ΓΔ: 1390.28 -0.74% Τζίρος: 108.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xaris Theoxaris
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Πανευρωπαϊκός συντονιστής για το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού η Ελλάδα

«Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχει αναλάβει η πατρίδα μας για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», υπογράμμισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Η Ελλάδα ψηφίστηκε ως ο πλέον κατάλληλος εταίρος για την αποτελεσματική αναχαίτιση του λαθρεμπορίου καπνού από τις 53 χώρες της Ευρώπης που συμμετείχαν στις εργασίες της «Συνάντησης των Μερών» (Meeting of Parties - MOP3), η οποία διεξήχθη στον Παναμά, προκειμένου να αναλάβει τον ρόλο του Συντονιστή Περιφέρειας Ευρώπης .

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η «Συνάντηση των Μερών» διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αποτελεί εκδήλωση αμέσως συνδεδεμένη με την ευρύτερη προσπάθεια του Π.Ο.Υ. για τον έλεγχο της χρήσης καπνού σε όλο τον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά στις δράσεις της Ελλάδας, το 2020 η κυβέρνηση προέβη σε ένα κεφαλαιώδους σημασίας βήμα για την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού, κυρώνοντας το σχετικό Πρωτόκολλο του Π.Ο.Υ. (Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products).

Το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού συνιστά παγκόσμιο φαινόμενο και, ως εκ τούτου, απαιτείται διεθνής συνεργασία για την περιστολή του. Ειδικά, δε, το λαθρεμπόριο τσιγάρων έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις σε οικουμενική κλίμακα, κάτι που ισχύει αναλογικά και για την Ελλάδα. Ωστόσο, οι διωκτικές Αρχές της χώρας μας έχουν κατορθώσει να εντοπίσουν και να εξουδετερώσουν παράνομα εργαστήρια ή ακόμη και εργοστάσια παρασκευής παράνομων τσιγάρων. Οι δράσεις στο πεδίο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και με τη συνεργασία των αρμόδιων υπουργείων.

Ασφαλώς, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το φαινόμενο της λαθρεμπορίας προϊόντων καπνού, αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και, ειδικότερα, του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Όπως σχολίασε σχετικά ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Χάρης Θεοχάρης «συγχαίροντας, κατ' αρχάς, την τελωνειακή ακόλουθο στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ για την καίρια συμβολή της στη διασφάλιση της υποψηφιότητάς μας, χαιρετίζω με μεγάλη ικανοποίηση την ανάδειξη της Ελλάδας σε Πανευρωπαϊκό Συντονιστή για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού. Οι πρωτοβουλίες και οι δράσεις που έχει αναλάβει η πατρίδα μας για τον περιορισμό του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού αναγνωρίζονται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, προάγοντας τη διεθνή συνεργασία και τις καλές πρακτικές, τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας, όσο και για την αναχαίτιση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Έξι προτάσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει το δόγμα Ντράγκι και να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα που υποχωρεί έναντι των ανταγωνιστών της.
Oikonomia, Economy, Ellada
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα 5 σημεία «κλειδιά» στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Ανάσα για την ελληνική οικονομία μετά τον «λευκό καπνό» για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, καθώς ικανοποιήθηκαν οι βασικές επιδιώξεις του υπουργείου Οικονομικών που αποκτά μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο άσκησης πολιτικής. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναγκαία τα προγράμματα ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη των χωρών της ΕΕ

Κλειδί η χρηματοδότηση της Πολιτικής Συνοχής, η συμπληρωματικότητα με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, η προτεραιότητα των τοποκεντρικών πολιτικών και ο υπολογισμός επίπτωσης στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένει το χάσμα εντός της ΕΕ για το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο

Με την ΕΕ να παραμένει χωρισμένη σε δυο στρατόπεδα αναφορικά με την μείωση του δημοσίου χρέους, οι εξελίξεις μεταφέρονται στην επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Η Ελλάδα προχωράει με δημοσιονομική υπευθυνότητα

Ο υπουργός Οικονομικών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια ισορροπημένη συμφωνία που θα διασφαλίζει τον περιορισμό του δημοσίου χρέους χωρίς όμως να υπονομεύεται η ανάπτυξη.