ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Άναψε «πράσινο» για ψηφιακά αρχεία της Υγείας και της Δικαιοσύνης

Τα εμβληματικά έργα της ψηφιοποίησης των αρχείων της Υγείας και της Δικαιοσύνης εγκρίθηκαν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και πάνε προς συμβασιοποίηση. Ποιες εταιρείες θα τα αναλάβουν.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα μεγάλα έργα της ψηφιοποίησης των αρχείων της Υγείας και της Δικαιοσύνης, με την αγορά να χτυπάει καμπανάκια για τις καθυστερήσεις στα έργα που περιλαμβάνονται στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Μεγάλα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού του Δημοσίου, που ήταν κολλημένα το τελευταίο διάστημα, ετοιμάζονται να πάρουν και πάλι μπρος, καθώς όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, στο περιθώριο του 1ου EmTech Europe 2024, έχουν τελειώσει με το Ελεγκτικό Συνέδριο και πάνε πλέον προς συμβασιοποίηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σειρά αναμένεται να πάρει το έργο που αφορά το «Σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» που θα προκηρυχθεί για λογαριασμό της ΑΑΔΕ, που αναμένεται να βγει στους επόμενους δυο μήνες. Στο ερώτημα για τις ανησυχίες που προκύπτουν για τα στενά χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του πως θα δοθεί παράταση. «Η Ευρώπη πιστεύει ότι θα πάρει παράταση το RRF και η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση όσον αναφορά τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα δύο έργα που κλείνουν τις μεγάλες εκκρεμότητες

Η ψηφιοποίηση των αρχείων της Υγείας και της Δικαιοσύνης αποτελούν από τις τελευταίες μεγάλες εκκρεμότητες, που μόλις ολοκληρωθούν θα  «ξεκλειδώσουν» μια σειρά από εφαρμογές που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας.

Όπως είναι γνωστό, οκτώ εταιρείες και ενώσεις εταιρειών πρόκειται να αναλάβουν τα δυο μεγάλα της ψηφιοποίησης των αρχείων της Δικαιοσύνης και της Υγείας.

Το έργο «Ψηφιοποίηση Αρχείων του Δημοσίου Συστήματος Υγείας», είχε αρχικό προϋπολογισμό 117,8 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προαίρεσης αύξησης του μεγέθους της αξίας της σύμβασης στα 235,6 εκατ. ευρώ, το έχουν αναλάβει οι Intrakat, OTE, Μυτιληναίος και οι κοινοπραξίες «Uni Systems – Αρχειοθήκη», «Netcompany Intrasoft – Qualco», «Nova – Profile» και «Vodafone – Inform – Cosmos Business Systems» και στόχος του είναι η ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου φακέλων ασθενών και η κανονικοποίηση – συσχέτιση πρωτοκόλλου φυσικής αρχειοθέτησης με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Ασθενών.

Η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου Φακέλων Ασθενών, περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση 157 εκατ. σελίδων & Εξετάσεων Απεικόνισης Διάφορα Μεγέθη, 20 εκατ. σελίδων μη τυποποιημένων μεγεθών και 20 εκατ. φιλμ/εκτυπώσεις Ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) ή και ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) καθώς και την ταυτοποίηση, κατηγοριοποίηση και χαρακτηρισμό των ψηφιοποιημένων εγγράφων.

Υπενθυμίζουμε πως στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Υγείας έρχεται και το έργο ύψους 139,5 εκατ. ευρώ που αφορά την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, καθώς και την υλοποίηση παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν σε μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος της παροχής υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος Υγείας που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2025 όπως και η πλατφόρμα που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού σε νοσοκομείο. Μέχρι το 2025 αναμένεται να τρέξουν έργα που ξεπερνούν τα 265 εκατ. ευρώ και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, δίνοντας έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων.

Όσον αφορά την ψηφιοποίηση των αρχείων της Δικαιοσύνης, το έργο με αρχικό προϋπολογισμό 97,2 εκατ. ευρώ που μπορεί να φτάσει και τα 147,5 εκατ. ευρώ, αφορά την ψηφιοποίηση 300.244.990 σελίδων και περιλαμβάνει ακόμη και αρχεία, όπως αποφάσεις του Αρείου Πάγου, που χρονολογούνται από το 1835.

Το έργο που το έχει αναλάβει μια ομάδα 8 εταιρειών (ΟΤΕ, Vodafone, Nova καθώς και οι Uni Systems, Globitel, Netcompany-Intrasoft, Mytilineos, και Intrakat) , περιλαμβάνει τόσο τη σάρωση στοιχείων των παραπάνω αναφερομένων Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, όσο και την καταχώριση βασικών στοιχείων τους σε εξειδικευμένο πληροφοριακό σύστημα, ώστε να δημιουργηθούν ψηφιακά αντίγραφα. Στο έργο συμπεριλαμβάνονται τα αρχεία 368 Δικαστηρίων/Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα και 80 σε νησιά.

Επιπρόσθετα, το έργο περιλαμβάνει την υλοποίηση Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης διαδικασιών, Εγγράφων & Ψηφιακών Αρχείων / συστήματος Ψηφιακής Αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο), εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές. Το σύστημα αυτό θα παρέχει με web services τη δυνατότητα αξιοποίησης των στοιχείων του συστήματος από άλλα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όπου απαιτείται, τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα θα μεταπέσουν σε βάση δεδομένων πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρακολούθηση εμπορευματοκιβωτίων

Μετά τα δυο εμβληματικά έργα, αναμένεται να πάρει σειρά το «Σύστημα παρακολούθησης επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων» που ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Παπαθανάσης είχε ανακοινώσει τον Αύγουστο πως θα ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο προϋπολογισμού 80,06 εκατ. ευρώ αφορά την παροχή ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου συστήματος παρακολούθησης που θα επιτρέπει στην Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ να ελέγχει και να καταγράφει τη δραστηριότητα των φορτηγών και των εμπορευματοκιβωτίων κατά τη διέλευσή τους από τα σύνορα και τα τελωνεία της χώρας.

Συνολικά, το έργο θα διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο, την ασφάλεια και την τήρηση των τελωνειακών και νομικών προδιαγραφών για την κυκλοφορία επαγγελματικών οχημάτων και εμπορευματοκιβωτίων στην Ελλάδα. Επιπλέον, το έργο προσφέρει εργαλεία για τη δημιουργία αναφορών και τη στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συλλέγονται, προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργικότητα και την απόδοση του συστήματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Πληροφορική, στο στόχαστρο 13 διαγωνισμοί

Εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων στους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών και σε σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής, ύστερα από καταγγελίες για καταχρηστικές συμπράξεις με στόχο τη νόθευση διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον πυρετό εξαγορών - συγχωνεύσεων ο κλάδος Πληροφορικής και το 2024

Την τριετία 2021 - 2023, οι εξαγορές στην αγορά Πληροφορικής έφτασαν τις 42, σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, ενώ το τρέχον έτος ξεχωρίζει η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο του Π. Γερμανού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα πέντε έργα που δίνουν τέλος στο... χαρτοβασίλειο των δικαστηρίων

Ψηφιακά αρχεία και πρακτικά στα δικαστήρια και αναβάθμιση των υποδομών Πληροφορικής του υπουργείου Δικαιοσύνης με τα έργα ψηφιοποίησης που υλοποιούνται μέσω Ταμείου Ανάκαμψης. Ποιοι είναι οι ανάδοχοι.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η dream team εταιρειών που θα κάνουν... ψηφιακή τη Δικαιοσύνη

Θέμα ημερών η ανακοίνωση της ανάθεσης του έργου των 154 εκατ. ευρώ σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι τρεις μεγάλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών. Θα γίνουν ψηφιακές περισσότερες από 300 εκατομμύρια σελίδες.
data-digital transformation-psifiakos metasximatismos-texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνδυνος εκτροχιασμού ψηφιακών έργων 1,2 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης

Προχωρούν πολλοί διαγωνισμοί αλλά καθυστερούν σοβαρά οι συμβάσεις και οι εταιρείες φοβούνται ότι θα φτάσει η ημερομηνία λήξεως του Ταμείου Ανάκαμψης, στο τέλος του 2025, χωρίς τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί.