ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ελπίδες για αύξηση παραγωγής ελαιολάδου και πτώση τιμής στα 8 ευρώ/κιλό

Σημαντική αύξηση παραγωγής στην Ελλάδα και την Ισπανία περιμένει η αγορά για να αρχίσει η αποκλιμάκωση των τιμών. Δραματική μείωση τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση τυποποιημένου ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Αισιόδοξες ενδείξεις για τη φετινή ελληνική –και όχι μόνο- παραγωγή ελαιολάδου διαπιστώνουν αγρότες και τυποποιητές. Κι ελπίζουν ότι εντός των επομένων μηνών θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται η τιμή παραγωγού. Αισιοδοξία καταγράφεται και για την ισπανική παραγωγή, αν και είναι εξαιρετικά επισφαλής εκτίμηση προς το παρόν.

Βέβαια, πραγματική εικόνα για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου θα υπάρχει από το τέλος Μαΐου, όταν θα αρχίσει να γίνεται η καρπόδεση των δέντρων. Κατά τα άλλα, τα ελαιοτριβεία και οι παραγωγοί συνεχίζουν να ζητούν υψηλές τιμές, άνω των 9 ευρώ το κιλό και οι τυποποιητές αρνούνται να δώσουν πάνω από 8,10 ευρώ ως και 8,30 ευρώ το κιλό.

Ο λόγος φυσικά αφορά στην ποιότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου. Επί της ουσίας η αγορά τηρεί στάση αναμονής και απλώς συντηρείται με εμπορικές πράξεις μικρών ποσοτήτων. Μιλώντας προς το BD, o πρόεδρος του ΣΕΒΙΤΕΛ κ. Κωνσταντίνος Κουτσιούμπης έλεγε πως η κατάσταση της αγοράς του τυποποιημένου ελαιολάδου κάθε χρόνο είναι και χειρότερη.

Εξήγησε συγκεκριμένα ότι πριν από μία δεκαετία οι ποσότητες του τυποποιημένου ελαιολάδου που καταναλώνονταν στην εσωτερική αγορά ήταν περί τους 40.000 τόνους. Στη διάρκεια του 2022 έπεσαν στους 18.000 – 20.000 τόνους και το 2023 καταναλώθηκαν μόνο 13.000 τυποποιημένου ελαιολάδου στην ελληνική αγορά. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πλέον ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης έχει στραφεί στη «χύμα αγορά», δηλαδή στον 16κιλο τενεκέ. Επιστρέφει, έτσι, η αγορά του ελαιολάδου πολλά χρόνια πίσω.

Ωστόσο ζωογόνα διέξοδο αποτέλεσε για τις τυποποιητικές εταιρείες η εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία απογείωσε τις πωλήσεις του προϊόντος. Αυτό βέβαια ως το 2023. Διότι από τον Ιανουάριο του 2024, μήνα με τον μήνα οι εξαγωγές καταρρέουν με ρυθμό μεγαλύτερο του 48%, λόγω της έλλειψης του προϊόντος.

Από την άλλη πλευρά, οι τυποποιητικές εταιρείες αναγκάστηκαν να εισέλθουν σε συμπληρωματικές αγορές, πρωτίστως των σπορελαίων –οι περισσότεροι τυποποιητές ασχολούνται και με τα σπορέλαια- αλλά και σε άλλες επιμέρους αγορές.

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Κουτσιούμπη η ισπανική παραγωγή εκτιμάται ότι φέτος θα κινηθεί από 1,1 εκατ. τόνους ως και 1,2 εκατ. τόνους, από περίπου 750.000 που ήταν πέρυσι, ενώ για την ελληνική παραγωγή η αγορά αισιοδοξεί ότι θα είναι σαφώς πάνω από 200.000 τόνους. Εφόσον στο επόμενο διάστημα επιβεβαιωθούν οι προαναφερόμενες εκτιμήσεις, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη προσφορά προϊόντος και οι τιμές θα πέσουν περί τα 8 ευρώ το κιλό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

super-market-5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρχισε η... αποκαθήλωση τιμών στα τρόφιμα, καλά νέα και για το ελαιόλαδο

Σε πτωτική πορεία θα μείνουν στο ορατό μέλλον οι τιμές στα σούπερ μάρκετ, εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Αποκλιμάκωση αναμένεται και στο ελαιόλαδο χάρη στην αύξηση της παραγωγής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατάρρευση στις εξαγωγές ελαιολάδου, δεν δίνουν πρώτη ύλη οι παραγωγοί

Το μπραντεφέρ των παραγωγών με τυποποιητές και Ιταλούς εισαγωγές έχει «παγώσει» την αγορά. Οι παραγωγοί ζητούν τιμές 13 - 15 ευρώ και δεν βρίσκουν αγοραστές. Απειλή στην παραγωγή από τις υψηλές θερμοκρασίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η αγωνία του Μαξίμου για τον πληθωρισμό και το ελαιόλαδο που... καίει

Απογοητευτικά και τα στοιχεία Νοεμβρίου που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τροφίμων έμεινε ουσιαστικά σταθερός, με το ελαιόλαδο να βρίσκεται στην κορυφή των ανατιμήσεων. Τι λέει η αγορά για τα νέα μέτρα Σκρέκα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο άλμα για το ελαιόλαδο: Πάνω από τα 10 ευρώ η τιμή παραγωγού

Δύσκολη χρονιά και το 2024 με χαμηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή. Τον Σεπτέμβριο, η παγκόσμια τιμή εκτινάχτηκε σε επίπεδο ρεκόρ από το 1990. «Τρελή» άνοδος 613% σε σχέση με τη χαμηλή τιμή του 2020.