ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής: Έγκριση 833 έργων ύψους 1,62 δισ. το 2024

Τονίζοντας την προτεραιότητα της Διοίκησης του σε έργα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αττικής ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι στο νέο ΠΕΠ 2021-2027 έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 150 εκατ.

Με 833 έργα ύψους 1,62 δισ. ευρώ για το 2024 και πρόβλεψη για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ από το νέο ΠΕΠ 2021-2027, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία ο Προϋπολογισμός, ο προγραμματισμός έργων και το Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης του οικονομικού έτους 2024, στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, με την οποία έκλεισε και τυπικά η θητεία του.

Τις προτάσεις της Διοικούσας Παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική» εισηγήθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Νίκος Πέππας και παρουσίασε αναλυτικά» ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Σε αυτά τα 4 χρόνια δώσαμε μία μεγάλη μάχη για να γίνει η Αττική πιο ασφαλής, πιο ελκυστική σε επενδύσεις, με έργα ορόσημο που θα είναι παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές».

Προσέθεσε πως δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις πρόληψης στον τομέα της πολιτικής προστασίας, ενίσχυσης του υγειονομικού συστήματος της Αττικής, υλοποίησης υποδομών με ισχυρό αναπτυξιακό πρόσημο, διεύρυνσης του δικτύου κοινωνικών δομών, αλλά και σε «πράσινες» πολιτικές, με επίκεντρο τις δράσεις για την ενίσχυση της ανακύκλωσης που έφτασε στην Αττική σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Κατά την εισήγηση του, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο ενημερωτικό σημείωμα του γεν. διευθυντή Οικονομικών της Περιφέρειας Ε. Καββαλου, στο οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαιώνεται η άψογη βαθμολογία της Περιφέρειας από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κατά τον διαχειριστικό έλεγχο που διενεργήθηκε εντός του 2023

O κ. Πατούλης ανέφερε ότι το πρόγραμμα εκτελεστέων έργων για το 2024 περιλαμβάνει 833 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,62 εκατ. ευρώ. Τονίζοντας την προτεραιότητα της Διοίκησης του σε έργα για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της Αττικής ανακοίνωσε ότι στο νέο ΠΕΠ 2021-2027 έχει προβλεφθεί η χρηματοδότηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας εκτιμώμενου προϋπολογισμού 150 εκατ. Στο πλαίσιο αυτό αλλά και ως προς την εκπόνηση ολοκληρωμένου προγράμματος πρόληψης, με απόφαση του, όπως είπε, διπλασιάστηκαν οι πόροι για έργα καθαρισμού των ρεμάτων, ενώ εκπονήθηκε σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ένα master plan εκτίμησης κινδύνων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις χρηματοδοτήσεις από το Περιφερειακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2021», υπογραμμίζοντας το υψηλό ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ που επετεύχθη, ενώ αναφορικά με το εμβληματικό έργο του Φαληρικού όρμου, υπογράμμισε ότι ολοκληρώθηκε το 98% της α΄ φάσης και εξασφαλίστηκαν από την ΕΕ 356 εκατ. ευρώ για την ανάπλαση του μεγαλύτερου Οικολογικού Πάρκου της Ελλάδας (Α΄και Β΄Φάση).

Επιπρόσθετα εστίασε στις δράσεις ενίσχυσης υγειονομικής θωράκισης της Αττικής, όπως τα 150 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για τη μισθοδοσία 1.481 ιατρών και νοσηλευτών την περίοδο της πανδημίας και η προμήθεια 8 κινητών μονάδων, 52 ασθενοφόρων και 20 μοτοσικλετών για το ΕΚΑΒ, στα 160 εκατ. ευρώ για δαπάνες κοινωνικής προστασίας, στα νέα σχολικά συγκροτήματα που δημιουργήθηκαν, στα έργα ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας, στην ολοκλήρωση εμβληματικών πολιτιστικών έργων όπως η Εθνική Πινακοθήκη και το Ωδείο Αθηνών, στα σημαντικά αποχευτευτικά έργα που έγιναν κυρίως στην Αν. Αττική, αλλά και στα έργα για τη ορθή διαχείριση απορριμμάτων.

