ΓΔ: 1422.75 -0.14% Τζίρος: 84.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Apasxolisi, Ergasia, Job, Employment
Φωτό: Shutterstock

Εκδήλωση για τα εργαλεία της ΕΕ για τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις

Πρόκειται για την «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά» και διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΕΒΕΑ, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023.

Μια σημαντική εκδήλωση ανοιχτή για όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που θα παρουσιάσει τα εργαλεία και άλλα μέτρα ενίσχυσής τους θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα την προσεχή Τρίτη 5 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά» και διοργανώνεται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ΕΒΕΑ.

Τη σημασία της ενημερωτικής αυτής εκδήλωσης καθώς και τον σημαίνοντα ρόλο της ΕΕ στις ασφαλείς εμπορικές συναλλαγές των επιχειρήσεων, εκτός αυτής, αναδεικνύουν με άρθρο που συνυπογράφουν στο σημερινό ΒΗΜΑ της Κυριακής, ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής και Επίτροπος Εμπορίου Βλάντις Ντομπρόφσκις.

«Η αποτελεσματική άσκηση της εμπορικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι κρίσιμη για την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι κανένα από τα κράτη μέλη δεν δύναται να διεκδικήσει από μόνο του τα εθνικά του συμφέροντα στις διεθνείς αγορές» τονίζουν. Εξηγούν ότι «οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες που διαπραγματεύεται, διαχειρίζεται και συνάπτει η ΕΕ», ως το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ - από ΗΠΑ και Κίνα- στον κόσμο, «θωρακίζουν τις εθνικές οικονομίες απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές διασφαλίζοντας φιλικούς εμπορικούς κανόνες, άρση διοικητικών και δασμολογικών εμποδίων, προστασία Γεωγραφικών Ενδείξεων (...) προσφέροντας ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας».

«Είναι εντυπωσιακό το γεγονός» επισημαίνουν «ότι μια στις επτά θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, υποστηρίζεται από εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόνο το 2019, η αξία των ελληνικών εξαγωγών εκτός ΕΕ ανήλθε σε 41 δισ. ευρώ, απασχολώντας 620,000 Έλληνες εργαζομένους». Αναφέρουν δε ως παράδειγμα την Εμπορική Συμφωνία της ΕΕ με την Ιαπωνία, η οποία «δίνει τη δυνατότητα σε Έλληνες παραγωγούς να εξάγουν εμβληματικά προϊόντα, όπως το ελαιόλαδο, να αυξήσουν τις πωλήσεις τους και να εδραιώσουν την παγκόσμια φήμη τους».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρουν, αναζητούνται νέες εμπορικές ευκαιρίες. «Μόλις την τελευταία εβδομάδα, συνάψαμε μια σημαντική συμφωνία με τη Νέα Ζηλανδία, η οποία επιτρέπει σε παραγωγούς ελληνικών προϊόντων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης όπως η Φέτα, οι ελιές Καλαμάτας και η Μαστίχα Χίου, να εξάγουν στη Νέα Ζηλανδία με 0% δασμούς και με πλήρη προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων».

Και προσθέτουν: «Για να επωφεληθούν πλήρως από τις Ευρωπαϊκές Εμπορικές Συμφωνίες, οι επιχειρήσεις μας, ιδιαίτερα οι μικρές και μεσαίες, χρειάζονται υποστήριξη και πρόσβαση στην κατάλληλη πληροφόρηση. Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει αναπτύξει μια σειρά νέων εργαλείων». Η «Access2Markets» είναι μια διαδικτυακή πύλη που βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός των συνόρων της ΕΕ. Παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ για περισσότερες από 120 αγορές ανά τον κόσμο. Στα τρία χρόνια λειτουργίας της έχει εξυπηρετήσει περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες.

Το «Single Entry Point» είναι ένα εξίσου πολύτιμο εργαλείο, καθώς δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν εμπορικά εμπόδια σε εξαγωγικές αγορές εκτός ΕΕ, να υποβάλουν καταγγελία. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά κάθε καταγγελία και δρομολογεί τα κατάλληλα μέτρα. Το «Γραφείο Υποστήριξης για την Εμπορική 'Αμυνα των Μικρών και μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ)» υποστηρίζει και βοηθά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, όπως το ντάμπινγκ και οι επιδοτήσεις από χώρες εκτός ΕΕ.

Αυτά τα εργαλεία και άλλα μέτρα ενίσχυσης των ελληνικών επιχειρήσεων θα παρουσιαστούν στην «Ημέρα Πρόσβασης στην Αγορά». «Μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις να εξοικειωθούν με τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να αξιοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τις Εμπορικές Συμφωνίες, να διερευνήσουν νέους εμπορικούς δρόμους και να επωφεληθούν από το φιλόδοξο εμπορικό πρόγραμμα της ΕΕ».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Πρόκληση η ανάδειξη της καινοτομίας σε πυλώνα ανάπτυξης

«Μόνο η Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ έχει φιλοξενήσει πάνω από 450 αξιόλογες επιχειρηματικές ομάδες, παρέχοντας στέγη, αλλά και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και δικτύωση για την υλοποίηση των σχεδίων τους» είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Υψηλό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Ως ΕΒΕΑ έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία, υπηρεσίες και διεθνή δικτύωση σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας - που είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε, σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Ουκρανίας», είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Εφραίμογλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεργασία ΕΒΕΑ με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών μας δεσμών» ανέφερε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Άνοιξε τον δρόμο για την καινοτομία στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ένα άλμα στον χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Οι ελληνικές επιχειρήσεις πρωταγωνίστησαν στην ανάπτυξη το 2023

Στη διάρκεια του 2023, εγγράφηκαν 8.655 επιχειρήσεις και διαγράφηκαν 2.897, ενώ το 2022 οι εγγραφές είχαν ανέλθει σε 7.465 και οι διαγραφές σε 2.532. Το ισοζύγιο εγγραφών - διαγραφών αυξήθηκε σε 5.758 το 2023.