ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
Φωτο; Ο υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου. Delphi Forum

Π. Τσακλόγλου: Πολύ υψηλότερες επικουρικές συντάξεις μέσω ΤΕΚΑ

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι με τη μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ αφαιρείται από ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης ο δημογραφικός κίνδυνος. Τα πλεονεκτήματα που φέρνει η εγγραφή στο ΤΕΚΑ.

Τους λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκε το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) ανέλυσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, που σημείωσε ότι ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε όσα άτομα ήταν ασφαλισμένα στον ΕΦΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση και ήταν κάτω από 35 ετών, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, να μεταφερθούν στο ΤΕΚΑ. 

Σε συνέντευξή του στο ράδιο City 106.1, ο κ. Τσακλόγου δήλωσε πως «υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δημιουργήθηκε το ΤΕΚΑ. Ο πρώτος και κυριότερος είναι ότι το συνταξιοδοτικό μας σύστημα, μέχρι πριν από μερικά χρόνια, ήταν αποκλειστικά διανεμητικό. Δηλαδή, θεωρητικά, θα έπρεπε οι συντάξεις να πληρώνονται από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Αυτά τα συστήματα δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Στην Ελλάδα, αυτό έχει ανατραπεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, καθώς, αυτή τη στιγμή, στη χώρα μας, αντιστοιχούν περίπου 1,7 εργαζόμενοι ανά συνταξιούχο, με αποτέλεσμα να βάζουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο βάρος στους σχετικά λίγους νέους εργαζόμενους.

Με τη μεταρρύθμιση του ΤΕΚΑ, ουσιαστικά αφαιρούμε από ένα κομμάτι της κοινωνικής ασφάλισης τον δημογραφικό κίνδυνο, γιατί τα κεφαλαιοποητικά συστήματα δεν έχουν τέτοιο κίνδυνο.

Ο δεύτερος  λόγος ήταν ότι παρόμοια κεφαλαιοποιητικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλά χρόνια σε πολλές χώρες του εξωτερικού, δείχνοντας ότι, ενώ οι αποδόσεις τους μπορεί να έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις από τις αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων, μακροχρονίως αυτές είναι πολύ υψηλότερες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας, οι νέοι, που θα εγγραφούν στο ΤΕΚΑ θα λάβουν κατά πάσα πιθανότητα πολύ υψηλότερη επικουρική σύνταξη από αυτήν την οποία θα έπαιρναν με τους υφιστάμενους κανόνες.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι το ΤΕΚΑ δημιουργεί κεφάλαιο, ένα σημαντικό κομμάτι του οποίου θα πάει σε επενδύσεις στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Δηλαδή, υψηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερη παραγωγικότητα, υψηλότεροι μισθοί, μεγαλύτερη απασχόληση, αλλά και μεγαλύτερα δημοσιονομικά έσοδα από άμεση και έμμεση φορολογία».

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε επίσης ότι, στην ουσία, μιλάμε για ατομικούς κουμπαράδες, που γράφουν πάνω το όνομα του ασφαλισμένου, οπότε τα αντικίνητρα για ανασφάλιστη εργασία, που αποτελεί μάστιγα τη ελληνικής οικονομίας, είναι πολύ ισχυρά.

Αναφορικά με το τι ισχύει, αν κάποιος, ενώ έχει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, πάει στο ΤΕΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου διευκρίνισε τα εξής: «Ο νόμος παρέχει τη δυνατότητα σε όσα άτομα ήταν ασφαλισμένα στον ΕΦΚΑ για την επικουρική τους ασφάλιση και ήταν κάτω από 35 ετών, όταν ψηφίστηκε ο νόμος, να μεταφερθούν στο ΤΕΚΑ. Σε αυτή την περίπτωση, οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη, προφανώς θα καταβάλλονται πλέον στο ΤΕΚΑ αντί του ΕΦΚΑ.  Όταν φτάσει η ώρα της συνταξιοδότησής τους, τα άτομα αυτά θα λάβουν μία επικουρική σύνταξη από τον ΕΦΚΑ για τα χρόνια που ήταν στον ΕΦΚΑ και μία επικουρική από το ΤΕΚΑ για τα χρόνια που ήταν στο ΤΕΚΑ. Επίσης, στο ΤΕΚΑ μπορούν να ασφαλιστούν προαιρετικά και εργαζόμενοι που δεν έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, όπως είναι η μεγάλη πλειονότητα των αυτοαπασχολουμένων».

Σε ερώτηση σχετικά με το δημογραφικό, ο υφυπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι όλες οι μελέτες δείχνουν ότι, τα επόμενα χρόνια, ο πληθυσμός της χώρας μας θα είναι λιγότερος, αλλά και γηραιότερος. Οι αναλογιστικές μελέτες, που βασίζονται σε αυτά τα δεδομένα, δείχνουν ότι, αν διατηρήσουμε τους κανόνες του συστήματός μας χωρίς να τους αλλάξουμε, μειώνονται τα ελλείμματα του ασφαλιστικού συστήματος, μειώνεται η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ και, ουσιαστικά, το σύστημά μας είναι βιώσιμο.

Όσον αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε ότι οι εκκρεμείς συντάξεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» του τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, «όταν ήρθε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία το 2019. Έχει γίνει μία θεαματική πρόοδος. Στις κύριες συντάξεις, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν εκκρεμότητες, που υπολογίζονται περίπου στις 22.000, ενώ κάποιες από αυτές είναι σε δικαστική εκκρεμότητα και για κάποιες άλλες η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη πλήρους ιατρικού φακέλου για την απονομή αναπηρικής σύνταξης.

Επίσης, καταγράφεται μεγάλη μείωση στον αριθμό των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, ειδικά μετά την ψήφιση του τελευταίου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που εξίσωσε τις προϋποθέσεις παροχής επικουρικής σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, εκκαθαρίζοντας αυτομάτως περίπου 11.000 συντάξεις».

Για τις αυξήσεις των συντάξεων, ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε ότι, σύμφωνα με τον νόμο, κάθε χρόνο, οι συντάξεις θα αυξάνονται κατά το ήμισυ του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης και του ρυθμού του πληθωρισμού, οπότε όλες οι συντάξεις κάθε χρόνο θα έχουν κάποια αύξηση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

money, cash, euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα ποσά ενίσχυσης για συνταξιούχους και κοινωνικά ευάλωτους πολίτες

Όπως αναφέρει το υπουργείο, ιδιαίτερα σημαντικά όμως είναι και άλλα μέτρα για τον εξορθολογισμό των ταμείων, όπως η επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα. Πόσα κερδίζουν οι συνταξιούχοι μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Η κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική

«Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επιτρέπουμε στον συνταξιούχο να λάβει την πλήρη σύνταξή του, ενώ υπάρχει και ένας πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% των επιπρόσθετων αμοιβών» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Π. Τσακλόγλου: Στον e-ΕΦΚΑ έχουν εγγραφεί σχεδόν 80.000 συνταξιούχοι

«Παρότι το σύστημά μας εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με τους υφιστάμενους κανόνες, μακροχρονίως φαίνεται να πετυχαίνουμε τη σταθερότητα που επιθυμούμε» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου για το συνταξιοδοτικό.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Για ταχύρρυθμη ανάπτυξη χρειάζονται επενδύσεις και αποταμιεύσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι μέρος της συμπληρωματικής απάντησης του 2ου πυλώνα στις δημογραφικές προκλήσεις και αναπτύσσουν ισχυρή δυναμική κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακλόγλου: Τα νέα παιδιά θα πάρουν υψηλότερη επικουρική σύνταξη

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «σύμφωνα με τη νομοθεσία, στο ΤΕΚΑ εντάσσονται υποχρεωτικά όλοι όσοι έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και κόλλησαν το πρώτο τους ένσημο μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου».