ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Foroi, Forologia, FPA, VAT
Φωτο: Shutterstock

ΑΑΔΕ: Διευρύνονται οι δυνατότητες στο myDATA για τις δηλώσεις ΦΠΑ

Οι επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν σε δήλωση ΦΠΑ μεταγενέστερης περιόδου, τυχόν έξοδα που εκδόθηκαν και εμφανίζονται γι’ αυτές στην πλατφόρμα myDATA σε προηγούμενη περίοδο της ίδιας χρήσης.

Διευρυμένες, από 1/3/2024, είναι οι λειτουργικότητες της πλατφόρμας υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, για τη διευκόλυνση εφαρμογής του κανόνα των ανεκτών αποκλίσεων, κατά τη δήλωση εξόδων που υπερβαίνουν κατά 30% τα έξοδα που έχουν διαβιβασθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, εφεξής η πλατφόρμα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ παρακολουθεί το σύνολο των εξόδων που δηλώνονται προοδευτικά σε όλο το φορολογικό έτος και συγκρίνει το άθροισμα αυτών με το άθροισμα των εξόδων της επιχείρησης που έχουν καταχωρηθεί για το ίδιο χρονικό διάστημα στην πλατφόρμα myDATA.

Χάρη στη νέα αυτή λειτουργικότητα, οι επιχειρήσεις μπορούν να καταχωρούν σε δήλωση ΦΠΑ μεταγενέστερης περιόδου (μήνα ή τριμήνου), τυχόν έξοδα που εκδόθηκαν και εμφανίζονται γι’ αυτές στην πλατφόρμα myDATA σε προηγούμενη περίοδο της ίδιας χρήσης, αλλά δεν τα συμπεριέλαβαν στη δήλωση ΦΠΑ της περιόδου αυτής. Πχ. παραστατικό εξόδου που εκδόθηκε και καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα myDATA τον Φεβρουάριο 2024, αλλά δεν το συμπεριέλαβε η επιχείρηση στα έξοδα της δήλωσης ΦΠΑ για τον μήνα Φεβρουάριο, μπορεί να το συμπεριλάβει σε επόμενη δήλωση ΦΠΑ, μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2024.

Για την πληρέστερη ενημέρωση και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων κατά την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, θα ακολουθήσει σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ με οδηγίες και παραδείγματα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να ενημερωθούν μέσω του Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ: +30 213 162 1000, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 07:30 - 17:00.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά οι δηλώσεις για δωρεές ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

Για δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία.
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιτσιλής: Νέα ψηφιακά εργαλεία από την ΑΑΔΕ για πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εξήγησε τη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData -η ψηφιακή λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών- στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών, τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση ταμειακών με POS: «Αγνοούνται» 10.000 έως 12.000 επιχειρήσεις

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί πλήρως, είτε ολοκληρώνοντας την διασύνδεση, είτε έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η CESOP για την καταπολέμηση της απάτης στον ΦΠΑ

Οι υπόχρεοι πρέπει μέχρι τις 30 Απριλίου 2024 να αποστείλουν τα δεδομένα διασυνοριακών πληρωμών για το α' τρίμηνο του 2024. Επισημαίνεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή των δεδομένων είναι η έκδοση κωδικών πρόσβασης.