ΓΔ: 1442.21 -2.00% Τζίρος: 115.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Pitsilis-Giorgos-AADE
Φωτο: Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Πιτσιλής: Νέα ψηφιακά εργαλεία από την ΑΑΔΕ για πάταξη της φοροδιαφυγής

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ εξήγησε τη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData -η ψηφιακή λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών- στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών, τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες.

«Σκοπός μας είναι να μην πηγαίνουν στην εφορία όσοι δεν χρειάζεται και να πηγαίνουν αυτοί που χρειάζεται» τόνισε ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο Ντίνο Σιωμόπουλο στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΑΑΔΕ να κάνει όλο και πιο ψηφιακή την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες του κράτους. «Όταν σχεδιάζουμε μια πλατφόρμα δεν μεταφέρουμε όσα γίνονται στο χαρτί σε ψηφιακό περιβάλλον. Φροντίζουμε πρώτα να πετάξουμε τα περιττά, εξήγησε ο κ. Πιτσιλής φέρνοντας το παράδειγμα των ψηφιακών δηλώσεων στο MyProperty, για την ακίνητη περιουσία. Εκεί από το 2022 στο 2023 σημειώθηκε αύξηση δηλώσεων κατά 72%. Ενώ το app Myaade λίγες μέρες μετά την έναρξη λειτουργίας του έχει ήδη γίνει download πάνω από 300.000. φορές», είπε ο κ. Πιτσιλής.

Ο κ. Πιτσιλής εξήγησε τη σημασία που έχουν εφαρμογές όπως το MyData -η ψηφιακή λογιστική αποτύπωση των συναλλαγών- στην απλοποίηση των φορολογικών ενεργειών, τόσο για το κράτος όσο και για τους πολίτες. «Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε, υπάρχει και η ανάγκη της συνειδητοποίησης από την πλευρά των επιχειρήσεων και των πολιτών πως αυτή είναι η νέα πραγματικότητα. Η πραγματικότητα των περισσότερων δεδομένων μας επιτρέπει να εντοπίζουμε ευκολότερα και περιπτώσεις φοροδιαφυγής».

O κ. Πιτσιλής προανήγγειλε την καθιέρωση των ψηφιακών δελτίων αποστολής, για τα οποία σε λίγες μέρες θα υπάρξουν οι τεχνικές προδιαγραφές. Για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα όπως τα καύσιμα, ο κ. Πιτσιλής ανέφερε πως το νομικό πλαίσιο και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί γίνονται πιο αυστηροί. «Θέλουμε να διώξουμε από την αγορά όσους λειτουργούν αθέμιτα και ως προς τον ανταγωνισμό αλλά και βλαπτικά για το κράτος», τόνισε.

Σε ερώτηση για το κενό ΦΠΑ έκανε λόγο για «10%» σε σχέση με έως και 30% λίγα χρόνια πριν. Όσον αφορά το ζήτημα των «μπλοκαρισμένων ρυθμίσεων» ο κ. Πιτσιλής είπε πως «θα κλείσει αυτή η εκκρεμότητα και θα πάμε σε ένα νέο μοντέλο, με άλλες προϋποθέσεις».

«Θέλουμε να είμαστε συνεργάτες των πολιτών, όχι αντίπαλοι και για αυτό προχωράμε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας» τόνισε ο κ. Πιτσιλής καταλήγοντας πως «πρέπει να υπάρξει και θεσμικός αυτοπεριορισμός των ελέγχων. Ένας έλεγχος πρέπει να τελειώνει κάποια στιγμή. Επίσης προανήγγειλε τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού αποδοχής του αποτελέσματος του ελέγχου που θα προσφέρει τη δυνατότητα έκπτωσης στον ελεγχόμενο».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακά οι δηλώσεις για δωρεές ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα

Για δηλώσεις φόρου δωρεάς ακινήτων, κινητών και χρημάτων προς ΝΠΔΔ, ΟΤΑ και λοιπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα έχει δημιουργηθεί στην πλατφόρμα «myPROPERTY» μια νέα ειδική κατηγορία.
pos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διασύνδεση ταμειακών με POS: «Αγνοούνται» 10.000 έως 12.000 επιχειρήσεις

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δοθεί στην δημοσιότητα από την ΑΑΔΕ, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχει συμμορφωθεί πλήρως, είτε ολοκληρώνοντας την διασύνδεση, είτε έχοντας ξεκινήσει τις διαδικασίες.
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Evro, Euro
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το α' δίμηνο του 2024 δόθηκαν επιστροφές φόρων 435 εκατ. παραπάνω από πέρσι

O διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής αναφέρθηκε στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΑΑΔΕ με άξονα την στήριξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και την απλοποίηση των διοικητικών βαρών.
Pitsilis, AADE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Και με κάρτες ξένων τραπεζών η πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων

Τέθηκε σε παραγωγική λειτουργία το σύστημα αποδοχής πληρωμών μέσω καρτών αλλοδαπής έκδοσης στο δίκτυο EFT/POS και e-POS της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, καθώς και e-POS για το e-Παράβολο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Ψηφιακά η έκδοση βεβαίωσης οφειλής για μεταβίβαση ακινήτου από σήμερα

Σε συνέχεια της ψηφιακής έκδοσης του Αποδεικτικού Ενημερότητας, οι φορολογούμενοι πλέον εκδίδουν ψηφιακά και τη Βεβαίωση Οφειλής, χωρίς να απαιτείται η μετάβασης τους στη ΔΟΥ.