ΓΔ: 1454.19 -1.19% Τζίρος: 54.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:15:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Έρχεται νέο κύμα προστίμων από το υπ. Ανάπτυξης στους servicers δανείων

Πριν από το Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν οι νέες κυρώσεις για παραβάσεις που αφορούν κυρίως στην ενημέρωση των οφειλετών. Για τεράστιο όγκο καταγγελιών κάνουν λόγο αρμόδιες πηγές.

Νέα «παρτίδα» υψηλών προστίμων σχεδιάζει να επιβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης στους μεγάλους servicers, που αφορούν κατά κύριο λόγο παραβάσεις στην ενημέρωση των καταναλωτών –κατά πάσα πιθανότητα πριν από το Πάσχα. Κι απ΄ ότι φαίνεται δεν θα είναι τα τελευταία.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, στις 9 Απριλίου, το υπουργείο Ανάπτυξης είχε ανακοινώσει την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 790.000 ευρώ στις τρεις μεγάλες εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του BD τόσο στην τηλεφωνική γραμμή 1520, που ανήκει στη διεύθυνση προστασίας του καταναλωτή, όσο και στην σχετική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου, έχει συσσωρευτεί πλήθος καταγγελιών σε βάρος των εισπρακτικών εταιρειών.

Μάλιστα όπως έλεγε αρμόδια πηγή «η δημόσια διοίκηση αδυνατεί να διαχειριστεί τον υπάρχοντα αριθμό των καταγγελιών». Και πρόσθεσε πως από την πλευρά του υπουργείου γίνονται και συστάσεις προς τις εταιρείες για το πώς πρέπει να διαχειρίζονται τις σχέσεις τους με τους πολίτες, των οποίων έχουν αναλάβει την είσπραξη των οφειλών.

Έλεγαν ακόμη ότι για χρόνια οι servιcers απολάμβαναν ένα καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας και ενώ έχουν επιβληθεί στο παρελθόν κάποια πρόστιμα, ωστόσο οι εταιρείες θεωρούσαν ότι μπορούν να συνεχίζουν την δραστηριότητα τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη σχετική νομοθεσία. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει και αυτό πρέπει να το αντιληφθούν, συμπλήρωναν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι το γενικότερο θέμα των ελέγχων στην αγορά ενόψει και της προεκλογικής περιόδου τίθεται με εξαιρετικά πιεστικό τρόπο, για προφανείς πολιτικούς λόγους. Μέσα σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 4,5 εκατ. ευρώ.

Στην προκειμένη περίπτωση και δεδομένου ότι οι εισπρακτικές εταιρείες αποτελούν –δικαίως ή αδίκως– το «κόκκινο πανί» για χιλιάδες δανειολήπτες, ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των καταγγελιών που έχουν γίνει στο υπουργείο, εξ αντικειμένου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απολύτως χρήσιμη «προεκλογική ύλη». Τούτο πρακτικά σημαίνει ότι δεν πρόκειται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να περιοριστεί στη νέα «παρτίδα» των προστίμων που ετοιμάζεται. Αλλά θα υπάρξει και συνέχεια...

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kostas Skrekas, Ypourgeio Anaptixis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε servicers δανείων και λιανεμπόρους τα νέα πρόστιμα του υπ. Ανάπτυξης

Διαπιστώθηκαν από ελέγχους παραβάσεις στην ενημέρωση οφειλετών και παραπλανητικές πρακτικές στις εκπτώσεις. Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση του τιμάριθμου τροφίμων και ετοιμότητα για νέα μέτρα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πέφτει ο ρυθμός των ελέγχων στην αγορά, δεν αναμένονται μεγάλα πρόστιμα

«Αδύναμα» τα ευρήματα από ελέγχους σε πολυεθνικές για τα περιθώρια κέρδους, δεν δικαιολογούν νέα μεγάλα πρόστιμα. Πιο ήπια στάση των ελεγκτικών μηχανισμών απέναντι στις ελληνικές βιομηχανίες.
super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι επόμενες «μάχες» με τις πολυεθνικές: Τα πρόστιμα και οι προσφυγές

Άλλοι πέντε πολυεθνικοί όμιλοι ελέγχονται για τα κέρδη τους, ενώ έρχονται προσφυγές στη Δικαιοσύνη για τα πρόστιμα και εκφράζεται βεβαιότητα ότι θα κριθούν παράνομα. Προχωρά η μείωση τιμών κατά 5% για έξι μήνες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται νέα πρόστιμα για εκπτώσεις «μαϊμού» και για υπερβολικά κέρδη

Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης να σταματήσει η παραπλάνηση των καταναλωτών, επόμενο τεστ η Black Friday. Σε όλη την κλίμακα της αγοράς επεκτείνονται οι έλεγχοι για τα περιθώρια κέρδους.
xrimata, euro, money, cash
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Στο στόχαστρο εικονικές εκπτώσεις και κερδοσκοπία

Εντατικοποίηση των ελέγχων από τις υπηρεσίες του υπ. Ανάπτυξης, μετά και από καταγγελίες καταναλωτών, σε όλο το φάσμα του λιανικού εμπορίου αλλά και βιομηχανικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων.