ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Πράσινη επένδυση ανάπτυξη
Φώτο: Shutterstock

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μετατρέπουν σε οικολογικό νησί τον Πόρο

Η εταιρεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar θα χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ για τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί. Ποιες είναι οι παρεμβάσεις που θα γίνουν μέχρι το 2026.

Υπεγράφη σήμερα δεσμευτική Συμφωνία Χρηματοδότησης και Υλοποίησης του έργου μετατροπής του Πόρου σε GR-eco Island, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης που εκπροσωπείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, και της εταιρίας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Masdar.

Μέσω της Συμφωνίας αυτής, η Masdar δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει με 14 εκατ. ευρώ τη μετατροπή του Πόρου σε πράσινο και βιώσιμο νησί, υλοποιώντας, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές και σε συνεννόηση με την τοπική κοινωνία, παρεμβάσεις σε 4 άξονες:

  • Πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται στο νησί, μέσω της ανάπτυξης ενός φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος περίπου 7 MW το οποίο θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών των κατοίκων και του Δήμου μέσω μιας Ενεργειακής Κοινότητας.
  • Πρασίνισμα της θαλάσσιας διασύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική χώρα, μετατρέποντας την πορθμειακή γραμμή Γαλατά-Πόρου στην πρώτη γραμμή μηδενικών ρύπων στη χώρα μας, χάρη σε ένα εντελώς καινούριο ηλεκτρικό ferryboat αλλά και σε ηλεκτρικά πλοιάρια που θα μεταφέρουν επισκέπτες από/προς το νησί. Ταυτόχρονα προβλέπεται η εγκατάσταση υποδομών παροχής ενέργειας (cold-ironing) στα 2 λιμάνια.
  • Πρασίνισμα των οδικών μεταφορών που γίνονται πάνω σε αυτό, με την αντικατάσταση του στόλου δημοτικών οχημάτων με ηλεκτρικά, την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτιση καθώς και τη δημιουργία μίας νέας υπηρεσίας για την τροφοδοσία των τοπικών επιχειρήσεων με ηλεκτρικά βαν και e-cargo bikes
  • Εφαρμογή στην πράξη των αρχών της κυκλικής οικονομίας, με υλοποίηση ενός νέου μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στην ανακύκλωση και την αξιοποίηση των απορριμμάτων

Ο σχεδιασμός των επιμέρους παρεμβάσεων έχει ξεκινήσει ήδη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2026, και με σκοπό ο Πόρος, ένας πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός, να αποτελέσει παράδειγμα επιτυχημένης εφαρμογής του βιώσιμου σχεδιασμού, αλλά και πηγή έμπνευσης για τα νησιά στη Μεσόγειο Θάλασσα και όχι μόνο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο οι ενεργειακές συμφωνίες υπό τον Μητσοτάκη

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν ενεργειακές συμφωνίες του ΥΠΕΝ με την ΕΔΕΥΕΠ και τη σύμπραξη Chevron-Helleniq Energy, καθώς και θέματα από τα Υπουργεία Πολιτισμού, Εθνικής Οικονομίας, Πολιτικής Προστασίας και Δικαιοσύνης.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Στρατηγικός δεσμός Ελλάδας - ΗΠΑ και συμφωνίες Chevron

Ο Υπουργός Σταύρος Παπασταύρου δήλωσε πως οι δηλώσεις του Προέδρου Τραμπ επιβεβαιώνουν τη στενή ελληνοαμερικανική συνεργασία, αναφέρθηκε στις νέες συμβάσεις Chevron-HELLENIQ ENERGY και τόνισε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας στην ενέργεια.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Παπασταύρου: Σύντομα ο φορέας για τη μελέτη της διασύνδεσης με Κύπρο

Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γνωστοποιηθεί ο φορέας για την επικαιροποίηση της μελέτης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Παράλληλα συνεχίζονται τα σχέδια για διασυνδέσεις με Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία.
Επιχειρηματίας συζήτηση γραφείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα με τον Κάθετο Διάδρομο

Η Ελλάδα ενισχύει τον ρόλο της ως εναλλακτικός ενεργειακός διάδρομος για την Ευρώπη μέσω του Κάθετου Διαδρόμου, σύμφωνα με τον Υπ. Ενέργειας κ. Παπασταύρου, αναβαθμίζοντας τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και μειώνοντας την εξάρτηση από τη Ρωσία.
Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου: Έρχεται συνάντηση στις ΗΠΑ για τον Κάθετο Διάδρομο

Συνάντηση υπουργών Ενέργειας στις ΗΠΑ έως το τέλος του μήνα προανήγγειλε ο ΥΠΕΝ Στ. Παπασταύρου, με στόχο τον σχεδιασμό της επόμενης φάσης του Κάθετου Διαδρόμου και την απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο.
Σταθμός Συμπίεσης Φυσικού Αερίου στην Αμπελιά Φαρσάλων
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ: Σε πλήρη λειτουργία ο σταθμός συμπίεσης στα Φάρσαλα τον Φεβρουάριο

Στα 8,5 δισ. κυβικά μέτρα θα φτάνει η εξαγωγική δυνατότητα προς τον Βορρά. Ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και του Κάθετου Διαδρόμου. Η Ελλάδα ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου.