ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Ο κ. Χάρης Μαργαρίτης, Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς

Χ. Μαργαρίτης: Πιο ανταγωνιστική η Ελλάδα μέσω της καινοτομίας

Όπως ανέφερε ο Group Chief Operating Officer της Τρ. Πειραιώς, αναδεικνύεται η διασύνδεσης του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου, επισημαίνοντας την ανάγκη ενίσχυσης της χρηματοδότησης για νέες τεχνολογίες.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες να αναδειχθεί σε κέντρο κοινωνικής, περιβαλλοντικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και να καταστεί ακόμη πιο ανταγωνιστική», τόνισε ο κ. Χάρης Μαργαρίτης, Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στην παρουσίαση της 4ης Έκθεσης ΠΥΞΙΔΑ από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.

Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, ο CΟO της Τράπεζας Πειραιώς επισήμανε ότι είναι απαραίτητος «ο εκσυγχρονισμός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων ώστε η χώρα να ανταγωνιστεί επάξια στο διεθνές περιβάλλον». Επομένως, σημείωσε, η ενίσχυση της χρηματοδότησης για χρήση νέων τεχνολογιών κρίνεται ζωτική και η βελτίωση των συνθηκών σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης, προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων τεχνολογικών προϊόντων και κυβερνοασφάλειας είναι καίριας σημασίας.

Όπως υπογράμμισε ο COO της Τράπεζας Πειραιώς, «η ακαδημαϊκή έρευνα που πραγματοποιείται, χρειάζεται να αποκτήσει περισσότερα χαρακτηριστικά εφαρμοσμένης έρευνας. Για μια ακόμη φορά και σε επίπεδο έρευνας, αναδεικνύεται η ανάγκη διασύνδεσης του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού κόσμου και θα πρέπει να υπάρχει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ των εισροών και των εκροών της καινοτομίας». Όμως και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, πρόσθεσε, χρειάζεται να αποκτήσουν πιο ευέλικτα μοντέλα δραστηριοποίησης, ενσωματώνοντας αποτελεσματικά καλές πρακτικές από το εξωτερικό για να μπορέσουν να ακολουθήσουν ακόμη περισσότερο τις τάσεις της παγκοσμιοποίησης και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους.

Ο κ. Μαργαρίτης σημείωσε επίσης ότι στον «Όμιλο Πειραιώς προχωράμε συστηματικά στην κατεύθυνση της βιώσιμης τραπεζικής, με τις δράσεις μας να εντοπίζονται κυρίως σε τρεις τομείς: πρώτον, στη δημιουργία οικοσυστημάτων όπου οι πελάτες μας θα μπορούν να βρίσκουν ολοκληρωμένες λύσεις, όπως για παράδειγμα για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και τη χρήση ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων με σαφή προσδιορισμό του κόστους-ωφέλειας, δεύτερον στη χρηματοδότηση έργων σε νέες τεχνολογίες που είναι απαραίτητο να αναπτυχθούν για την ενεργειακή μετάβαση, και τρίτον στη δημιουργία δανειακών, καταθετικών, επενδυτικών και ασφαλιστικών προϊόντων και υπηρεσιών καθημερινής χρήσης, που θα είναι συνδεδεμένα με έργα πράσινης ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στην Ετήσια Έκθεση της ΠΥΞΙΔΑΣ είπε ότι «είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη διαρθρωτικών πολιτικών και την αντιμετώπιση προκλήσεων» και πως «στην Τράπεζα Πειραιώς είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που συμμετέχουμε στη διαμόρφωσή της. Σημειώνεται ότι ο σύνθετος δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε ως «Πυξίδα», στη βάση 5 πυλώνων, παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανταγωνιστικότητας της χώρας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Θα συνεχιστεί δυναμικά η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια και επισήμανε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση της τράπεζας έφτασε το 1,7 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Τζούρος (Πειραιώς): Ευκαιρίες για βιώσιμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής Corporate & Investment Banking της τράπεζας υπογράμμισε ότι το περιβάλλον αναμένεται ευνοϊκό τα επόμενα χρόνια καθώς η Ελλάδα συνδυάζει ισχυρό τραπεζικό σύστημα και πολιτική σταθερότητα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Χωρίς προηγούμενο η επιτυχία του placement της Τρ. Πειραιώς

Ο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τονίζει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αλλάξει σελίδα και όχι μόνο έχει επιστρέψει στην κανονικότητα αλλά αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό.
Koutentakis-Piraiws_bank-Πειραιώς
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Β. Κουτεντάκης: Καίριος ο ρόλος των τραπεζών στην ανάπτυξη της οικονομίας

Ο Ανώτερος Γενικός Διευθυντής, Chief Retail Βanking της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες, έχουν εξυγιάνει τους ισολογισμούς τους, με υψηλούς δείκτες ρευστότητας, και ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Μαυρογιάννης: Οι προκλήσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών

Ο Group Chief Operating Officer της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε ότι ο μετασχηματισμός ενός τραπεζικού οργανισμού προϋποθέτει την υλοποίηση εκατοντάδων έργων που πρέπει να εναρμονίζονται με τους στόχους μείωσης του λειτουργικού κόστους.