ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkal
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Πώς θα μετακομίσουν εννέα υπουργεία από την Αθήνα στην πρώην ΠΥΡΚΑΛ

Άνοιξε ο δρόμος για την εκκένωση του εργοστασίου με αξιοποίηση ή εκποίηση του εξοπλισμού από το ΤΑΙΠΕΔ και διπλό διαγωνισμό για μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων σε Μάνδρα και Λαύριο. Ποια υπουργεία και φορείς θα μεταφερθούν.

Ανεβάζουν στροφές οι διεργασίες για τη δημιουργία του κυβερνητικού πάρκου στο παλιό εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Τα προπαρασκευαστικά βήματα είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά το πολυτροπικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», όπου θα μεταστεγαστούν εννέα υπουργεία και φορείς, που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε 127 κτήρια στο κέντρο της Αθήνας, κατά 85% μισθωμένα, με το δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Ο δρόμος για την ταχύτερη απελευθέρωση του ακινήτου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), έκτασης 154.797,34 τ.μ., άνοιξε με τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Η ρύθμιση δίνει τα «κλειδιά» στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε μέσω ειδικής διαδικασίας και εφόσον το αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ, να προχωρήσει στην εκποίηση εξοπλισμού με ηλεκτρονικές πλειοδοτικές δημοπρασίες. Τα έσοδα από την εκποίηση ή αξιοποίηση του εξοπλισμού μπαίνουν στο ταμείο της ΕΑΣ.

Στόχος του φιλόδοξου εγχειρήματος, που έχει ένθερμους υποστηρικτές αλλά συναντά και έντονη αμφισβήτηση, είναι η αποσυμφόρηση του κέντρου της πόλης και η ανάπτυξη του πρώτου αειφορικού πόλου διοίκησης στη χώρα που θα περιβάλλεται από 80 στρ. πρασίνου και θα διαθέτει 40 στρ. κοινόχρηστων χώρων. Η επένδυση εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 250 εκατ. ευρώ και θα γίνει μέσω σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα.

Στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ θα μεταφερθούν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και φορείς (ΑΑΔΕ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ). Τα μισθώματα και τα λειτουργικά κόστη για τη στέγαση των εν λόγω υπηρεσιών ανέρχονται ετησίως σε 33,16 εκατ. ευρώ. Στον χώρο των 155 στρ., εκ των οποίων τα οικοδομήσιμα θα είναι 46,5 στρ., ένα ποσοστό δηλαδή 30%, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλαιά βιομηχανικά κτήρια, ενώ θα φτιαχτούν και νέα.

Τριπλό μέτωπο δράσης για το PPF

Τη μεγάλη αστική ανάπλαση έχει αναλάβει να «τρέξει» η ειδική μονάδα ωρίμανσης έργων (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Αυτή την περίοδο κινείται σε τρεις άξονες. Έχει ήδη προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό, ύψους 5,73 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για τη διαμόρφωση του ιδιόκτητου ακινήτου του εργοστασίου της ΕΑΣ στη Μάνδρα, προκειμένου να μετεγκατασταθούν οι διοικητικές υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στον Υμηττό, αριθμώντας 120 εργαζόμενους.

Εκεί θα μεταφερθεί και μηχανολογικός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται στις παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρείας. Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει ορισθεί, μετά από παράταση ενός μήνα, η 31η Μαΐου 2024. Η διάρκεια της σύμβασης είναι 18 μήνες. Θα ακολουθήσει άμεσα δεύτερος διαγωνισμός για την αποξήλωση, μεταφορά, επαναλειτουργία και απόθεση όλου του μηχανολογικού εξοπλισμού της ΕΑΣ από τον Υμηττό σε εγκαταστάσεις της εταιρείας το πιθανότερο στο Λαύριο.

Οι δύο διαγωνισμοί είναι προάγγελοι του μεγάλου ΣΔΙΤ για τη δημιουργία, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», με τη διαγωνιστική διαδικασία να προετοιμάζεται ήδη από το PPF.