Τέλος υπογράμμισε πως μέσω μεταφοράς έργων σε άλλη πηγή χρηματοδότησης έχουν εξοικονομηθεί για την Περιφέρεια Αττικής 120 εκατ. ευρώ.

«Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να φανώ χρήσιμος για τους συμπολίτες μου με έργα που συνέβαλλαν στην ασφάλεια των πολιτών αλλά και στη διεύρυνση της αναπτυξιακής δυναμικής των τοπικών κοινωνιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας παρουσίασε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος και επισήμανε τη νομιμότητα των δαπανών και των συνοδευτικών τους, οι οποίες, όπως ανέφερε, έχουν πιστοποιηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ειδικότερα για τον σχεδιασμό του 2024 προβλέπεται ακόμη η αποδέσμευση από τον προϋπολογισμό 13,9 εκατ. ευρώ καθώς το τελευταίο τρίμηνο μεταφέρθηκαν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 7 έργα ενώ αναμένεται συνολική επιστροφή 19.481.000ευρώ από δύο αντιπλημμυρικά (Δήμοι Κρωπίας και Διονύσου) καθώς και από προμήθεια εξοπλισμού νοσοκομείων (16.408.894 ευρώ).

Επιπλέον έγινε αναφορά στα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ και σε αυτά που θα χρηματοδοτηθούν από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Αττικής (ΠΠΑ) 2021-2025, προϋπολογισμού 404 εκατ. ευρώ, το οποίο διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής

Νωρίτερα στις τοποθετήσεις τους, οι επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων οι οποίες και καταψήφισαν τις προτάσεις χαρακτήρισαν αντιλαϊκό το μοντέλο ανάπτυξης και τον προϋπολογισμό που κατάρτισε η απερχόμενη Διοίκηση, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

«Η Αττική μετράει τις πληγές της… Για μία ακόμη φορά πρωταγωνιστούν οι περικοπές δαπανών, η κατάρρευση της πολιτικής προστασίας και των κοινωνικών υποδομών, η τσιμεντοποίηση κάθε πράσινου στην Αττική, η χρηματοδότηση έργων χωρίς μέριμνα και σεβασμό για τη ζωή των κατοίκων. Με το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού να κατευθύνεται στην κερδοφορία του κεφαλαίου και οι μόνες δαπάνες για την φτώχεια και την πρόνοια να είναι μόνο οι μεταβιβαστικές, δηλαδή οι αναγκαστικές δαπάνες, αυτές στις οποίες η Περιφέρεια λειτουργεί ως ”διαμεσολαβητής χρημάτων” άλλων φορέων, όπως είναι υποχρεωμένη, ενώ οι λοιπές κοινωνικές δαπάνες να κατευθύνονται στην Εκκλησία της Ελλάδας…».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το Οικολογικό Πάρκο Φαλήρου

Το συνολικό ύψος της επένδυσης φθάνει στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη «στόχος είναι να γίνει η Αττική μία  Περιφέρεια πρότυπο με ανθρώπινο πρόσωπο και απολύτως λειτουργική για τους πολίτες της»
Απορρίματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαγωνισμοί 1 δισ. ευρώ για την κυκλική οικονομία στην Περιφέρεια Αττικής

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Αττικής, το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Αττικής θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 13 μονάδες επεξεργασίας απορριμάτων και θα υπάρξουν πολλαπλές δυνατότητες ανακύκλωσης για τους πολίτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Πράσινο φως» από Κομισιόν για επενδύσεις 1,6 δισ. στην Αττική

Το Περιφερειακό Πρόγραμμα που ενέκρινε η Κομισιόν περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της έρευνας και της καινοτομίας καθώς και για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας.
ergasia-symfwnia-douleies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς μπορούν να ανοίξουν 30.000 θέσεις εργασίας σε τρεις περιφέρειες

Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία θα μπορούσε να στοιχίσει μέχρι και 54 εκατ. ευρώ δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους κατοίκους των περιοχών.