ΓΔ: 1376.12 -0.36% Τζίρος: 24.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:07:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ανάπτυξη 2,3% για την Ελλάδα την επόμενη διετία αναμένει η Κομισιόν

H Κομισιόν τοποθετεί τον πληθωρισμό στο 4,2% για το προηγούμενο έτος, με υποχώρηση στο 2,7% για το τρέχον έτος και περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 2% το 2025.

Επιβεβαιώνει την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της. 

Βάσει αυτών το ελληνικό ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 2,2% το 2023, με τον ρυθμό ανάπτυξης να εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,3% τόσο για το 2024 όσο και για το 2025. Για την ευρωζώνη εκτιμάται ότι η ανάπτυξη διαμορφώθηκε το 2023 στο 0,5%, θα φθάσει φέτος στο 0,8% και θα ενισχυθεί περαιτέρω στο 1,5% το 2025.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό (βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή - ΕνΔΤΚ), η Κομισιόν τον τοποθετεί στο 4,2% για το προηγούμενο έτος, με υποχώρηση στο 2,7% για το τρέχον έτος και περαιτέρω αποκλιμάκωση στο 2% το 2025. 

Η Κομισιόν στην έκθεσή της σημειώνει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 2,2% το 2023, ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι στις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής. 

Μετά την έντονη ανάκαμψη το 2022, η αύξηση της κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά, αλλά παρέμεινε ένας από τους κύριους μοχλούς ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Παρά τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης, οι επενδύσεις είχαν σημαντική συμβολή, χάρη στην έντονη οικοδομική δραστηριότητα και την εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 

Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη των βασικών εμπορικών εταίρων της Ελλάδας στην ΕΕ επιβάρυνε την αύξηση των εξαγωγών, παρόλα αυτά οι καθαρές εξαγωγές είχαν θετική συμβολή στην ανάπτυξη. Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερή στο 2,3% το 2024 και το 2025, σε γενικές γραμμές όπως αναμενόταν και στις εκτιμήσεις του φθινοπώρου. Η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί με παρόμοιους ρυθμούς όπως και το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ. Οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά καθώς η εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης επιταχύνεται και καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης χαλαρώνουν. 

Η σύνθεση των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου αναμένεται να μετατοπιστεί από τις κατασκευές σε πιο παραγωγικές επενδύσεις, όπως ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα. Ωστόσο, οι επενδύσεις είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλότερη ζήτηση εισαγωγών τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τη θετική συμβολή των καθαρών εξαγωγών στο διάστημα  2024 - 25.

Ο ετήσιος πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ έφθασε στο 4,2% το 2023. Ο υποκείμενος πληθωρισμός χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων ήταν σημαντικά υψηλότερος, στο 5,3% κατά μέσο όρο το 2023, αλλά ακολούθησε πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης. Αυτό αντανακλά τη σταδιακή άμβλυνση των πιέσεων της ζήτησης στις βασικές τιμές και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη μετακύλιση των προηγούμενων σοκ στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. 

Η «σφιχτή» αγορά εργασίας, σε συνδυασμό με την πρόσφατα ανακοινωθείσα αύξηση του κατώτατου μισθού (από τον Απρίλιο του 2024), αναμένεται να ασκήσει κάποιες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, οι οποίες θα αντισταθμίσουν εν μέρει τον αντίκτυπο των χαμηλότερων τιμών της ενέργειας στον πληθωρισμό. Συνολικά, ο πληθωρισμός βάσει του ΕνΔΤΚ αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το 2024 και το 2025, σε 2,7% και 2% αντίστοιχα. Αυτό είναι οριακά χαμηλότερο από ό,τι στις φθινοπωρινές προβλέψεις και για τα δύο έτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΘΟ: Η Ελλάδα πρώτη στην αύξηση του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην Ευρώπη

Την περίοδο 2019-2023 το πραγματικό κατά κεφαλή διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα αυξάνεται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, την δε περίοδο που ακολούθησε το ξέσπασμα της πανδημίας (2021-2023) η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Alpha Bank: Σε θετική τροχιά η οικονομία, τι λένε οι κρίσιμοι δείκτες

Αύξηση της κατανάλωσης, λόγω ενίσχυσης της αγοραστικής δύναμης, σημαντικές επενδυτικές δαπάνες και εκτίμηση ότι ο τουρισμός θα καταγράψει νέα ισχυρή πορεία τα βασικά δεδομένα που στηρίζουν την ανάπτυξη.
Ellada, Greece, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Νίκησε» την ευρωζώνη η ελληνική οικονομία με αιχμή την αύξηση επενδύσεων

Παρά τις δυσμενείς γεωπολιτικές εξελίξεις, η Ελλάδα διατήρησε ρυθμό ανάπτυξης υψηλότερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, καθώς ενισχύθηκε το μερίδιο των επενδύσεων στην οικονομία. Ανάλυση από την Alpha Bank.