ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τρ. Πειραιώς: Σταθερή η υπεραπόδοση για την ελληνική οικονομία

Βάσει των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2024 θα είναι υπερδιπλάσιος έναντι της ευρωζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση “Spring 2024, Economic Forecasts”, προβλέπει για την Ελλάδα, ανάπτυξη της τάξης του 2,2% το 2024 και 2,3% το 2025, υποστηριζόμενη από τις εξαγωγές, τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η Τράπεζα Πειραιώς.

Το τρέχον έτος αναμένεται να επιτευχθεί υπερδιπλάσιος  ρυθμός ανάπτυξης έναντι της Ευρωζώνης (2024: 0,8%). Οι προβλέψεις της ΕΕ βρίσκονται πλησίον των αντίστοιχων του Προγράμματος Σταθερότητας - το οποίο κατατέθηκε από το ΥΠΟΙΟ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Απριλίου - όπου εκτιμάται ρυθμός ανάπτυξης 2,5% για φέτος και 2,6% για το 2025, στη βάση ταχύτερης αύξησης των επενδύσεων. Σύμφωνα με την ΕΕ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός (HICP), εκτιμάται στο 2,8% για το 2024  και στο 2,1% το 2025.

Στη αγορά εργασίας, η Επιτροπή προβλέπει μείωση του ποσοστού ανεργίας το 2024 στο 10,3% και περαιτέρω στο 9,7% το 2025 (Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024:10,6% 2025:9,9%). Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σύμφωνα με την ΕΕ και το Πρόγραμμα Σταθερότητας, αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω χάρη στη συγκρατημένη αύξηση των δαπανών και το δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ να παραμείνει σε καθοδική πορεία.

Η πορεία της διεθνούς οικονομίας

Στις ΗΠΑ η εικόνα παραμένει γενικά καλή. Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες συνιστούν ενδείξεις κάποιας συγκράτησης της ανάπτυξης. Αν και η αναμενόμενη έναρξη του πτωτικού κύκλου του βασικού επιτοκίου της Fed θα ενεργήσει θετικά στην ανάπτυξη, ωστόσο φαίνεται να μετατίθεται χρονικά εντός του τρέχοντος έτους, λόγω της καθυστέρησης στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία και οι πρόδρομοι δείκτες εμφανίζουν γενικά μικρή βελτίωση υποδηλώνο-ντας ότι η εικόνα στασιμότητας των τελευταίων τριμήνων πιθανώς να έχει αρχίσει να ξεπερνιέται. Παράλληλα, ο πληθωρισμός πλησιάζει τον στόχο της ΕΚΤ και η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή. Συνεπώς, η ΕΚΤ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειώσει (κατά 25 μ.β.) τα βασικά επιτόκιά της στη συνεδρίαση του Ιουνίου. Είναι πιθανή -αλλά όχι βέβαιη- και νέα μείωσή τους στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

Στην Κίνα, η οικονομική ανάπτυξη συνεχίζεται χωρίς, ωστόσο, να είναι ακόμη δυνατό να εκτιμηθεί εάν θα επιτευχθεί ο στόχος της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης το 2024 «περίπου στο 5%». Θετικά αναμένεται να επιδράσει η δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αγοράς ακινήτων ενώ αρνητικά οι πρόσθετοι δασμοί που θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε επιλεγμένα εισαγόμενα είδη από τη Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Συντηρητική η αξιολόγηση Moody's για την ελληνική οικονομία

Όπως σημειώνεται στο report «η αξιολόγηση του διεθνούς οίκου παραμένει συντηρητική καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η Ελλάδα έχει «κατακτήσει» την επενδυτική βαθμίδα Baa3 ήδη από το 2020».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Πειραιώς: Διατηρεί τη δυναμική της ανάπτυξής της η οικονομία

Όπως σημειώνει στην ανάλυσή της η τράπεζα η άνοδος του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 7,1% το α’ τρίμηνο 2023 με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας σε πραγματικούς όρους να διατηρηθεί σε θετική τροχιά.
Xristos Megalou, Trapeza Peiraios
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χ. Μεγάλου: Στο 3,5% θα φτάσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας φέτος

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς εξέφρασε την εκτίμηση πως τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει μια σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας στο όριο του 3% και θα σημειωθεί αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων.