ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
businessdaily-Skylakakis-Theodoros
Φωτο: Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σκυλακάκης: Έως τις αρχές 2026 οι ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο

Όπως επεσήμανε ο υπ. Ενέργειας, ο σταδιακός περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνει τη σημασία της Αν. Μεσογείου για τη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης.

Στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026 τοποθέτησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τις πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στη χώρα μας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση του "East Mediterranean Gas Forum" (EMGF) που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, ο σταδιακός περιορισμός των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην ΕΕ αυξάνει τη σημασία της Ανατολικής Μεσογείου για την διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας και τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα διαδραματίζει ήδη σημαντικό ρόλο για τον εφοδιασμό ευρωπαϊκών χωρών με αέριο από την περιοχή της Αν. Μεσογείου που μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή, αεριοποιείται και εισάγεται στο ελληνικό δίκτυο και διοχετεύεται περαιτέρω μέσω των υφιστάμενων διεθνών διασυνδέσεων. Παράλληλα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για έρευνες υδρογονανθράκων στο Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Ελλάδα. Ο κ. Σκυλακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διαδικασία ανάπτυξης του "κάθετου" διαδρόμου φυσικού αερίου με επενδύσεις ενίσχυσης της δυναμικότητας μεταφοράς από το ελληνικό δίκτυο προς τον βορρά.

Παράλληλα διατύπωσε την πρόταση για επέκταση του σκοπού του EMGF και στον τομέα της υπόγειας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μια δραστηριότητα που αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια καθώς επιταχύνεται η απανθρακοποίηση της βιομηχανίας. Προς το σκοπό αυτό προβλέπεται να χρησιμοποιηθούν ως αποθήκες εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και το κοίτασμα του Πρίνου με επενδύσεις χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το σχέδιο του υπουργείου για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας που είναι απαραίτητη για την εξισορρόπηση του συστήματος σε συνθήκες υψηλής διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Απρίλιο οι ΑΠΕ (μαζί με τα μεγάλα υδροηλεκτρικά) κάλυψαν πάνω από το 63 % της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας.

Ο γγ του EMGF Osama Mobarez εξήρε το ρόλο της χώρας μας για τη διασύνδεση της Αν. Μεσογείου με την ΕΕ ενώ ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου Μάριος Παναγιδης αναφέρθηκε στο ρόλο των Κυπριακών ενεργειακών κοιτασμάτων για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ καθώς και στα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων για την άρση της απομόνωσης του νησιού.

Μέλη του East Mediterranean Gas Forum είναι οι: Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Γαλλία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιορδανία και Παλαιστίνη ενώ ως παρατηρητές συμμετέχουν η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου

Η πλήρης ενεργοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου, θα επιτρέψει τη μεταφορά αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και αντίστροφα, μέσα από ευρωπαϊκά συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου και Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου.
Skylakakis, ypourgeio Oikonomikon
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκυλακάκης: Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας εάν συνεχίσει το ράλι στο φυσικό αέριο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αν το φαινόμενο των εκρηκτικών τιμών στο φυσικό αέριο αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά «θα είναι σαν να δεχόμαστε έναν υβριδικό οικονομικό πόλεμο και θα πρέπει να πάρουμε αντίστοιχα μέτρα».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπογραφή πέντε συμβάσεων για υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Αναδάσωσης

Οι συμβάσεις 52,1 εκατ. υπεγράφησαν από τον Γενικό Γραμματέα Δασών, κ. Ευστάθιο Σταθόπουλο και από τους αναδόχους των έργων και αφορούν στην αναδάσωση περιοχών, συνολικής έκτασης άνω των 58.000 στρεμμάτων. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΣΦΑ: Επένδυση στην καινοτομία και την προώθηση εναλλακτικών λύσεων

«Η Ελλάδα, μέσω των υπερσύγχρονων δικτύων φυσικού αερίου, είναι σε θέση να λειτουργήσει ως ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης από την ανατολική Μεσόγειο προς την ΕΕ» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης.