ΓΔ: 1365.48 0.60% Τζίρος: 100.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
Πηγή: ΕΚΤ

ΕΚΤ: Πιο αισιόδοξοι για πληθωρισμό και μισθούς οι καταναλωτές

Στο 3,1% από 3,3% τον Φεβρουάριο «βλέπουν» τον μέσο πληθωρισμό οι καταναλωτές, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ, με τις εκτιμήσεις για την οικονομία να παραμένουν αμετάβλητες και να αναμένεται συρρίκνωση 1,1%.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα των εκτιμήσεων των καταναλωτών στην ευρωζώνη τόσο για τον πληθωρισμό όσο και για τα εισοδήματά τους, όπως έδειξε η μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αφορά τον Φεβρουάριο. Πρόκειται για μία ευνοϊκή εξέλιξη, που στηρίζει τη διάθεση αρκετών μελών της διοίκησης της τράπεζας για πραγματοποίηση της πρώτης μείωσης επιτοκίων στις αρχές του καλοκαιριού. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας η μέση εκτίμηση  για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε στο 3,1% από 3,3%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. 

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος αυξήθηκαν στο 1,4%, από 1,2% τον Ιανουάριο. Η αύξηση αυτή παρατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι αντιλήψεις για την ονομαστική αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες μειώθηκαν περαιτέρω, για τέταρτο συνεχή μήνα, στο 6,4%, από 6,6% τον Ιανουάριο, ευθυγραμμιζόμενες με τις εξελίξεις στις αντιλήψεις για τον πληθωρισμό. 

Οι προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης για τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο -1,1%. Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν παρέμειναν επίσης αμετάβλητες στο 10,9%. Οι καταναλωτές συνέχισαν να αναμένουν ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το τρέχον (10,5%), υποδηλώνοντας μια σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας. 

Σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,4% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό υψηλότερο από αυτό του Ιανουαρίου (2,2%). 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη αύξηση μισθών προβλέπει η ΕΚΤ και ανησυχεί για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της τράπεζας η εύρωστη αγορά εργασίας σε αρκετές χώρες αλλά και οι ελλείψεις εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελούν αιτίες τροφοδότησης των μισθών.
Super-Market
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναβαθμίζεται το e-Καταναλωτής με στοιχεία και για ψηφιακά σούπερ μάρκετ

Οι καταναλωτές θα μπορούν να ελέγχουν 3.000 με 3.500 κωδικούς προϊόντων, καινούργιους αλλά και επικαιροποιημένους, ενώ η διαδικασία της ένταξης όσο το δυνατόν περισσότερων κωδικών δεν σταματάει.