ΓΔ: 1444.22 -0.12% Τζίρος: 33.97 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:09:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
autokinita, autos, cars
Φωτο: Shutterstock

Παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Έως τις 29 Φεβρουαρίου θα μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας οι οδηγοί, ενώ μέχρι τότε θα μπορούν να αποφασίσουν αν θα τα πληρώσουν ή αν θα θέσουν το όχημα τους σε ακινησία. Πώς θα γίνει η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

Να δοθεί παράταση δυο μηνών στους οδηγούς για την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αποφάσισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης, που προανήγγειλε ένα νέο σύστημα υπολογισμού των προστίμων για τις εκπρόθεσμες καταβολές που θα υπολογίζονται πλέον κλιμακωτά.

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική, να ανακοινώνει λίγο πριν τα Χριστούγεννα την απόφαση για την παράταση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα μπορούν να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Παράλληλα όσοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε ψηφιακή ακινησία το όχημά τους, θα έχουν δύο επιπλέον μήνες έως τις 29 Φεβρουαρίου να το σκεφτούν και ή να αλλάξουν γνώμη ή να το κάνουν δύο μήνες αργότερα χωρίς κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ με τρεις τρόπους.

Αρχικά εκτυπώνουν το ειδοποιητήριο και στη συνέχεια μπορούν:

  • Να επισκεφθούν ένα μηχάνημα αυτόματων συναλλαγών και να σκανάρουν το QR code του ειδοποιητηρίου τους, ακολουθώντας τις οδηγίες στην οθόνη.
  • Να μπουν στην εφαρμογή της τράπεζάς τους (e-banking) και να πληρώσουν χρησιμοποιώντας τον 23ψήφιο κωδικό RF που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο.
  • Να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα τράπεζας ή ΕΛΤΑ και να πληρώσουν στο ταμείο επιδεικνύοντας το ειδοποιητήριο.

Το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής είναι:

  • Πρόστιμο ισόποσο των τελών, αν το όχημα είναι δίκυκλο ή τρίκυκλο Ι.Χ. ή επιβατικό Ι.Χ.
  • Πρόστιμο ίσο με το 50% των τελών, αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.
  • Μηδενικό πρόστιμο, αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Τα τέλη κυκλοφορίας που οφείλει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης του εκάστοτε οχήματος υπολογίζονται σύμφωνα με την ημερομηνία πρώτης ταξινόμησης του οχήματος και τον κυλινδρισμό ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Μπείτε εδώ, στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, να κατεβάσετε τα τέλη κυκλοφορίας 2024, χωρίς κωδικούς taxisnet.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση δυο μηνών για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Το φετινό ειδοποιητήριο, περιλαμβάνει QR Code. Ποιοι εξαιρούνται από την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, ενώ σημειώνεται ότι για την εκπρόθεσμη ή τη μη καταβολή των τελών κυκλοφορίας επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.