ΓΔ: 1456.72 -1.01% Τζίρος: 42.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:03:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Θ. Σκυλακάκης: Έρχεται το «Εξοικονομώ-Σύνδεση με το Δίκτυο Αποχέτευσης»

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, «έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα, και στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και στην υπουργική απόφαση προκήρυξης τις σχετικής δράσης».

Εντός των επόμενων μηνών προχωρά η κυβέρνηση στην υπουργική απόφαση προκήρυξης της δράσης «Εξοικονομώ-Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης», σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Καραμέρου, με θέμα «Μεγάλη καθυστέρηση στην παροχή οικονομικών κινήτρων για εσωτερικές συνδέσεις αποχέτευσης», ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για να μπει αυτή η δράση, που θα ονομάζεται «Εξοικονομώ - Σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης», στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή 2021-2027». Σημείωσε μάλιστα ότι «έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα, έχει συνταχθεί το σχέδιο του οδηγού εφαρμογής, και στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και στην υπουργική απόφαση προκήρυξης τις σχετικής δράσης».

Από την πλευρά του, ο κ. Καραμέρος είπε ότι το ζήτημα της αποχέτευσης χρονίζει, ενώ ζήτησε να μάθει ποια θα είναι τα οικονομικά κίνητρα, «γιατί έχουμε το φαινόμενο να κατασκευάζονται αποχετεύσεις στην ανατολική Αττική και να μη συνδέονται οι πολίτες, ακριβώς λόγω του δυσβάσταχτου κόστους».

Ο κ. Σκυλακάκης ανταπάντησε ότι θα επανέλθει για τον ακριβή χρόνο της εξαγγελίας σημειώνοντας ότι είναι «αρκετά τα χρήματα τα οποία θα δοθούν».

Παράλληλα, και απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Εμμ. Χριστοδουλάκη, με θέμα «Τεράστιες καθυστερήσεις στο αποχετευτικό δίκτυο της Ανατολικής Αττικής», ο κ. Σκυλακάκης έδωσε την τρέχουσα εικόνα προόδου των σχετικών έργων στην περιοχή. Συγκεκριμένα:

  • Κορωπί: Καταγράφεται ολοκλήρωση και κανονική λειτουργία στις εγκαταστάσεις λειτουργίας λυμάτων.
  • Γέρακας: υπάρχει 75% ολοκλήρωση του δικτύου, και υπολείπεται το 25% το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2025.
  • Παλλήνη: έχουμε 60 χλμ αγωγών που έχουν κατασκευαστεί, και το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2027.
  • Παιανία - Γλυκά Νερά: Στα μεν Γλυκά Νερά το δίκτυο έχει γίνει σε ποσοστό 70% και το υπόλοιπο αναμένεται μέχρι τέλος του 2027. Στην Παιανία, (αναμένεται) μέχρι το τέλος του 2029.
  • Μαραθώνας και Νέα Μάκρη: Έχουν κατασκευαστεί 44 χλμ αγωγών. Το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα γίνει με υδροηλεκτρικό έργο για να έχει καλύτερη απόδοση. Και τα δύο έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2027.
  • Έχει ανατεθεί η σύμβαση για τα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Γραμματικό, 'Ανω Σούλι, Καλέντζι, 'Αγιος Παντελεήμονας του Δήμου Μαραθώνα, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2025.
  • Ραφήνα και Αρτέμιδα: Είναι σε πλήρη εξέλιξη η κατασκευή του δικτύου αποχέτευσης ακάθαρτων, με τρία υποέργα, που είναι σε διαφορετικό βαθμό ολοκλήρωσης. Κι αυτά αναμένεται να τελειώσουν μέχρι το 2025.

Σημείωσε επίσης ότι, εκτός των παραπάνω έργων, είναι σε εξέλιξη, ενέργειες για να προχωρήσουμε στο δίκτυο αποχέτευσης στην Καλλιθέα, το Νταού του Δήμου Πεντέλης, το Καπανδρίτι, τις Αφίδνες, το Πολυδένδρι και το Μικροχώρι του δήμου Ωρωπού.

Στην ερώτηση του κ. Χριστοδουλάκη για την προέλευση της χρηματοδότησης, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι χρηματοδοτήσεις είναι κατά κύριο στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Στον, δε, προβληματισμό του κ. Χριστοδουλάκη για το μεγάλο ύψος των αναγκαίων πόρων, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι «αυτά πρέπει να τα θυμηθούμε και όταν θα έρθουμε να συζητήσουμε την εκτός σχεδίου δόμηση. Διότι αυτές οι πολύ μεγάλες δαπάνες είναι συνάρτηση της απόστασης. Όσο πιο απλωμένα χτίζεις και όσο πιο άναρχα χτίζεις, τόσο περισσότερο κοστίζει. Και επειδή, όπως έχω πει, στα επόμενα χρόνια οι δημοσιονομικοί πόροι θα είναι ασφυκτικά περιορισμένοι, ακόμα κι αν έρχεται κάποιος και λέει ότι «πρέπει να κάνουμε τούτο και εκείνο», πάλι θα υπάρχουν δεδομένοι δημοσιονομικοί πόροι».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επένδυση στην καινοτομία και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων

«Η Ελλάδα, μέσω των υπερσύγχρονων δικτύων φυσικού αερίου, είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ».
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα φωτοβολταϊκών του υπ. Περιβάλλοντος

Οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, εντός 60 ημερών, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στόχος οι ωκεανοί μας να κρατηθούν όσο καλύτερα γίνεται

Η 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό έχει ως στόχο να διατηρήσει τα θέματα των ωκεανών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να έχει πολλές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις και τα κράτη, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχουν χρήματα για πολυτελή μετάβαση στη κλιματική αλλαγή

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη για τα επόμενα 30 χρόνια, γι' αυτό και χρειάζεται να βάλουμε χρήματα στην άκρη για την προσαρμογή, πιέζοντας παράλληλα περισσότερο σε επίπεδο των διεθνών διαπραγματεύσεων.