ΓΔ: 907.35 0.36% Τζίρος: 14.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:05:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αρχίζουν χιλιάδες φορολογικοί έλεγχοι, έμφαση σε τουριστικές περιοχές

Τέλος στη χαλάρωση που είχε επικρατήσει εν μέσω καραντίνας: η ΑΑΔΕ προγραμματίζει 46.720 επιτόπιους ελέγχους, ενώ προχωρά και σε εκτεταμένες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις στοιχείων.

Σχέδιο για στοχευμένους και με ψηφιακά μέσα ελέγχους, με επίκεντρο τουριστικές περιοχές και νησιά, θέτει σε εφαρμογή η ΑΑΔΕ για τον εντοπισμό κρουσμάτων μη έκδοσης αποδείξεων και απόκρυψης φορολογητέας ύλης από επαγγελματίες και επιχειρήσεις, στέλνοντας μήνυμα ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός ανεβάζει ταχύτητες μετά τη σχετική «χαλάρωση» λόγω της καραντίνας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΑΑΔΕ, οι έλεγχοι θα διενεργούνται καθημερινά, τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, ακόμη και στις επίσημες αργίες, από κλιμάκια ελεγκτών των ΔΟΥ και των τελωνείων  με τη συνδρομή υπαλλήλων του Γενικού Χημείου του Κράτους και συνεργείων της Υπηρεσίας Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.). Το βάρος θα δοθεί στην έκδοση των απαραίτητων φορολογικών στοιχείων για την πώληση και διακίνηση αγαθών καθώς και την παροχή υπηρεσιών, έτσι ώστε να υπάρχει πλήρης καταγραφή του πραγματικού τζίρου και της απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο.     

Το πλάνο προβλέπει ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και έως το τέλος του 2021 θα διενεργηθούν 46.720 επιτόπιοι έλεγχοι από τους οποίους 30.000 από τις Δ.Ο.Υ, 10.000 σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών, 6.000 από τις Υ.Ε.Δ.Δ.Ε καθώς και 720 σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής, κλοπής και απάτης. Για την υλοποίηση των ελέγχων θα ενισχυθούν με προσωπικό οι Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. και οι Δ.Ο.Υ.  

Πέραν των 46.720 επιτόπιων φορολογικών ελέγχων, η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει τη διενέργεια 23.000 ελέγχων από το Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π., το Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ. και τις ΔΟΥ βάσει κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων και με τη χρήση δεδομένων από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές πληροφόρησης που είναι διαθέσιμες ηλεκτρονικά στις φορολογικές αρχές.

Στο στόχαστρο μπαίνουν:

 • Υποθέσεις που αφορούν σε εκθέσεις έρευνας των Υ.Ε.Δ.Δ.Ε..
 • Υποθέσεις που αφορούν σε πορισματικές εκθέσεις που διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ από τη Διεύθυνση Ερευνών Οικονομικού Εγκλήματος.
 • Υποθέσεις που αφορούν σε επιστροφές φόρων.
 • Υποθέσεις που αφορούν ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ, καθώς και νομικά πρόσωπα, τα οποία έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος, χωρίς έλεγχο.
 • Υποθέσεις για τις οποίες έχει εκδοθεί σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και προσωρινός προσδιορισμός φόρων και προστίμων.
 • Υποθέσεις για τις οποίες επίκειται η έκδοση σημειώματος διαπιστώσεων και προσωρινού προσδιορισμού φόρου και προστίμου.
 • Υποθέσεις που προέκυψαν από εισαγγελικές παραγγελίες, εντολές ανακριτικών και προανακριτικών πράξεων, περιλαμβανομένων αιτημάτων και εντολών διενέργειας φορολογικών ελέγχων που έχουν προκύψει από εντολή οποιασδήποτε Εισαγγελικής ή Δικαστικής Αρχής και διατηρούνται στην ΑΑΔΕ.

Εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί το 2021 και στην πραγματοποίηση εκτεταμένων ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, αποβλέποντας στη διασφάλιση της έγκαιρης και ορθής εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων καθώς και στον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών ενισχύσεων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού των συνεπειών του Covid-19).

Στο πλαίσιο αυτό θα διενεργηθούν διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό:

 • φορολογούμενων που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ είχαν σημαντική δραστηριότητα
 • διαφορών μεταξύ συνολικών ετησίων εκροών δηλώσεων ΦΠΑ με τα δηλωθέντα εισοδήματα δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019
 • υπόχρεων σε υποβολή ή τροποποίηση δηλώσεων Ε9 Νομικών Προσώπων.
 • υποβολή δηλώσεων ΦΕΦΠ για αναδρομικά εισοδήματα ή πρόσθετες αποδοχές.
 • εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης στα πλαίσια της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών.
 • αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις και από αξιοποίηση δεδομένων καρτών.

Τέλος, βαρύτητα αποδίδεται στην εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου κατά τη διαδικασία προσδιορισμού φορολογητέας ύλης με την εκπαίδευση άνω των 900 ελεγκτών στις έμμεσες τεχνικές ελέγχου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, Χρήστο Σταϊκούρα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόλλησαν» στην πανδημία οι φορολογικοί έλεγχοι, αντεπίθεση της ΑΑΔΕ το 2021

Τα στοιχεία για την εκτέλεση του επιχειρησιακού σχεδίου της ΑΑΔΕ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου αποτυπώνουν υστέρηση φορολογικών ελέγχων αλλά καλύτερες επιδόσεις στο μέτωπο του ΦΠΑ.
Foroi, Forologia, FPA, VAT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτόματα από σήμερα οι δηλώσεις ΦΠΑ για επαγγελματίες και επιχειρήσεις

Αρχίζει η προσυμπλήρωση των δηλώσεων, που θα διευκολύνει και την πιο γρήγορη επιστροφή φόρου. Η ΑΑΔΕ θα συντάξει λίστα με δικαιούχους επιστροφής, στην οποία θα ενταχθούν «καθαρές» επιχειρήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα και λουκέτα από 1ης Δεκεμβρίου για τη σύνδεση των ταμειακών

Τελειώνει η περίοδος των προειδοποιητικών μηνυμάτων και αρχίζει από την επόμενη εβδομάδα η επιβολή αυστηρών κυρώσεων στις επιχειρήσεις που δεν θα διαβιβάζουν στη Φορολογική Διοίκηση τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μοιράζει 1,2 εκατ. ευρώ σε τυχερούς η σούπερ κλήρωση της ΑΑΔΕ

Δώδεκα τυχεροί φορολογούμενοι θα πάρουν από 100.000 ευρώ από τη φορολοταρία του υπουργείου Οικονομικών τα Χριστούγεννα. Δικαίωμα συμμετοχής στην κλήρωση θα έχουν όλοι οι λαχνοί που συγκεντρώθηκαν φέτος.
Foroi, Forologia, Diloseis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι φοροαπαλλαγές και έχουν κόστος 12,88 δισ. ευρώ

Την τελευταία τριετία, αυξήθηκε κατά 3,92 δισ. ευρώ το κόστος που έχουν στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η ακτινογραφία των ελαφρύνσεων.