ΓΔ: 1446.15 -0.22% Τζίρος: 18.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:21:14 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
Φωτο: Shutterstock

Πρόσβαση σε 350 εκατ. για τους δυνάμει μικρομεσαίους επιχειρηματίες

Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων.

Προθεσμία μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2024 έχουν όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις δράσεις «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας νέων Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων», τις οποίες ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, είναι συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ (190 εκατ ευρώ και 160 εκατ. ευρώ αντίστοιχα) και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και από εθνική συμμετοχή, όπως ενημερώνει τα μέλη του με σημερινή του ανακοίνωση, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.   

Η πρώτη δράση αφορά την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υπό ίδρυση και νεοσύστατων επιχειρήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, πλην των ΚΑΔ του λιανικού εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού, οι οποίες θα επενδύσουν ίδιους πόρους στην δραστηριότητα που προτίθενται να ασκήσουν και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. Ο ελάχιστος και μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός των επενδυτικών σχεδίων είναι από 30.000 € έως και 400.000 €, ενώ το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Η δεύτερη δράση αφορά στην ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας μέσω της δημιουργίας νέων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επιλεγμένων κωδικών δραστηριότητας (ΚΑΔ) του τουρισμού, ενθαρρύνοντας τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων που εκτός από την συμβολή τους στην αύξηση της δυναμικότητας της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα προσφέρουν ποιοτικές και αξιόπιστες υπηρεσίες και θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος, καθώς και στην αύξηση της απασχόλησης.

Ο προϋπολογισμός της προαναφερόμενης δράσης είναι 160 εκατ. ευρώ και αυτή συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της ΕΕ και από εθνική συμμετοχή. Ο ελάχιστος και μέγιστος επιχορηγούμενος προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 80.000 € έως και 400.000 € . Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Η προθεσμία ολοκλήρωσης των χρηματοδοτούμενων επενδύσεων είναι 24 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης, ενώ τονίζεται ότι η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ). (https://app.opske.gr/).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Ενισχύσεις άνω των 10 δισ. σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι το ποσό «είναι τόσο μεγάλο, σε σχέση με το τι συνέβη στην οικονομία που η κριτική ότι δεν βοηθήσαμε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις καταρρίπτεται».
xrimata, money, metrita, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. έκλεισε το α' εξάμηνο ο προϋπολογισμός

Αύξηση κατά 2.697 εκατ. ευρώ ή 9,4% έναντι του στόχου για τα καθαρά έσοδα, χωρίς να υπολογίζονται κάποια έκτακτες διαφοροποιήσεις από τον στόχο. Λιγότερες κατά 1,647 δισ. οι δαπάνες σε σχέση με τον στόχο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις βρεφονηπιακών σταθμών

Η υποβολή των αιτήσεων και των αντίστοιχων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών γίνεται μόνο μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ Α.Ε) www.eetaa.gr.
euro, metrita, cash, money
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε υψηλή πτήση το πρωτογενές πλεόνασμα, υπέρβαση 6,2% στα έσοδα φόρων

Σε ταμειακούς όρους, το πλεόνασμα του πενταμήνου είναι 2,352 δισ. πάνω από τον στόχο. Σε δημοσιονομικούς η υπέρβαση είναι μικρότερη. Κοντά στα 25 δισ. τα φορολογικά έσοδα, κάτω από τον στόχο οι δαπάνες.