ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Συνεργασία ΕΒΕΑ με το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης

«Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών μας δεσμών» ανέφερε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου.

Με στόχο την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και επιχειρηματικής συνεργασίας με την Τουρκία και την προώθηση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων - μελών του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών συμμετείχε στην Επιχειρηματική Αποστολή στην Κωνσταντινούπολη, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη στις 1-2  Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, στο πλαίσιο της αποστολής, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, συνοδευόμενη από εκπροσώπους των εταιρειών INTRACOM TELECOM, GF Energy S.A., Hellenic Fine Oils S.A., Soya Mills S.A., DP PUMPS Group, Vamvaki Ltd., Ardittos Holdings, και παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της Enterprise Greece, Μαρίνου Γιαννόπουλου, επισκέφτηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του επιμελητηρίου, Σεκίμπ Αβντάγκιτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο επιμελητηρίων και συζητήθηκαν τρόποι για την περαιτέρω προώθηση των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, καθώς και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Υπενθυμίζεται ότι το Εμπορικό Επιμελητήριο Κωνσταντινούπολης είναι το μεγαλύτερο επιμελητήριο της Τουρκίας, με 750.000 επιχειρήσεις - μέλη. Οι πρόεδροι των δύο επιμελητηρίων εξέφρασαν την επιθυμία για τη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών και δεσμεύτηκαν για την ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών, τη μεταφορά τεχνογνωσίας και τη συνεργασία της Θ.Ε.Α. και του HUB του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης μέσα από την ανταλλαγή start-ups, και για την από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Ακόμη, μεταξύ άλλων, τα δύο επιμελητήρια θα σχεδιάσουν και θα αναπτύξουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως η διοργάνωση σεμιναρίων, προγραμμάτων και συνεδρίων σε Αθήνα και Κωνσταντινούπολη.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία του ΕΒΕΑ συμμετείχε και στο δείπνο που παρέθεσε ο Έλληνας επιχειρηματίας από την Κωνσταντινούπολη Βύρωνας Νικολαΐδης σε 150 επιχειρηματίες και θεσμικούς παράγοντες από την Ελλάδα και την Τουρκία και πήρε μέρος στις εργασίες του Επιχειρηματικού Φόρουμ Τουρκίας - Ελλάδας.

Στην ομιλία της στο φόρουμ, η πρόεδρος του ΕΒΕΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του ΕΒΕΑ και του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης επιβεβαιώνει την κοινή μας βούληση για την περαιτέρω προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, αλλά, πάνω απ' όλα τη διάθεση συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης που μας χαρακτηρίζει. Είμαι πεπεισμένη ότι οι επικεφαλής των εταιρειών θα αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες και τις επιχειρηματικές προοπτικές που ανοίγονται σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Αναφερόμενη στην προώθηση της καινοτομίας από το ΕΒΕΑ, η κυρία Εφραίμογλου είπε ότι «ως επιμελητήριο, προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε τις εξελίξεις στις σύγχρονες χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές πρακτικές, ώστε οι 120.000 επιχειρήσεις - μέλη μας να συμμετέχουν στην προσπάθεια της μεγέθυνσης και της ανάπτυξης. Ένας τρόπος ήταν μέσω της δημιουργίας της Θερμοκοιτίδας και του Επιταχυντή για νεοσύστατες επιχειρήσεις, που στη συνέχεια συμπληρώσαμε με τη δημιουργία ενός Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων.

Το σκεπτικό ήταν ότι αυτές οι δομές υιοθετούν διαδικασίες και καλές πρακτικές και λειτουργούν ως πρότυπα κέντρα αριστείας. Ήμασταν το πρώτο επιμελητήριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που ακολουθήσαμε αυτόν τον δρόμο με μετρήσιμη και αξιοσημείωτη επιτυχία και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις δραστηριότητες, συνεργαζόμενοι με τους αντίστοιχους φορείς και επιχειρήσεις της Τουρκίας».

Η κυρία Εφραίμογλου, ανέφερε ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο και οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εισέλθει δυναμικά στο ψηφιακό περιβάλλον, οι μικρές επιχειρήσεις χρειάζονται υποστήριξη στην προσπάθειά τους να ενταχθούν στον ψηφιακό κόσμο, πόσο μάλλον να συμμορφωθούν με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, όπως αυτές ορίζονται στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Προτείνω, λοιπόν, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για την επιχειρηματική κοινότητα, ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να διευκολύνουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να κινηθούν με τον απαραίτητο και απαιτητικό ρυθμό που επιβάλλουν οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη και την κλιματική κρίση», είπε η πρόεδρος.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην αποστολή πήραν μέρος, ακόμα, η γενική γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, θεσμικοί παράγοντες και στελέχη από 75 εταιρίες. Το ΕΒΕΑ εκπροσώπησαν η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, ο Α΄ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, Δημήτριος Δημητρίου, το μέλος Δ.Ε. και υπεύθυνη Συμβουλευτικής Υποστήριξης των Επιχειρήσεων του ΕΒΕΑ, Μαρία Αρβανιτοπούλου και η διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων ΕΒΕΑ, Ελένη Φώτη, εκπροσωπώντας τη Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας - Θ.Ε.Α. του ΕΒΕΑ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ενίσχυση της τελωνειακής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

«Τα Τελωνεία έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διασφάλιση της εφοδιαστικής αλυσίδας στα σύνορά μας με την Τουρκία και στην επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης μέσω της διευκόλυνσης του εμπορίου» δήλωσε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Εφραίμογλου: Πρόκληση η ανάδειξη της καινοτομίας σε πυλώνα ανάπτυξης

«Μόνο η Θερμοκοιτίδα του ΕΒΕΑ έχει φιλοξενήσει πάνω από 450 αξιόλογες επιχειρηματικές ομάδες, παρέχοντας στέγη, αλλά και εξειδικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και δικτύωση για την υλοποίηση των σχεδίων τους» είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Υψηλό το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«Ως ΕΒΕΑ έχουμε οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια σημαντική εμπειρία, υπηρεσίες και διεθνή δικτύωση σε θέματα νεοφυούς επιχειρηματικότητας - που είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε, σε συνεργασία με αρμόδιους θεσμικούς φορείς της Ουκρανίας», είπε η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κυρία Εφραίμογλου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλες επενδύσεις στη Β. Ελλάδα από Τουρκικούς ομίλους

«Υπάρχει προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με δύο ομίλους στην Τουρκία, για ισάριθμες επενδύσεις, ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ έκαστη, στον ενεργειακό τομέα» επισήμανε ο πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος, Δημήτρης Συμεωνίδης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΒΕΑ: Άνοιξε τον δρόμο για την καινοτομία στην Ελλάδα

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται ένα άλμα στον χώρο της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.