ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
exoikonomo, anakainisi
Φώτο: Shutterstock

Ανοίγει το «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» για ξενοδοχεία και καταλύματα

Όπως ανέφερε επίσης ο προϊστάμενος του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εντός του 2024 το υπουργείο αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη νέα έκδοση του Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων.

Τη Δευτέρα, 11 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτημάτων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» ειδικά για ξενοδοχεία και καταλύματα, έχοντας καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του επιμελητηρίου, τα παραπάνω ανέφερε ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Ενεργειακών Πολιτικών και Ενεργειακής Αποδοτικότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σουρής, τοποθετούμενος στην 8η συνάντηση EUREM Alumni, που πραγματοποιήθηκε προχθές από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με κεντρικό αντικείμενο διαλόγου, φέτος, τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ενεργειακή απόδοση και την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΕ) 2023/955, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο 2023.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής εκδήλωσης, ο Γ. Σουρής, ανακοίνωσε επίσης ότι εντός του 2024 το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τη νέα έκδοση του Οδηγού Ενεργειακών Ελέγχων, ενώ σε θέματα ενέργειας αναφέρθηκε και ο Γ. Γλυνός, στέλεχος του τμήματος ενεργειακής αποδοτικότητας του υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Από τον διάλογο που πραγματοποιήθηκε, προέκυψε επίσης ότι το υπουργείο έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό για τη διαδικασία ενσωμάτωσης στο εθνικό δίκαιο, το 2025, της ΕΕ οδηγίας 1791/9/2023, βάσει της οποίας θα εφαρμοστούν -για τις υπόχρεες επιχειρήσεις στους ενεργειακούς ελέγχους- κριτήρια κατανάλωσης ενέργειας τελικής χρήσης, με ταυτόχρονη κατάργηση των παρόντων οικονομικών κριτηρίων τζίρου και αριθμού υπαλλήλων.

Σημειώνεται ότι η συνάντηση έδωσε επίσης την ευκαιρία για έναν γόνιμο διάλογο που προσέφερε αμφίδρομα πληροφορίες, καθώς και την ανατροφοδότηση θέσεων και προτάσεων για ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, με τη συνδρομή και των αποφοίτων του EUREM.

Στη λήξη της συνάντησης EUREM Alumni, η υπεύθυνη της εν λόγω εκπαίδευσης στην Ελλάδα, Αλεξάνδρα Ταβλαρίδου, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα νέα του παγκόσμιου δικτύου EUREM και τη νέα σειρά τριήμερων σεμιναρίων EUREMupdates που θα εγκαινιάσει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο τον Απρίλιο, με ένα τριήμερο εντατικό σεμινάριο και αντικείμενο την εμπορία ενέργειας και το δίκτυο.

Περισσότερες πληροφορίες για την εκπαίδευση EUREM στην Ελλάδα, καθώς και η αίτηση συμμετοχής, βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Στηρίζουμε την ενεργειακή μετάβαση με έργα αποθήκευσης ενέργειας

Η υφυπουργός αναφέρθηκε και στο νέο πρότζεκτ που «τρέχει» η Ελλάδα και αφορά τον νέο κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου που θα ξεκινά από τα νότια Βαλκάνια και θα φθάνει έως και την Ουκρανία.
anakainisi-erga-exoikonomo-autonomo-ergasies-mixanikos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγές στο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης των επιχειρήσεων

Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα ύψους 176,75 εκατ. ευρώ θα παραμείνουν ανοικτές μέχρι εξαντλήσεως του ποσού. Ποια απαίτηση καταργείται και για ποια επενδυτικά σχέδια θα υπάρξουν αυστηρές προθεσμίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Η Κρήτη κόμβος και πόλος διεθνούς ενεργειακού ενδιαφέροντος

Όπως τόνισε η υφυπουργός, η ενέργεια είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων «η Κρήτη διαδραματίζει ένα πρωταγωνιστικό ρόλο», αναφερόμενη και στο έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Αττικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σδούκου: Να ληφθούν μέτρα για την προέλευση του φυσικού αερίου από την ΕΕ

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρατήρησε ότι η Κομισιόν έχει «ευήκοα ώτα» για τη σημασία πρωτοβουλιών όπως ο κάθετος άξονας και παρόμοιες υποδομές και υποστηρίζει τέτοιου είδους projects όπως οι ΗΠΑ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρύθμιση μείωσης του ενεργειακού κόστους για αγρότες και βιομηχανία πήρε ΦΕΚ

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, μέσω της ρύθμισης παρέχεται η δυνατότητα φθηνών τιμολογίων ρεύματος σε κατόχους αγροτικών τιμολογίων και σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετατρέπουν σε οικολογικό νησί τον Πόρο

Η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar θα χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι το 2026.