ΓΔ: 1446.92 -0.17% Τζίρος: 79.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Προχωράει με εμβληματικά έργα ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας

Η ψηφιοποίηση του τομέα της Υγειάς είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της κυβέρνησης ευρύτερα. 

Μετά από μια χρονιά υπογραφής διαγωνισμών και προκηρύξεων, η ΗΔΙΚΑ έχει ανεβάσει ρυθμούς προχωρώντας στην υλοποίηση εμβληματικών έργων που ξεπερνούν τα 265 εκατ. ευρώ, και στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων.

Στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται:

  • Η ενοποίηση των Μητρώων που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.
  • Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.
  • Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ.  Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο.
  • Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.
  • Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΤΑΑ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.
  • Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη ξεκινήσει.
  • Η εγκατάσταση συστήματος RIS- PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Όπως επισήμανε η κα Τσούμα, η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι το MyHealth@EU που επιτρέπει στα 27 κράτη της Ε.Ε. να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες τους, μέσω της απρόσκοπτης και ασφαλούς ανταλλαγής κλινικών εγγράφων.

Επίσης, μετά την επιτυχία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην υλοποίηση δύο ακόμα προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

brain
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΔΙΚΑ: Έργα ύψους 265 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας

Όπως ανέφερε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, Νίκη Τσούμα, τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφή σύμβασης για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του ΕΙΕ

Το Κέντρο Αριστείας για τη θεραγνωστική του καρκίνου, αλλά και για άλλες ασθένειες, είναι μοναδικό στη χώρα και στη Ν.Α Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν αντίστοιχες διαθέσιμες τεχνολογίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρση ή μείωση του ΦΠΑ και του φόρου ασφαλίστρων προτείνει η ΕΑΕΕ

Η ΕΑΕΕ εστιάζει σε πέντε διευκρινίσεις σχετικά με τις ασφαλίσεις υγείας και μεταξύ αυτών υπογραμμίζει ότι «οι τιμές των υπηρεσιών υγείας δεν καθορίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες».
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μόσιαλος: Η επόμενη πανδημία θα είναι το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής

Όπως σημείωσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith αυτό θα συμβεί λόγω της ανθεκτικότητας των μικροβίων αλλά και του γεγονότος ότι στην Ευρώπη «δεν έχουμε αρκετό οπλοστάσιο στα αντιβιοτικά».