ΓΔ: 1411.54 -1.87% Τζίρος: 72.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:31:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Πέφτει ο ρυθμός των ελέγχων στην αγορά, δεν αναμένονται μεγάλα πρόστιμα

«Αδύναμα» τα ευρήματα από ελέγχους σε πολυεθνικές για τα περιθώρια κέρδους, δεν δικαιολογούν νέα μεγάλα πρόστιμα. Πιο ήπια στάση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στις ελληνικές βιομηχανίες.

Με χαμηλές προσδοκίες κινούνται τα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα, σχετικά με τα ευρήματα των ελέγχων που διενεργούνται σε αρκετές εταιρείες, αναφορικά με την παράβαση της νομοθετικής ρύθμισης που αφορά στο πλαφόν του μικτού περιθωρίου κέρδους. Παρά το γεγονός ότι οι έλεγχοι στους πολυεθνικούς ομίλους συνεχίζονται, τα ευρήματα δεν φαίνεται να δικαιολογούν πρόστιμα εξίσου υψηλά με αυτά που επιβλήθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς αξιολογώντας το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες επιβλήθηκε το ανώτατο ύψος των προβλεπομένων προστίμων για παραβάσεις του πλαφόν της κερδοφορίας, μιλώντας προς το BD έλεγαν ότι υπάρχει μία σαφής διάκριση του ελεγκτικού μηχανισμού μεταξύ των πολυεθνικών ομίλων και των ελληνικών βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Κι όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, «μετά λόγου γνώσεως», οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης αποφεύγουν τον έλεγχο της ελληνικής βιομηχανίας ή εν πάση περιπτώσει είναι πιο επιεικείς ως προς την αξιολόγηση των ευρημάτων τους. Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως έχουν σταλεί συγκεκριμένα μηνύματα, μέσα από διάφορα «κανάλια» προς την ελληνική επιχειρηματική ιδιοκτησία, με τα οποία τους έχουν καλέσει να βοηθήσουν την κυβερνητική προσπάθεια στο θέμα της ακρίβειας, είτε συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία για μόνιμη μείωση τιμών κατά 5%, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κρίνεται σκόπιμο και... «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα».

Επίσης, όπως εξηγούν, οι θυγατρικές των πολυεθνικών είναι πιο εύκολος αντίπαλος, δεδομένου ότι πρόκειται για οικονομικά εύρωστες επιχειρήσεις, που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά και συχνά - πιθανόν δικαίως – αίρουν τις αμαρτίες της. «Δεν θα κλάψει κανείς από τα υψηλά πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί», επισημαίνουν συγκεκριμένα. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι καμία πολυεθνική δεν έχει «σταθεί απέναντι» σπό την κυβέρνηση στα επιβληθέντα πρόστιμα, όπως έχουν πράξει σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν.

«Κάνουν υπομονή! Περιμένουν να περάσει η μπόρα», επισημαίνεται. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές βιομηχανίες, εκτός από το γεγονός ότι βρίσκονται κατά κανόνα σε υποδεέστερη θέση έναντι των πολυεθνικών στην αγορά, οι περισσότερες εξ αυτών έχουν υψηλά χρηματοοικονομικά έξοδα, αλλά και σε κάθε περίπτωση στην επαρχία παίζουν σημαντικό ρόλο στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό οικοσύστημα της περιοχής.

Πάντως οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι είναι τυχερές όσες εκ των επιχειρήσεων καταναλωτικών προϊόντων στη διάρκεια του 2021 αύξησαν τα περιθώρια της κερδοφορίας τους. Διότι αυτά με τη σχετική ρύθμιση είναι πλέον «κλειδωμένα». Αντιθέτως, όσες επιχειρήσεις για λόγους ανταγωνισμού μείωσαν το μικτό περιθώριο κέρδους το 2021 είναι εξαιρετικά άτυχες, αφού με αυτό περιθώριο συνεχίζουν να πορεύονται. Και θα συνεχίσουν τουλάχιστον ως το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, η οποία πιθανότατα θα ανανεωθεί ως το τέλος του 2024.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται νέο κύμα προστίμων από το υπ. Ανάπτυξης στους servicers δανείων

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν κυρίως στην ενημέρωση των οφειλετών. Για τεράστιο όγκο καταγγελιών κάνουν λόγο αρμόδιες πηγές.
Kostas Skrekas, Ypourgeio Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε servicers δανείων και λιανεμπόρους τα νέα πρόστιμα του υπ. Ανάπτυξης

Διαπιστώθηκαν από ελέγχους παραβάσεις στην ενημέρωση οφειλετών και παραπλανητικές πρακτικές στις εκπτώσεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση του τιμάριθμου τροφίμων και ετοιμότητα για νέα μέτρα.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επόμενες «μάχες» με τις πολυεθνικές: Τα πρόστιμα και οι προσφυγές

Άλλοι πέντε πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχονται για τα κέρδη τους, ενώ έρχονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα και εκφράζεται βεβαιότητα ότι θα κριθούν παράνομα. Προχωρά η μείωση τιμών κατά 5% για έξι μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα πρόστιμα για εκπτώσεις «μαϊμού» και για υπερβολικά κέρδη

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών, επόμενο τεστ η Black Friday. Σε όλη την κλίμακα της αγοράς επεκτείνονται οι έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους.