ΓΔ: 1455.32 0.47% Τζίρος: 37.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Αύξηση μισθών και νέες θέσεις εργασίες «ασπίδα» απέναντι στον πληθωρισμό

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομική ανισότητα και τη φτώχεια, τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας αναφέρουν ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Αύξηση μισθών και νέες θέσεις εργασίας είναι η «ασπίδα» απέναντι στον πληθωρισμό και τη διεύρυνση των ανισοτήτων επισημαίνουν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, τα υπουργεία αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους τα εξής:

«Χθες, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσίευσε στοιχεία για την οικονομική ανισότητα και φτώχεια. Το 2022, έτος αναφοράς, στο οποίο αναφέρονται τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν χρονιά απροσδόκητης έκρηξης του πληθωρισμού, λόγω του μεγάλου ενεργειακού σοκ, που προκάλεσε σε παγκόσμιο επίπεδο η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σε παλαιότερες περιόδους, σε παρόμοιες συνθήκες, συνήθως είχαμε έκρηξη της εισοδηματικής ανισότητας και της φτώχειας στη χώρα μας. Λόγω των πολιτικών της κυβέρνησης (αύξηση κατώτατου μισθού, εισοδηματικές ενισχύσεις στα πλέον ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, αναπτυξιακές πολιτικές, που οδήγησαν σε μεγάλη μείωση της ανεργίας), αυτό απετράπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ 2021 και 2022 η ανισότητα (δείκτης Gini από 31,4 σε 31,8) και το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (από 18,8% σε 18,9%) αυξήθηκαν ανεπαίσθητα, ενώ, αντίθετα, μικρή βελτίωση παρατηρείται στο ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού (από 26,3% σε 26,1%).

Το ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης προστάτεψαν τα πλέον ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ανάμεσα στα δύο αυτά χρόνια η εισοδηματική μερίδα του φτωχότερου 25% του πληθυσμού αυξήθηκε λίγο (από 10,3% σε 10,4%), ενώ το λεγόμενο "χάσμα φτώχειας", που δείχνει πόσο φτωχοί είναι οι φτωχοί συμπολίτες μας, μειώθηκε σημαντικά από 23,8% σε 22,5%.

Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μία μετατόπιση των εργαζομένων σε υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια, όπως αποτυπώνεται και σε σχετικό διάγραμμα.

 

Κατά συνέπεια, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα, σε μία πολύ δύσκολη περίοδο έντονων πληθωριστικών πιέσεων και "ροκανίσματος" της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, πέτυχε υψηλή ανάπτυξη, αύξηση μισθών και μείωση της ανεργίας, χωρίς διεύρυνση ανισοτήτων.

 

Συνεχίζουμε την ίδια επιτυχημένη οικονομική πολιτική, η οποία, μέσα από την αύξηση της απασχόλησης και την αύξηση των μισθών, οδηγεί σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελληνίδων και των Ελλήνων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Δεν υπάρχει εφησυχασμός απέναντι στην ακρίβεια

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η χώρα μας τον Σεπτέμβριο είχε τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό της ευρωζώνης, τονίζοντας πως πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη για τα νοικοκυριά.
Evrozoni, Eurozone, Eurogroup, Meeting, Synodos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Τέλος στα οριζόντια μέτρα στήριξης, πέρασμα σε στοχευμένα μέτρα

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών επισημαίνουν ότι η οικονομία εισήλθε στο 2023 σε πιο υγιή κατάσταση παρά τον υψηλό πληθωρισμό ενώ και οι τιμές ενέργειας έχουν μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την κορύφωση του περασμένου καλοκαιριού.
Xristos Staikouras, Ypourgeio Oikonomikon, YPOIK
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό της ΕΕ έχει η Ελλάδα

Ο υπουργός ΟΙκονομικών επισήμανε ότι η Ελλάδα κατάφερε να διοχετεύσει τους τρίτους υψηλότερους πόρους, ως ποσοστό του ΑΕΠ για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ταυτόχρονα πέτυχε βελτίωση της σταθερότητας των δημόσιων οικονομικών.
staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Την επόμενη εβδομάδα οι όροι για το επίδομα θέρμανσης

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως θα συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης που είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει και τρίτος κύκλος για το Fuel Pass.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αβεβαιότητα από τον πόλεμο και το ράλι των τιμών της ενέργειας

Στη δήλωσή τους για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό το 2023 οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης υπογραμμίζουν την κρισιμότητα των στιγμών μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Πώς επηρεάζει ο υψηλός πληθωρισμός που επιμένει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό του 2023.