ΓΔ: 1446.37 -0.21% Τζίρος: 16.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:08:44 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Xiradakis-Pavlos
O Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων, κ. Ξηραδάκης Παύλος

Ξηραδάκης: Στηρίζουμε το MOSES και τις «έξυπνες» εφαρμογές στα λιμάνια

Το MOSES στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων (SSS) στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού εμπορευματοκιβωτίων, αναπτύσσοντας καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες.

Με την ευκαιρία ολοκλήρωσης του τριετούς ερευνητικού προγράμματος MOSES, χρηματοδοτούμενο από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 8 εκατ. ευρώ, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2020, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών & Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων κ. Παύλος Ξηραδάκης, στο συνέδριο «Paving the way towards the future of Short Sea Shipping», που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ανέλυσε την καθοριστική συμβολή της Ελληνικής Ένωσης Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών, Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων στην ανάπτυξη του Προγράμματος MOSES και σε αγαστή συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το MOSES, με συμμετοχή ερευνητικών ιδρυμάτων και πανεπιστημίων, όπως από την Ελλάδα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, εμπειρογνωμόνων ναυτιλιακής εφοδιαστικής αλυσίδας (SEABILITY και CIRCLE), παρόχων τεχνολογικών πλατφορμών, ρυθμιστικών οργανισμών (DNVGL) και ενδιαφερόμενων φορέων και τελικών χρηστών, στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου των θαλάσσιων μεταφορών μικρών αποστάσεων (SSS) στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού εμπορευματοκιβωτίων, αναπτύσσοντας καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες που βασίζονται στον αυτοματισμό και τις «έξυπνες» πλατφόρμες.

Το πρόγραμμα, ειδικότερα, εστιάζει, αναπτύσσοντας αυτοματισμούς, ψηφιακές λύσεις και «έξυπνες» πλατφόρμες, σε δύο βασικούς άξονες σε σχέση με τη λειτουργία των λιμένων. Αφενός, επιδιώκει τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορτίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων από μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε μικρά πλοία τροφοδοσίας εμπορευματοκιβωτίων, κι αφετέρου στοχεύει στην ενσωμάτωση μικρών λιμένων με περιορισμένη ή καθόλου υποδομή διακίνησης φορτίου στην ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού εμπορευματοκιβωτίων.

«Η συνεχής ψηφιοποίηση της παραγωγής, η ανάπτυξη των αυτοματισμών, η τεχνητή νοημοσύνη και η προηγμένη ρομποτική, έρχονται ταχύτατα με δύναμη ανατρεπτική και αλλάζουν τα πάντα. Η Ένωση μας, έχει επιλέξει την προσαρμογή αλλά και την συνδιαμόρφωση της νέας πραγματικότητας, επομένως στηρίξαμε και στηρίζουμε το πρόγραμμα MOSES» ανέφερε ο κ. Ξηραδάκης.

Μάλιστα, η Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών, Αντιρρυπαντικών, Πλοίων Υποστήριξης Υπεράκτιων Εγκαταστάσεων είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το έργο από την έναρξή του κατά τη φάση της πρότασης. Καθώς η αυτοματοποίηση έχει και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη ναυτιλιακή βιομηχανία, η Ένωση σκοπεύει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και να διασφαλίσει ότι η αυτοματοποίηση των λειτουργιών ρυμουλκών σχεδιάζεται με τρόπο που θα είναι χρήσιμος για τον κλάδο και όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες.

Ο κ. Ξηραδάκης ανέλυσε, επίσης, τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το πρώτο μέρος της στρατηγικής MOSES βασίζεται στην αυτοματοποίηση της προσέγγισης λιμένων, των ελιγμών και της ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σε μεγάλα τερματικά εμπορευματοκιβωτίων. Αυτός ο αυτοματισμός πραγματοποιείται από ένα αυτόνομο σμήνος ρυμουλκών που συνεργάζεται με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα πρόσδεσης (βασισμένο σε κενό, χωρίς σχοινί) στην ακτή.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση έχει συμβάλει σε διάφορες πτυχές υλοποίησης στο έργο MOSES αξιοποιώντας την εμπειρία των μελών της και την άμεση ανατροφοδότηση από αυτά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 11,1% στη συνολική διακίνηση επιβατών στα ελληνικά λιμάνια

Η συνολική διακίνηση εμπορευμάτων παρουσίασε μείωση 1,1% το δ' τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022, ενώ η συνολική διακίνηση κινητών μονάδων σημείωσε αύξηση 6,8% το δ' τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με το δ' τρίμηνο του 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Σύμβαση 4 εκατ. για οδική σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης

Το έργο της οδικής σύνδεσης του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένος Αλεξανδρούπολης με τη νέα Περιφερειακή Οδό προβλέπει την κατασκευή οδικού άξονα μήκους 1.500 μέτρων εντός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού.
businessdaily-OLP-Limani-Peiraias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπεγράφη σύμφωνο συνεργασίας ανάμεσα σε ακτοπλόους και λιμάνια

Συμφωνήθηκε να υπάρχει κοινή δράση για την αντιμετώπιση προβλημάτων που έχουν σχέση με τις υποδομές την ασφάλεια και τη λειτουργία των λιμένων και τη συνεργασία τους για τη μετάβαση σε «πράσινες» μορφές ενέργειας και εναλλακτικών καυσίμων.