ΓΔ: 1480.61 -1.05% Τζίρος: 104.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χάρης Θεοχάρης
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

Χ. Θεοχάρης: Καινοτομία οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Ο δεύτερος στόχος που πετυχαίνει το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να μειωθούν οι δυνατότητες αυθαιρεσίας της διοίκησης- της ΑΑΔΕ εν προκειμένω.

«Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας δεν είναι ξεκομμένος από ένα ευρύτερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, νομοθετικής ανασυγκρότησης και κωδικοποίησης των πολύ δύσκολων, στριφνών καμιά φορά, πολύ εξειδικευμένων διατάξεων, που έχουν σχέση με τη φορολογία, με τα τελωνεία και γενικότερα, με την διοίκηση τη φορολογική», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, κατά την τοποθέτησή του στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το νομοσχέδιο του Υπουργείου, με τίτλο «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες Διατάξεις – Συνταξιοδοτική Διάταξη».

Ο υφυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «είναι κανόνας της καλής νομοθέτησης οι εξουσιοδοτικές διατάξεις να είναι όλες συγκεντρωμένες. Αυτό επιτρέπει και στις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες ελέγχουν τη διοίκηση για το κατά πόσον έχουν βγει αυτές οι εξουσιοδοτικές διατάξεις, αλλά και στους πολίτες να βλέπουν αν έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι διατάξεις του νόμου».

Ο δεύτερος στόχος που πετυχαίνει το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να μειωθούν οι δυνατότητες αυθαιρεσίας της διοίκησης- της ΑΑΔΕ εν προκειμένω- γι’ αυτό αποσαφηνίζεται πλήρως η έννοια του μερικού και του πλήρους ελέγχου. Η αναμόρφωση και η ουσιαστική αναδιάταξη των άρθρων, το γεγονός ότι η παράβαση και το πρόστιμο έρχονται μαζί ώστε να υπάρχει η νοητική και νοηματική διασύνδεση μεταξύ των δύο, αποτελεί μια μεγάλη καινοτομία για την απλότητα της συγγραφής και για την ικανότητα να καταλάβουν οι πολίτες τις υποχρεώσεις τους, αλλά και τις κυρώσεις που απορρέουν από τη μη τήρηση των υποχρεώσεων αυτών.

Συνεχίζοντας την απαρίθμηση των αλλαγών που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση, και συγκεκριμένα στο άρθρο 6 για την τήρηση του ψηφιακού αρχείου που επιβάλλει πια στην ΑΑΔΕ να τηρούνται όλα τα αρχεία ψηφιακά ενώ εξίσου σημαντική είναι και η ψηφιοποίηση της επικοινωνίας με τους φορολογούμενους.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφέρθηκε στη μεγάλη καινοτομία, που φέρνει ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και είναι οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Η διαδικασία σύνταξης και υποβολής φορολογικών δηλώσεων πρακτικά καταργείται για τους φορολογούμενους, που έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις (υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο πολίτες). Η φορολογική δήλωση προσυμπληρώνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ και οριστικοποιείται επίσης αυτόματα αν ο φορολογούμενος δεν την τροποποιήσει, υποβάλλοντας αντιρρήσεις εντός της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Κλείνοντας την τοποθέτηση του, ο κ. Θεοχάρης αναφέρθηκε στη δυνατότητα διευθέτησης ρυθμίσεων οφειλών που είχαν πρακτικά χαθεί προς τη φορολογική διοίκηση, με την αποπληρωμή των εκπρόθεσμων δόσεων, όσες και αν είναι αυτές, μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου. Σε περίπτωση που έχει ήδη καταβληθεί μέρος των ανωτέρω δόσεων, τότε οι φορολογούμενοι αρκεί να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό προκειμένου να αναβιώσουν τη ρύθμιση.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοχάρης: Από το IRIS και τις άμεσες πληρωμές επωφελείται το κοινό

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων» επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων σε πληγέντες στη Θεσσαλία

«Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους κρίθηκε ως επιβεβλημένη και δίκαιη, σαν ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο και μια αναγκαία ανάσα στον αγώνα που δίνουν» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ

Θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.