ΓΔ: 1382.38 0.09% Τζίρος: 10.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
UBS
Πηγή: UBS

Αισιόδοξη για την ελληνική οικονομία η UBS, αναμένει ανάπτυξη 3%

Περαιτέρω υποχώρηση του χρέους στο 159% για φέτος, θα αποδυναμωθεί στο 152% το 2025 και θα διαμορφωθεί στο 144% του ΑΕΠ το 2026. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά τις αγορές.

Η καλή πορεία επενδύσεων, τουρισμού αλλά και βελτίωσης των εισοδημάτων αποτελούν τους τρεις βασικούς καταλύτες που θα οδηγήσουν σε πολύ καλή πορεία την ελληνική ανάπτυξη για τη διετία 2024 - 2025, όπως εκτιμά η UBS

Η ελβετική τράπεζα συγκαταλέγεται μεταξύ των ιδιαίτερα αισιόδοξων για την ελληνική οικονομία, καθώς εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα φθάσει για το εξεταζόμενο διάστημα στο 3% (και για τα δύο έτη), ενώ ο μέσος όρος των αναλυτών τοποθετεί την ανάπτυξη για φέτος στο 1,5% και για το 2025 στο 0,7%. 

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπλήσσει θετικά τις αγορές στην πορεία του δημόσιου χρέους, καθώς εκτιμάται ότι ο δείκτης χρέους προς το εγχώριο ΑΕΠ θα κινηθεί χαμηλότερα φέτος στο 159%, το 2025 ακόμα χαμηλότερα στο 152% και στο 144% το 2026.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 3,5% ετησίως τον Δεκέμβριο (σ.σ. 3,2% ανακοινώθηκε σήμερα για τον Ιανουάριο), με τα τρόφιμα να παραμένουν ο βασικός μοχλός ανατιμήσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το διευρυμένο πρόγραμμα επενδύσεων RRF + REPowerEU της Ελλάδας, το οποίο διαμορφώνεται στα 36 δισ. ευρώ ή στο 13% του ΑΕΠ). Η Fitch αναβάθμισε επίσης το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε investment grade, μετά τον οίκο αξιολόγησης S&P, όπως εκτιμά η ελβετική τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έγινε η Ελλάδα... πρωταθλήτρια σε ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη

Από τις επενδύσεις η μισή αύξηση του ΑΕΠ το 2023, ενώ και η κατανάλωση έδωσε ώθηση στην οικονομία χάρη στην αύξηση των μισθών. Σημαντική αύξηση των εξαγωγών με πρωταγωνιστή τον τουρισμό. Τι αναφέρει ανάλυση της Alpha Bank.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κώστας Σκρέκας: Στρατηγικός στόχος η επαναβιομηχάνιση της χώρας

Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.