, το γύρισμα της Eurobank και οι προσδοκίες για Lavipharm.

Όσοι περίμεναν ρευστοποιήσεων συνέχεια την περασμένη Παρασκευή μάλλον απογοητεύτηκαν, καθώς η αγορά επιβεβαίωσε την αυτοπεποίθησή της για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Δύσκολα θα δούμε, με τα σημερινά δεδομένα, πολύ χαμηλότερες τιμές.

Σημειώνεται ότι είναι αρκετοί αυτοί από το εγχώριο retail που έχουν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις σε μια λογική «για καλό και για κακό». Αντίθετα, ξένοι αγοράζουν συστηματικά ποντάροντας στο δυναμισμό της εγχώριας οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ο Γενικός Δείκτης, πέντε και σήμερα ημέρες πριν τις εκλογές, παραμένει σε επαφή με τα υψηλά οκταετίας και, αν δεν έχουμε κάποια εκλογική έκπληξη, από την επόμενη Δευτέρα θα δούμε πολλά και ενδιαφέροντα.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη, 31 Ιανουαρίου 2023 - 12 Μαΐου 2023

Σε ό,τι αφορά τον MSCI, η αγορά μας θύμισε την προηγούμενη εβδομάδα την παροιμία «αλλού τα κακαρίσματα αλλού γεννούν οι κότες». Διότι όλη η συζήτηση ήταν για την ένταξη της Τρ. Πειραιώς στον MSCI Greece Standard (κάτι που δεν έγινε), ωστόσο είχαμε την ένταξη στον Small Cap της Autohellas και της Ελλάκτωρ, με τους δυο τίτλους να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη. Αλλά και οι πρωινοί της Παρασκευής που μπήκαν στην Τρ. Πειραιώς στον απόηχο της ανακοίνωσης για τη μη ένταξη στον MSCI Greece Standard δεν το μετάνιωσαν, καθώς από το -2,34% που άνοιξε η μετοχή έκλεισε τελικά στο μηδέν.

-- ΕΛΠΕ: «Κουρασμένη» η μετοχή της Helleniq Energy (ΕΛΠΕ), καταγράφει οριακές απώλειες από την αρχή του χρόνου, έναντι απόδοσης 20% για το Γενικό Δείκτη. Ο όμιλος θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου την ερχόμενη Πέμπτη. Σήμερα τα περιθώρια διύλισης κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετική. Για το πρώτο τρίμηνο, όμως, η αγορά αναμένει ένα πολύ καλό μείγμα αποτελεσμάτων, αφού τα περιθώρια διύλισης είχαν διατηρηθεί υψηλά και σαφώς πολύ ενισχυμένα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022. Έτσι, οι αναλυτές αναμένουν καθαρά κέρδη άνω των 200 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών μόλις 4 εκατ. ευρώ το περσινό πρώτο τρίμηνο.  Σκιά στην πορεία της μετοχής παραμένει η απόφαση της ΕΕ σχετικά με την επανάληψη ή μη της περαιτέρω φορολόγησης των (ουρανοκατέβατων) κερδών των ευρωπαϊκών διυλιστηρίων.

Η πορεία της μετοχής των ΕΛΠΕ, Σεπτέμβριος 2022 - 12 Μαΐου 2023

-- Aegean Airlines: Αύριο Τρίτη ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς θα δοθεί ισχυρό στίγμα. Το πρώτο τρίμηνο είναι παραδοσιακά το πλέον αδύναμο για την εταιρεία καθώς οι «μηχανές» του τουρισμού μετά τον Μάρτιο παίρνουν μπροστά, όμως φέτος θα είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο του 2022, όπου υπήρχαν άλλωστε ακόμη κάποιοι περιορισμοί λόγω Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτοι 4,5 μήνες του 2023 είναι εξαιρετικοί για την Aegean, που σε κερδοφορία κινείται αρκετά πάνω από τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2022, ενώ σε πολύ καλό momentum βρίσκονται και οι πληρότητες φέτος. Υπενθυμίζουμε ότι η αγορά περιμένει να ακούσει περισσότερα για την επαναγορά των warrants του Δημοσίου, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα αργήσει και πολύ. 

Η πορεία της μετοχής των Aegean, Οκτώβριος 2022 - 12 Μαΐου 2023

-- Eurobank: Μετά από ένα 6ήμερο ανοδικό σερί όπου συγκέντρωσε κέρδη 14,52%, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις διορθώνει σε ποσοστό 5% συνολικά, έχοντας τη μεγαλύτερη πτώση στον κλάδο. Μεθαύριο, Τετάρτη, ανακοινώνει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2023.Η τράπεζα προχώρησε πρώτη στην εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων και έχει ήδη επιτύχει διατηρήσιμη κερδοφορία και μάλιστα από διαφοροποιημένες πηγές (Ελλάδα, εξωτερικό, ακίνητα). Η μετοχή από τα χαμηλά του Νοεμβρίου 2020 αποκομίζει κέρδη κοντά στο +400% και αυτό τα λέει όλα. 

Η πορεία της μετοχής των Eurobank, Οκτώβριος 2020 - 12 Μαΐου 2023

-- Τιτάν: Έχει συμπληρώσει εξαήμερο ανοδικό σερί με συνολική άνοδο 5,37%, με φόντο τα εξαιρετικά αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε. Στα 15,60 ευρώ η μετοχή, με υψηλό 52 εβδομάδων τα 16 ευρώ από τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ έχει χαμηλό έτους στα 10,64 ευρώ από τις 3 Οκτωβρίου 2022. Ασφαλώς, μπορεί να έχει πολύ καλύτερη απεικόνιση στο ταμπλό, καθώς η συμπεριφορά της μετοχής μάλλον αδικεί το εκτόπισμα του ομίλου. Στα 1,12 δισ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση, περίπου όσος είναι ο τζίρος μόνο από την Αμερική.

-- ΔΕΗ: Με κέρδη 4,55% έκλεισε την περασμένη εβδομάδα, ευρισκόμενη στα 8,28 ευρώ, ενώ παραμένει μια μετοχή που καλώς ή κακώς επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις. Η πορεία της και αυτή την εβδομάδα θα είναι  μια… άτυπη δημοσκόπηση. Η ισχυροποίηση της τωρινής κυβέρνησης και η απομάκρυνση του σεναρίου… ΣΥΡΙΖΑ (σενάρια επιστημονικής φαντασίας βέβαια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα) με τις εξαγγελίες περί επανακρατικοποίησης, αναμένεται να φανεί στο ταμπλό και στη μετοχή και αυτή την εβδομάδα.

Η πορεία της μετοχής των ΔΕΗ, Οκτώβριος 2022 - 12 Μαΐου 2023

- Lavipharm: Η Fast Finance ΑΕΠΕΥ σημειώνει πως είναι «από τις λίγες περιπτώσεις που ενώ ολοκληρώθηκε μία σημαντική αύξηση κεφαλαίου, κατάφερε να συντηρήσει κέρδη στους συμμετέχοντες για μεγάλο διάστημα. Θυμίζουμε ότι στο 0,34 ολοκληρώθηκε ΑΜΚ πάνω από 50 εκατ. με τα αποτελέσματα πλέον να δείχνουν ότι η εταιρεία έχει αλλάξει ρότα. Τα δύο μεγάλα επίπεδα στο εβδομαδιαίο γράφημα είναι το 0,38 και το 0,46 που ουσιαστικά κατοχύρωση ενός εκ των δύο θα δώσει και τάση. Σε ημερήσιο είναι long ενώ σε εβδομαδιαίο δίνει long αν καταφέρει να κλείσει πάνω από τα 0,42 λεπτά. Θυμίζουμε ότι σε εβδομάδα είναι short από τον Αύγουστο του 2022. Επίσης να πούμε ότι είναι και η μόνη εταιρεία που κατάφερε να βγει από επιτήρηση την επόμενη μέρα της ΑΜΚ». Το άλμα της περασμένης Τετάρτης δημιούργησε προσδοκίες, τις οποίες μάλλον μετρίασε το άγαρμπο γύρισμα των επόμενων δυο ημερών, ωστόσο με ελάχιστες συναλλαγές την Παρασκευή.

Η πορεία της μετοχής της Lavipharrm, 1η Δεκεμβρίου 2022 - 12 Μαΐου 2023

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το ΧΑ σε ζώνη ταλαιπωρίας, το placement της ΕΤΕ και η πίεση σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ

Τα καλά νέα για τα 2,2 δισ. που δεν συγκίνησαν την αγορά, το άλμα του πετρελαίου που φέρνει διεθνείς ανησυχίες, η διάθεση του 20% της Εθνικής, η υστέρηση της μετοχής του ΟΤΕ, η συνεχής πίεση στη ΔΕΗ και οι απώλειες της ΕΧΑΕ.
MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και οι ξένες αγορές

Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ και το στοίχημα της αναβάθμισης, η προειδοποίηση της Pimco για δύσκολη «προσγείωση», οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών, το υψηλό της ΔΕΗ, το ομόλογο της Mytilineos και οι τράπεζες.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Το εκλογικό αποτέλεσμα, ο… αναστoχασμός των επενδυτών και οι εκπτώσεις στο ΧΑ

Η μετεκλογική διόρθρωση, η σύγκριση με τις εκλογές του 2019, το profit taking και το μάζεμα στις τράπεζες, το γύρισμα της Ελλάκτωρ, η καλή εικόνα του ΟΤΕ και η ανθεκτικότητα ΜΥΤΙΛ και CEΝΕR.
MARKET MAKER

Η αγορά παίρνει ανάσες, η λήξη των παραγώγων και η μετοχή των 350 ευρώ

Παρέμεινε στο πράσινο ο ΓΔ, με τις μετοχές όμως να κλείνουν μακριά από τα υψηλά ημέρας, η μεταβλητότητα λόγω παραγώγων, το 13άρι της ΔΕΗ, η νέα Ελλάκτωρ, το ράλι της Βιοκαρπέτ και η διόρθωση της Πλαστικά Θράκης.
MARKET MAKER

Άνοδος μίνι έκπληξη, το πάρτι στα mezz, το ξέσπασμα Ελλάκτωρ και η συνέχεια

Το γλυκό κλείσιμο του ΧΑ, η ηρεμία στις ξένες αγορές, η θετική αντίδραση στα αποτελέσματα της Φουρλής, οι νέες συζητήσεις για Άκτωρ και το άλμα της Ελλάκτωρ, η εκτίναξη σε ιστορικά υψηλά των mezz και το ξεκίνημα της Austriacard.