Σύνδεση με το μετρό της Δάφνης

Παράλληλα, με το άρθρο 111 του νομοσχεδίου, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει ως αναθέτουσα αρχή να επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μελέτη και κατασκευή έργων που απαιτούνται για τη σύνδεση του κυβερνητικού πάρκου με τον σταθμό «Δάφνη» της Γραμμής 2του μετρό. Για την ασφαλή διέλευση των πεζών από τον σταθμό του μετρό ως τον χώρο της ΠΥΡΚΑΛ, θα κατασκευαστεί υπόγεια σήραγγα, τη λειτουργία και συντήρηση της οποίας θα αναλάβει η Ελληνικό Μετρό.

Πάντως, ένας από τους κύριους άξονες της κριτικής προς το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΠΥΡΚΑΛ παραμένει η κυκλοφοριακή επιβάρυνση της ήδη επιβαρυμένης αστικής περιοχής του δήμου Δάφνης – Υμηττού. Στο εγκεκριμένο ΕΠΣ επισημαίνεται ότι για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων λόγω της προσέλευσης μεγάλου αριθμού επισκεπτών και καθημερινών χρηστών, πέραν της χρήσης των προβλεπόμενων χώρων στάθμευσης εντός ακινήτου και του υφισταμένου σταθμού μετρό θα πρέπει να γίνουν και άλλες παρεμβάσεις. Ειδικότερα, να προσαρμοστεί το οδικό δίκτυο για να απορροφήσει την επιβάρυνση, να κατασκευαστούν πεζόδρομοι και οδοί ήπιας κυκλοφορίας και να γίνει διαχείριση της στάθμευσης στους γύρω δρόμους που συνδέονται με κεντρικές αρτηρίες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περνά σε ιδιώτες το λιμάνι του Λαυρίου, ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι

Αποφάσεις για πώληση του 51% ή 67% των μετοχών θα λάβει το ΤΑΙΠΕΔ. Επενδυτικό ενδιαφέρον κυρίως από εταιρείες κρουαζιέρας, όπως η MSC Cruises. Προχωρά η σύμβαση ΣΔΙΤ για τις φυλακές Κορυδαλλού, εκτιμώμενης αξίας 617 εκατ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι βασικότεροι λόγοι που συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές στην αγορά ακινήτων

Το σημείο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και καθορίζει τις τάσεις είναι ότι η σταθερή αύξηση των τιμών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια δεν τις έχει ακόμη οδηγήσει, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, σε επίπεδα «πλαφόν».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επενδυτής στο λιμάνι του Λαυρίου, έργα αναβάθμισης σε Ραφήνα και Σούδα

Μικρή παράταση στην υποβολή ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Λαυρίου έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ δρομολογεί την ανάπτυξη και επέκταση του λιμανιού της Ραφήνας. Σημαντικά έργα και στο λιμάνι της Σούδας.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξανδρούπολη: Τεχνικός σύμβουλος για το λιμάνι, ανατροπή για τα έργα

Το ΤΑΙΠΕΔ άρχισε την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου που θα καταρτίσει το νέο αναπτυξιακό σχέδιο. Σκληρή μάχη εταιρειών για την αναβάθμιση των υποδομών, δικαιώθηκε η ένσταση της Κωνσταντινίδης κατά της ΤΕΚΑΛ.
businessdaily-ETAD-Zaxaro-touristiko-periptero
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο κύβος ερρίφθη για τα κρατικά ακίνητα και την αξιοποίηση από το Υπερταμείο

Διαγωνισμός για την επιλογή project manager, ενώ ακολουθεί η επιλογή ανεξάρτητων αποτιμητών που θα αναλάβουν να χαρτογραφήσουν 36.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, ώστε τα πρώτα 1.000 να ωριμάσουν προς αξιοποίηση.