ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sofia Zaharaki, Sofia Zaxaraki
Φωτο; Aris Oikonomou / SOOC

Σ. Ζαχαράκη: Η ΕΕ οφείλει να μην μείνει πίσω κανένας Ευρωπαίος πολίτης

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας συμπλήρωσε ότι «οι όροι συνοχή και ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντικρουόμενοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο».

Την πεποίθησή της ότι «η συνοχή και η ανταγωνιστικότητα είναι συμπληρωματικοί στόχοι, για την Ευρωπαϊκή Ένωση που οφείλει και νοιάζεται να μην μείνει πίσω κανένας Ευρωπαίος πολίτης», εξέφρασε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη προσερχόμενη, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, στην κοινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τις κοινωνικές επενδύσεις, την κοινωνική σύγκλιση, τις μεταρρυθμίσεις και την μακροοικονομική σταθεροποίηση.

Η κυρία Ζαχαράκη εξέφρασε την ικανοποίησή της που βρίσκεται στις Βρυξέλλες στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Εcofin και Epsco, όπου υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι και τόνισε ότι «θα μιλήσουμε για το ουσιαστικότερο ευρωπαϊκό κεφάλαιο: τον άνθρωπο και πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τις πολιτικές ένταξης και επανένταξης, της εισόδου στην αγορά εργασίας».

Συμπλήρωσε δε ότι «οι όροι συνοχή και ανταγωνιστικότητα δεν είναι αντικρουόμενοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο. Από τις τοποθετήσεις όλων μας, στο Συμβούλιο θα φανεί πώς αυτό μπορεί να γίνει πράξη. Επενδύοντας στις πολιτικές που στοχεύουν στην αναβάθμιση της δυναμικής, των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων κάθε πολίτη χωριστά ώστε ο καθένας να αξιοποιεί το πλήρες δυναμικό του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει και φροντίζει ώστε κανείς Ευρωπαίος πολίτης, να μην μείνει πίσω».

Η Ελληνίδα υπουργός κατά την παρέμβασή της, αναφέρθηκε αναλυτικά στα προγράμματα και στις δράσεις κοινωνικής επένδυσης που υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση δίνοντας προτεραιότητα στις ενεργητικές πολιτικές ένταξης στην εργασία γυναικών, ευάλωτων ομάδων και άτομα με αναπηρία.

Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η ενίσχυση της απασχόλησης αποτελεί βασικό πυλώνα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το δημογραφικό.

«Οι κοινωνικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ανθεκτικών οικονομιών και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς», σημείωσε η κυρία Ζαχαράκη παρουσιάζοντας στους συναδέλφους της, τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης γυναικών, ατόμων με αναπηρία, ευάλωτων ομάδων, Ρομά, ηλικιωμένων κ.ά.

Ειδικότερα ως προς την ένταξη των γυναικών στην αγορά εργασίας η υπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει το εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό. Εστιάζοντας στις πρόνοιες και στα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη για την εναρμόνιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ειδικότερα γυναικών με παιδιά.

Ανέφερε ενδεικτικά:

  •  την κάλυψη όλων των αιτήσεων για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς με πρόγραμμα vouchers ύψους 360 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 24 εκατ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων σε παιδικούς σταθμούς.
  •   τη δημιουργία 135 κέντρων STEM για δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών. Με προϋπολογισμό 17,3 εκατομμύρια.

Επίσης ενημέρωσε:

  •   για το πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης 10.000 δικαιούχων του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με 150 εκατ. ευρώ και Ρομά με περίπου 3 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  •     για το νέο ψηφιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για 2.400 άτομα με αναπηρία και 6.000 ηλικιωμένους.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έκανε ειδική μνεία στο πρόγραμμα του «Προσωπικού Βοηθού», που στοχεύει να προσφέρει σε άτομα με αναπηρία μια ανεξάρτητη και αυτόνομη ζωή.

Νωρίτερα, η υπουργός παρέστη στο πρόγευμα εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ αργότερα είχε συνάντηση με την Λιθουανή υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Εργασίας Monika Navickiene και την υφυπουργό Justina Jakstiene.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο συλλαλητήριο στις 20/6 στο Σύνταγμα από τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, σημείωσε ότι «μετά τη νέα νίκη που είχαμε σήμερα στα δικαστήρια ήρθαμε εδώ ακαριαία και θα ανέβουμε επάνω στο υπουργείο ζητώντας να αποσυρθεί άμεσα η κυβερνητική τροπολογία.
Kostis Xatzidakis, Kostis Chatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους

Μετά από έλεγχο στη Ρόδο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό. Θα εκδωθούν πρωτόκολλα κατεδάφισης.
Mykonos, Tourismos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώθηκε το 80% των ηλεκτρονικών δημοπρασιών για αιγιαλό και παραλίες

Οι δημοπρασίες γίνονται πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονικά, δίνοντας την δυνατότητα σε όσους επιχειρηματίες πληρούν τις προϋποθέσεις να συμμετάσχουν με όρους διαφάνειας και δίκαιου ανταγωνισμού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηδάκης: Οι 3 προκλήσεις για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα

«Οι ελληνικές τράπεζες είναι και πάλι ισχυρές και έτοιμες να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι η δουλειά τους: την χρηματοδότηση και την στήριξη της πραγματικής οικονομίας», τόνισε ο υπουργός.