ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έκδοση ομολόγων με απόδοση 4,5% από την Εθνική Τράπεζα

Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (AssetManagers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε με επιτυχία την τοποθέτηση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης στην αγορά, ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 4,5%. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

Η συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον των επενδυτών συγκεντρώνοντας προσφορές ύψους πάνω από €2,4δισ. από περισσότερους από 200 επενδυτές υπερκαλύπτοντας κατά περισσότερο από 4 φορές το ποσό της έκδοσης.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιβλίο που έχει καταγραφεί σε έκδοση ομολόγου υψηλής εξασφάλισης από ελληνική τράπεζα τα τελευταία χρόνια. Λόγω ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, η τελική απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,5%, έναντι αρχικής καθοδήγησης 5,0%. Η τελική απόδοση αντιστοιχεί σε spreadπερίπου 181μ.β. πάνω από τοαντίστοιχο mid-swap.

Το 85% του βιβλίου διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Πάνω από το 70% κατανεμήθηκε σε Διαχειριστές Κεφαλαίων (AssetManagers), Ασφαλιστικά και Συνταξιοδοτικά Ταμεία.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της διαφοροποιημένης ζήτησης που σημειώθηκε από μία πιο ευρεία επενδυτική βάση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Μετά τη νέα έκδοση τo συνολικό MREL της Τράπεζας ανέρχεται στο 25,70%, 297 μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2024 και 44μ.β. πάνω από τον ενδιάμεσο στόχο του Ιανουαρίου 2025.

Οι BofA Securities, Citi, Deutsche Bank, HSBC, Nomura και UBS Investment Bank ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών.

Οι Allen&Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μυλωνάς: O ρόλος των τραπεζών στον χρηματοοικονομικό αλφαβητισμό

Ο κ. Μυλωνάς έκανε επίσης αναφορά στα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης στη χώρα μας λόγω του «πατερναλιστικού ρόλου του κράτους που δεν υφίσταται πλέον» για να καταλήξει ότι είμαστε στο 1/5 του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η. Ξηρουχάκης: Υλοποιούμε την μεγαλύτερη αναπτυξιακή επένδυση στις τράπεζες

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ με την ολοκλήρωση της Στρατηγικής Αποεπένδυσης υλοποιείτε η σημαντικότερη αναπτυξιακή επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και την Ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια