ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Φόρουμ των Δελφών - Βαρχέλι: Τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δ. Βαλκάνια

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκεπτικισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή διεύρυνση και μιλώντας γι' αυτό το θέμα, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με τα Δυτικά Βαλκάνια».

Την εκτίμησή του ότι «τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια» εξέφρασε ο Ολιβιέ Βαρχέλι Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συζήτηση με τον Κωνσταντίνο Φίλη, Διευθυντή του ACG Institute of Global Affairs & Professor, International Relations του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, κατά την πρώτη ημέρα του 9oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς, 10 - 13 Απριλίου, και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι «πρέπει να ξεπεράσουμε τον σκεπτικισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή διεύρυνση και μιλώντας γι' αυτό το θέμα, δεν μπορούμε παρά να ξεκινήσουμε με τα Δυτικά Βαλκάνια». Εκτίμησε ότι έχουν ήδη χαθεί πολλά χρόνια και παραδέχτηκε ότι «είναι μία ερώτηση που μας στοιχειώνει – αν θα υπάρξει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια». Ωστόσο, όπως τόνισε, «καθώς οδεύω προς το τέλος της θητείας μου, η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι τελικά θα γίνει διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια».

Όπως εξήγησε ο Επίτροπος, η Ευρώπη είναι το μέρος της σταθερότητας και της ανάπτυξης για ολόκληρο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι πλέον «η διεύρυνση είναι μεταξύ των τριών βασικών θεμάτων που συζητούν οι ηγέτες στο Συμβούλιο της Ευρώπης». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις τέσσερις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες – ευημερία, σταθερότητα, ασφάλεια, ειρήνη – και τόνισε ότι η Ευρώπη παραμένει στο επίκεντρο αυτών των αξιών, παρά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Όσον αφορά τη διεύρυνση, τόνισε ότι θα πρέπει να τοποθετήσουμε τα εργαλεία ώστε να γίνει αυτή η διεύρυνση, αλλά και να γίνουν πολλές συζητήσεις ακόμα.

Μάλιστα, εξήγησε ότι όταν θα επανασχεδιάζουμε τη διεύρυνση, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από την αρχή (τα κεφάλαια, οι υποψήφιες χώρες κτλ.) και ανέφερε ότι σημαντικότερο στη διεύρυνση είναι η ενσωμάτωση των χωρών και όχι οι διαδικασίες. Οι χώρες – μέλη πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις, ειδικά τις θεμελιώδεις αξίες και το κράτος δικαίου, τόνισε και πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ασφάλεια ήδη πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τεράστιο κενό μεταξύ της ΕΕ και των υποψήφιων χωρών, ειδικά σε τομείς όπως η ανάπτυξη και οι επενδύσεις και υπογράμμισε ότι χρειάζονται πολλές επενδύσεις. Τόνισε ότι το 1/3 του ΑΕΠ της περιοχής θα πρέπει να το στρέψουμε σε επενδύσεις για να χτίσουμε τα Δυτικά Βαλκάνια, στην έλλειψη ενέργειας και μεταφορών, ενώ συμπλήρωσε ότι «σπάσαμε το μονοπώλιο της ρωσικής ενέργειας».

Καταγράφοντας την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ανέφερε ότι «το 65% των σχεδίων έχουν εφαρμοστεί, τα κονδύλια απορροφούνται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ φέτος εργαζόμαστε πάνω στο SEPA, το σύστημα τραπεζικών πληρωμών, το οποίο προχωράει με ταχείς ρυθμούς και πλέον όποιος θέλει να μεταφέρει κεφάλαια μεταξύ Βαλκανικών χωρών, μπορεί να το κάνει όπως στην Ευρώπη, με την ίδια ταχύτητα και το ίδιο κόστος». Τέλος, υπογράμμισε ότι «μπορούμε να επιταχύνουμε τις εργασίες στα δυσκολότερα κομμάτια της ενσωμάτωσης» ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν ισότιμα μέλη της ΕΕ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

fysiko aerio,
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Στις 13 Δεκεμβρίου θα κριθεί το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Θα χρειασθεί πολύ δουλειά έως τις 13 Δεκεμβρίου για να επιτευχθεί κάποια συμφωνία» δηλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, Γιόζεφ Σικέλα, που προεδρεύει του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας.
Ursula Von Der Leyen, Commision, Evropaiki Epitropi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φον ντερ Λάιεν: Η απάντηση της Ευρώπης στην ενεργειακή «πολιορκία» του Πούτιν

Τα μέτρα που προτείνει η Κομισιόν περιλαμβάνουν προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, νέο δείκτη τιμών με βάση το LNG και κοινές ευρωπαϊκές προμήθειες για το 15% των αποθεμάτων. Μειώθηκε κατά 70% η ζήτηση αερίου τον Σεπτέμβριο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλαφόν στο φυσικό αέριο θέλουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας

Μείωση ζήτησης και πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου ζητάει η ένωση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ενέργειας από την Επιτροπή ενώ παράλληλα προτείνει και τον περιορισμό των φόρων στα τιμολόγια της λιανικής.