ΓΔ: 1424.98 0.19% Τζίρος: 9.79 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:25:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xaris Theoxaris
Φωτο: Aris Oikonomou/ SOOC

Θεοχάρης: Οι μεταρρυθμίσεις αυξάνουν την εισπραξιμότητα των φόρων

Ο υφυπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι θα υπάρξει νέα ρύθμιση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, ενώ επανέλαβε ότι βασικός στόχος παραμένει η πάταξη της φοροδιαφυγής.

Στην πορεία των φετινών φορολογικών εσόδων αλλά και για την παράταση που δόθηκε στις φορολογικές δηλώσεις μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Χ. Θεοχάρης, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Όπως ανέφερε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και η ΑΑΔΕ ανακοίνωσαν ότι, προκειμένου να διευκολυνθούν τα νομικά και φυσικά πρόσωπα που ενδεχομένως να αντιμετώπισαν πρόβλημα στην υποβολή δηλώσεων τις τελευταίες ώρες τις υποβολής λόγω υπερφόρτωσης του συστήματος, τούς δίνεται η δυνατότητα υποβολής αυτών των δηλώσεων μέχρι τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση. Το ίδιο ισχύει και για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2022.

«Αναστείλαμε τα πρόστιμα ώστε για 3 – 4 μέρες και οι αργοπορημένοι να μην χρειαστεί να πληρώσουν πρόστιμα. Το σύστημα φέτος λειτούργησε καλύτερα από ποτέ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε κάποιες δυσλειτουργίες. Επίσης τις τελευταίες ώρες έπεσαν όλοι μαζί κι έτσι δώσαμε την παράταση να προλάβουν», εξήγησε ο Χάρης Θεοχάρης.

Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις σημείωσε ότι «Φέτος είχαμε 80 χιλιάδες παραπάνω φορολογικές δηλώσεις από τα φυσικά πρόσωπα και περίπου 38 χιλιάδες παραπάνω δηλώσεις από νομικά πρόσωπα. Αυτό δείχνει ότι η συμμόρφωση γίνεται όλο και καλύτερη και ο κόσμος τηρεί τις υποχρεώσεις του. Ο κόσμος πληρώνει και βλέπουμε ότι μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στους φόρους συμβάλλει στην εισπραξιμότητα των φόρων».

Για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων σημείωσε πως «Την προηγούμενη 4ετία υπήρξε μία διαδικασία, καθώς η συγκεκριμένη αγορά ήταν τελείως αρρύθμιστη. Αυτό που κάναμε ήταν να έρθουμε σε συνεργασία με τις πλατφόρμες, υπογράφθηκαν μνημόνια και περάστηκε μία διάταξη που έλεγε ότι αν δεν συμμορφωθούν θα τις κλείσουμε από την πρόσβαση στο internet στην χώρα μας κι έτσι αναγκάστηκαν να έρθουν να συζητήσουν. Κατόπιν πήραν έναν αριθμό ΑΜΑ (Αριθμός Μητρώου Ακινήτου) τον οποίο δηλώνουν. Αυτή την στιγμή τα Airbnb στην χώρα μας φθάνουν περίπου τα 300 χιλιάδες, αλλά αυτό είναι ένα δυναμικό νούμερο που αλλάζει από χρονιά σε χρονιά».

Για το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας για το AirBnB ο κ. Θεοχάρης υποστήριξε ότι «Δεν είναι τόσο το ζήτημα να αυξηθεί η φορολογία, υπάρχει μία σειρά από σκέψεις. Ωστόσο, το κύριο είναι να συμμορφωθούν όλες οι πλατφόρμες, όχι μόνο το Airbnb, και οι υπόλοιπες πλατφόρμες που πουλάνε υπηρεσίες, ώστε να μας δίνουν τα στοιχεία και η φορολογία να είναι γνωστή σε εμάς. Είναι μία περιοχή που φορολογικά μπήκε τάξη η βραχυχρόνια μίσθωση». Μάλιστα ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε πώς έχει δρομολογηθεί η συμμόρφωση της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων μέσα από νομοσχέδιο που είναι στα «σκαριά» της κυβέρνησης.

Τόνισε ακόμη ότι ένας  από τους κύριους στόχους της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Οικονομικών στοχεύει να συνδεθούν οι ταμειακές μηχανές με τα POS. «Δεν θέλουμε να υπάρχουν περιπτώσεις όπου κόβεται η απόδειξη από το POS και δεν υπάρχει απόδειξη από τη ταμειακή μηχανή. Δυστυχώς, υπάρχει πολύ κόσμος που το έκανε. Θα πρέπει να πούμε ότι η Εφορία έχει την δυνατότητα να κάνει τις διασταυρώσεις και το έκανε φέτος το καλοκαίρι. Η παρουσία της ΑΑΔΕ φέτος ήταν πολύ πιο έντονη. Αυτή η θρασύτατη φοροδιαφυγή πρέπει να κοπεί».

Σχετικά με την επιδότηση στο ρεύμα ο υφυπουργός είπε: «Η κυβέρνηση έχει φτιάξει ένα σύστημα, που άρεσε και στις Βρυξέλλες. Όσο υπάρχει πρόβλημα εισπράττει από τους παραγωγούς κι αυτά τα χρήματα τα δίνει στους καταναλωτές, ώστε να μειωθεί η τιμή. Συνεπώς όσο συνεχίζουν ή θα συνεχίσουν οι τιμές να είναι ψηλά θα υπάρχει η αυτόματη ενίσχυση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θεοχάρης: Από το IRIS και τις άμεσες πληρωμές επωφελείται το κοινό

«Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα φέρουμε στη Βουλή προς ψήφιση μία τροπολογία, η οποία θα ορίζει τα επιτόκια για τη ρύθμιση χρεών των φορολογουμένων» επισήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναστολή εξόφλησης φορολογικών υποχρεώσεων σε πληγέντες στη Θεσσαλία

«Η επιπλέον εξάμηνη παράταση για την αναστολή εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεών τους κρίθηκε ως επιβεβλημένη και δίκαιη, σαν ένα λίγο μεγαλύτερο περιθώριο και μια αναγκαία ανάσα στον αγώνα που δίνουν» τόνισε ο κ. Θεοχάρης.
Χάρης Θεοχάρης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Θεοχάρης: Καινοτομία οι προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις

Ο δεύτερος στόχος που πετυχαίνει το νομοσχέδιο, όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να μειωθούν οι δυνατότητες αυθαιρεσίας της διοίκησης- της ΑΑΔΕ εν προκειμένω.
businessdaily-Papathanasis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο ΕΣΠΑ η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων ύψους 181 εκατ. ευρώ

Θα υλοποιηθούν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που αφορούν σε παρεμβάσεις διευθέτησης ρεμάτων και χειμάρρων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών.