ΓΔ: 1448.48 -0.48% Τζίρος: 144.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:19:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Έλεγχοι και στους ελεγκτές της εφορίας: Σχέδιο για πάταξη της διαφθοράς

Αρχίζουν φορολογικοί έλεγχοι και έλεγχοι πόθεν έσχες σε εφοριακούς με απόφαση Πιτσιλή. Ποια είναι τα 35 μέτρα κατά της διαφθοράς εντός των φορολογικών μηχανισμών.

Τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων καθώς και ελέγχων πόθεν έσχες σε εφοριακούς υπαλλήλους, από τα Ελεγκτικά Κέντρα της εφορίας, καθιερώνει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ενώ συγχρόνως δρομολογεί και 35 μέτρα κατά της διαφθοράς. Στόχος, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, είναι η πρόληψη και η αντιμετώπιση φαινομένων διαφθοράς μέσα στις φορολογικές υπηρεσίες.

Οι έλεγχοι αυτοί θα είναι παράλληλοι με τους ελέγχους που διεξάγει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων (Δ.ΕΣ.ΥΠ.), η οποία ελέγχει και διερευνά πληροφορίες και καταγγελίες για ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα εφοριακών, τελωνειακών και άλλων υπαλλήλων της ΑΑΔΕ και η οποία στελεχώνεται από Οικονομικούς Επιθεωρητές με αρμοδιότητες προανακριτικών υπαλλήλων.

Ακόμη, η ΑΑΔΕ έχει καταρτίσει τη Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 2022-2025, που στοχεύει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας των φορολογικών μηχανισμών. Μεταξύ άλλων προβλέπει και τη βιντεοσκόπηση των φορολογικών ελέγχων εντός και εκτός των φορολογικών υπηρεσιών.

Θα ελέγχουν και τους ελεγκτές

Ειδικότερα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, (Αριθμ. Δ. ΟΡΓ. Α 1015982 ΕΞ 2024) ανακαθορίζεται η ελεγκτική αρμοδιότητα των υπηρεσιών φορολογικού ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικών Λειτουργιών, σχετικά με φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που υπηρετούν στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας, τη διασφάλιση της ακεραιότητας και την πρόληψη φαινομένων διαφθοράς στο περιβάλλον αυτής.

Συγκεκριμένα ανακαθορίζεται η ελεγκτική αρμοδιότητα του Κέντρου Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.), επεκτείνοντας αυτή και ως προς τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, πλην του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. και τον επιχειρησιακό στόχο αυτού, καθώς και του 1ου Ελεγκτικού Κέντρου (ΕΛ.ΚΕ.) Θεσσαλονίκης, επεκτείνοντας αυτή και ως προς τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που υπηρετούν στο Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.

Δηλαδή, το ΚΕΦΟΜΕΠ θα ελέγχει όλους τους εφοριακούς υπαλλήλους, με εξαίρεση όσους υπηρετούν στο ΚΕΦΟΜΕΠ, αλλά οι υπάλληλοι του ΚΕΦΟΜΕΠ, θα ελέγχονται από τα Ελεγκτικά Κέντρα που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και καλύπτουν όλη τη χώρα.

Ενδεικτικά, η απόφαση του κ. Πιτσιλή αναφέρει: «Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.) είναι Υπηρεσία φορολογικού ελέγχου, η αρμοδιότητά του εκτείνεται σε όλη την Επικράτεια και ο επιχειρησιακός του στόχος είναι ο εντοπισμός και η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής, η αποτελεσματική είσπραξη των εσόδων που προέρχονται από τους ελέγχους του ΚΕ.ΦΟ. ΜΕ.Π., με την εφαρμογή βελτιωμένων διαδικασιών ελέγχου και είσπραξης.»

Παράλληλα προσθέτει πως «Το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π. έχει αρμοδιότητα για τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, υπηρετούν σε υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, πλην του Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.» Επίσης, τα Ελεγκτικά Κέντρα πέραν των φορολογικών ελέγχων σε όλους τους φορολογούμενους, έχουν αρμοδιότητα  και «για τους φορολογουμένους, φυσικά πρόσωπα, που κατά τον χρόνο έκδοσης της εντολής ελέγχου, υπηρετούν στο Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π.».

Το σχέδιο κατά της διαφθοράς

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ κατά της διαφθοράς στους κόλπους της, εκτείνεται μέχρι το τέλος του 2025 και επικαιροποιείται διαρκώς, με στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας. Προκειμένου να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι αυτοί στόχοι, το Σχέδιο περιέχει τις ακόλουθες παρεμβάσεις – μέτρα:

  1. Φορητές κάμερες βιντεοσκόπησης για επιτόπιους ελέγχους.
  2. Σταθερές κάμερες βιντεοσκόπησης σε χώρους φυσικού ελέγχου εμπορευματοκιβωτίων & αποθηκών.
  3. Σταθερές κάμερες βιντεοσκόπησης σε χώρους επίσκεψης συναλλασσόμενων.
  4. Εφαρμογή διαδικασίας δέουσας επιμέλειας (due diligence) για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων.
  5. Ενίσχυση μηχανισμών για την αποκάλυψη και την επαλήθευση των περιουσιακών στοιχείων για όλες τις κατηγορίες των υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
  6. Αξιολόγηση και βελτίωση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου.
  7. Πολιτικές διακυβέρνησης κινδύνων.
  8. Διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων απάτης και διαφθοράς (εντοπισμός, ανάλυση και αξιολόγηση).
  9. Δημιουργία μητρώου κινδύνων.
  10. Ανίχνευση κινδύνων από αλλαγές στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον της ΑΑΔΕ.
  11. Σύσταση και λειτουργία αυτοτελούς γραφείου συμβούλου ακεραιότητας.
  12. Κατάρτιση και εφαρμογή συστήματος κυκλικής υποχρεωτικής μετακίνησης (rotation) υπαλλήλων της ΑΑΔΕ.
  13. Δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας για τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ.
  14. Εκπαίδευση του προσωπικού της ΑΑΔΕ μέσω συστηματικών εκπαιδευτικών δράσεων σε θέματα ενίσχυσης της ακεραιότητας, καταπολέμησης διαφθοράς, τήρησης του κώδικα δεοντολογίας, διαχείρισης καταγγελιών, κ.α.
  15. Ειδική εκπαίδευση και σεμινάρια από τις αρμόδιες Διευθύνσεις προς τους υπαλλήλους της ΑΑΔΕ που κατέχουν θέσεις ευθύνης με σκοπό την πρόληψη και τον εντοπισμό φαινομένων διαφθοράς.
  16. Καταγραφή και δημοσιοποίηση των διαδικασιών που αφορούν συναλλαγές με πολίτες και επιχειρήσεις.
  17. Σύνταξη κανονισμών λειτουργίας των Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.
  18. Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης ποιότητας.
  19. Τυποποίηση διαδικασίας πληρωμών προς αποφυγή δημιουργίας εστιών διαφθοράς.
  20. Τυποποίηση της διαδικασίας και των όρων των διακηρύξεων και των συμβάσεων.
  21. Δημιουργία δείκτη αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των ελεγχθεισών διαδικασιών.
  22. Αξιολόγηση τομέων που θεωρούνται επικίνδυνοι – ευάλωτοι για την εμφάνιση φαινομένων διαφθοράς και ένταξή τους στο πρόγραμμα έργου της ΔΕΣΕΛ.
  23. Διεξαγωγή τακτικών συναντήσεων με τους φορείς και Υπηρεσίες επιθεώρησης, ελέγχου και καταπολέμησης της διαφθοράς και ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας [ΕΣΟΕΛ].
  24. Κανονιστικό και συστημικό πλαίσιο για τη διαχείριση και αξιοποίηση των καταγγελιών για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.
  25. Αξιοποίηση τυπολογιών σχετικά με ξέπλυμα μαύρου χρήματος και διαφθορά.
  26. Δημιουργία δείκτη μέτρησης ελεγχθεισών υποθέσεων σε σχέση με τις καταγγελίες διαφθοράς από πολίτες και υπαλλήλους.
  27. Δημιουργία δείκτη προέλευσης καταγγελίας.
  28. Εισήγηση νομοθετικής ρύθμισης περί απόρρητων δαπανών για τη θωράκιση της διαδικασίας προστασίας των πληροφοριοδοτών.
  29. Σύσταση και λειτουργία δομής διαχείρισης κινδύνων στην ΑΑΔΕ.
  30. Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και διαχείρισης κινδύνων στην ΑΑΔΕ.
  31. Πλατφόρμα υποβολής καταγγελιών.
  32. Επικαιροποίηση εφαρμογών ΟΠΣ ELENXIS για την επιλογή και παρακολούθηση υποθέσεων αρμοδιότητας ΔΕΣΥΠ.
  33. Αναμόρφωση και ανασχεδιασμός της εφαρμογής «Διαχείριση Υποθέσεων Εσωτερικού Ελέγχου».
  34. Σχεδιασμός και υλοποίηση της εφαρμογής «Διενέργεια Εσωτερικού Ελέγχου» του ΟΠΣΕΥ Elenxis.
  35. Σύστημα επιχειρησιακής νοημοσύνης/ανάλυσης δεδομένων για την υποστήριξη του ελεγκτικού έργου της ΑΑΔΕ.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασταυρώσεις παντού από την ΑΑΔΕ: Από καταθέσεις μέχρι επιδοτήσεις

Ποιες είναι οι 11 κατηγορίες διασταυρώσεων. Βασικό εργαλείο οι τραπεζικές καταθέσεις. Στο στόχαστρο και ΦΠΑ, ΦΜΥ, αγροτικές επιδοτήσεις και αναδρομικά μισθών και συντάξεων από εσωτερικό και εξωτερικό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία και από ξένες τράπεζες θα παίρνει η ΑΑΔΕ για φορολογικό έλεγχο

Οι 73+17 παρεμβάσεις που ενσωματώνει το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024. Εντατικοποίηση των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων, ευρεία χρήση ψηφιακών εργαλείων και υλοποίηση εμβληματικών έργων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ποιους θα καταλογίζεται φόρος πριν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους

Τι αλλάζει με το νομοσχέδιο για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας στην έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρου. Πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής δήλωσης θα καταλογίζεται φόρος σε υπόπτους για φοροδιαφυγή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπό παρακολούθηση όλα τα εμβάσματα: Στο στόχαστρο οι απάτες με ΦΠΑ

Οι τράπεζες θα αποστέλλουν στις φορολογικές αρχές ανά τρίμηνο στοιχεία για τους αποστολείς και τους παραλήπτες εμβασμάτων. Στόχος οι απάτες ΦΠΑ τύπου καρουζέλ που κοστίζουν δισεκατομμύρια στον προϋπολογισμό.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Metrita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στοιχεία για καταθέσεις και επενδύσεις μαζεύει η ΑΑΔΕ για διασταυρώσεις

Ποια δεδομένα κοινοποιούν στην Εφορία τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ασφαλιστικές εταιρείες, θεραπευτήρια, εκπαιδευτήρια, εταιρείες ενέργειας, τηλεφωνίας και ύδρευσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι τραπεζικές καταθέσεις «ξηλώνουν» περαιωμένες υποθέσεις στην Εφορία

Γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας φέρνει ανατροπή, καθώς θα μπορούν να επανελέγχονται ακόμη και υποθέσεις που έκλεισαν με περαίωση, αν έχουν προκύψει στοιχεία από έλεγχο σε καταθέσεις.