ΓΔ: 1449.72 -1.49% Τζίρος: 64.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:52:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
oikodomi, kataskeues
Φώτο: Shutterstock

Ανώτατο όριο 2 μέτρων στο μπόνους ύψος για τα πράσινα κτίρια

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος θα περιορίσει το μπόνους δόμησης που δίνει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός για την ανέγερση πράσινων κτιρίων.

Με νομοθετική ρύθμιση απαντά η κυβέρνηση στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους μηχανικούς και τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τις αντιθέσεις που προέκυψαν για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ). Μάλιστα η τροπολογία αυτή θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου που συζητείται ήδη.

Η συγκεκριμένη τροπολογία θέτει όρια στα πολεοδομικά μπόνους δόμησης των πράσινων κτιρίων που προβλέπονται στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

Η τροπολογία θα βάζει πλαφόν στα συνδυαστικά μπόνους δόμησης του ΝΟΚ, ώστε να δίνουν συνολικά επιπλέον ύψος κτιρίου το ανώτερο μέχρι και έως 2 μέτρα, ενώ σήμερα το όριο φτάνει τα 5 μέτρα. Αυτό το όριο θα ισχύει για συντελεστές δόμησης μέχρι 0,80 δηλαδή για τις περισσότερες περιπτώσεις.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, «η ρύθμιση που θα έρθει θα μειώνει την αδυναμία του ΝΟΚ σε ορισμένες περιπτώσεις που οδηγούσε σε επιπλέον ύψος, αλλάζοντας την κατηγορία, με αποτέλεσμα να παίρνει τελικά πολύ παραπάνω μέτρα. Επίσης, βάζουμε κάποιους κανόνες. Στις πυκνοδομημένες για παράδειγμα περιοχές, θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του ύψους και έχουν νόημα, ενώ στις αραιοκατοικημένες πρέπει να είναι κανείς πιο συγκροτημένος».

Τι θα περιλαμβάνει

Η ρύθμιση θα περιλαμβάνει την κατάργηση της συνδυαστικής εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ, ενώ ταυτόχρονα θα βάζει όριο στο πόσο θα μπορούν να «ψηλώνουν» τα κτίρια.

Επί της ουσίας, θα υπάρχει ένας κλιμακωτός συντελεστής ο οποίος θα καθορίσει τα ύψη, ανάλογα με την περιοχή.

Η ρύθμιση που θα έρθει εκτιμάται πως θα κατευνάσει τις αντιδράσεις. Θα υποβληθεί με την μορφή τροπολογίας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου που συζητείται ήδη στην βουλή.

Στάση αναμονής βέβαια διατηρούν οι δήμαρχοι μέχρι το υπουργείο Περιβάλλοντος να καταθέσει την νομοθετική ρύθμιση. Παράλληλα, οι δήμοι που βρίσκονται σε κόντρα και με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, θα προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για κάθε καινούργια οικοδομική άδεια που θέλει να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επένδυση στην καινοτομία και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων

«Η Ελλάδα, μέσω των υπερσύγχρονων δικτύων φυσικού αερίου, είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.
Ηλεκτρικό ρεύμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων για το τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»

Οι ενδιαφερόμενοι καταναλωτές, που είναι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, μπορούν να ενημερωθούν εκτενέστερα από την ιστοσελίδα του παρόχου τους για τα χαρακτηριστικά του τιμολογίου προμήθειας «ΓΑΙΑ».
businessdaily-Fotovoltaika-Intrakat
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση για τα προγράμματα φωτοβολταϊκών του υπ. Περιβάλλοντος

Οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα έχουν την υποχρέωση να υποβάλλουν αίτημα στον ΔΕΔΔΗΕ, εντός 60 ημερών, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (εφόσον υφίσταται) ή για σύναψη Σύμβαση Σύνδεσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Έρχεται το «Εξοικονομώ-Σύνδεση με το Δίκτυο Αποχέτευσης»

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, «έχει ήδη δημιουργηθεί σχετική ψηφιακή διαδικτυακή πλατφόρμα, και στους επόμενους μήνες θα προχωρήσουμε και στην υπουργική απόφαση προκήρυξης τις σχετικής δράσης».
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Στόχος οι ωκεανοί μας να κρατηθούν όσο καλύτερα γίνεται

Η 9η Διάσκεψη για τον Ωκεανό έχει ως στόχο να διατηρήσει τα θέματα των ωκεανών στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να έχει πολλές δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις και τα κράτη, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Δεν υπάρχουν χρήματα για πολυτελή μετάβαση στη κλιματική αλλαγή

Ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή είναι δεδομένη για τα επόμενα 30 χρόνια, γι' αυτό και χρειάζεται να βάλουμε χρήματα στην άκρη για την προσαρμογή, πιέζοντας παράλληλα περισσότερο σε επίπεδο των διεθνών διαπραγματεύσεων.