ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:52:06 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται ο ψηφιακός βοηθός για τους τουρίστες

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημ. Παπαστεργίου τόνισε ότι πρόκειται για ένα ψηφιακό βοηθό που θα ενημερώνει τους τουρίστες για οτιδήποτε χρειάζονται στην Ελλάδα.

«Στο κομμάτι της τεχνητής νοημοσύνης είμαστε σε καλό επίπεδο σε σχέση με τις εφαρμογές και την ενσωμάτωση τεχνολογιών ΑΙ στην δημόσια διοίκηση, αλλά πρέπει να κάνουμε βήματα ώστε να μην μείνουμε καταναλωτές αλλά να περάσουμε στο επίπεδο παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης με δικά μας μέσα». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου στο ετήσιο συνέδριο με θέμα «Shaping the Future of AI» του Digital World Summit Greece στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών που διοργανώνει το Digital World Summit Greece, η εθνική πλατφόρμα διαλόγου για τη διακυβέρνηση των νέων τεχνολογιών που τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε μάλιστα την από κοινού με το υπουργείο Τουρισμού παρουσίαση την ερχόμενη Δευτέρα της εφαρμογής ΑΙ για τους τουρίστες. Πρόκειται για ένα ψηφιακό βοηθό που θα ενημερώνει τους τουρίστες για οτιδήποτε χρειάζονται στην Ελλάδα. «Παράλληλα, δουλεύουμε στο κομμάτι των δεδομένων, όπου γίνεται μια πολύ σοβαρή προσπάθεια δημιουργίας της εθνικής στρατηγικής, στο κομμάτι της υπολογιστικής ισχύος με τον ΔΑΙΔΑΛΟ που είναι προ των πυλών της δημοπράτησης και μέχρι τις 15 Ιουνίου βγάζουμε τον διαγωνισμό στον αέρα. Στο κομμάτι των δεξιοτήτων, βγάλαμε το νέο διαγωνισμό στον αέρα με 62 εκατ. ευρώ για απόκτηση γνώσεων στο κομμάτι ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και διάφορα καινούργια συστήματα που προκύπτουν».

Ο υπουργός τόνισε ότι τα επόμενα σημαντικά βήματα είναι μέσα στο επόμενο 12μηνο, μετά την κατάθεση του οριστικού κειμένου του Κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη, AI Act «να συστήσουμε την εθνική επιτροπή, να μπει σε λειτουργία και να κάνει την κατηγοριοποίηση καινούργιων εφαρμογών που θα προκύψουν. Επίσης ενδιαφέρον είναι τι δυνατότητες θα δώσουμε με τα δεδομένα, τα οποία διαθέτει το κράτος. Πρέπει να τα διασφαλίσουμε για αυτό και μεγάλη κουβέντα είναι η κυβερνοασφάλεια και πώς σε μια εποχή τεχνητής νοημοσύνης τα δεδομένα είναι ασφαλή». Ο κ. Παπαστεργίου αναφερόμενος στην χρήση των δεδομένων μίλησε για το πώς αυτά «γίνονται πηγή για ανάπτυξη καινούργιων εφαρμογών σε τομείς όπως η υγεία, η δικαιοσύνη», τόνισε ότι «πρέπει να χαράξουμε μια εθνική στρατηγική χρήσης δεδομένων», ενώ έκανε λόγο για υπευθυνότητα και προσοχή από τους φορείς όταν πρόκειται για χρήση δεδομένων για ανήλικους.

Στο μεταξύ, τόνισε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταργεί θέσεις εργασίας αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί άλλες, περισσότερες θέσεις, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη επανεκπαίδευσης και αναβάθμισης δεξιοτήτων. «Η τεχνολογία θέλει μια κοινωνική ευαισθησία. Δεν πρέπει να πας τόσο γρήγορα μπροστά χωρίς να βλέπεις πίσω».

Όσον αφορά στις νέες προκλήσεις, ο υπουργός ανέφερε ότι «πρέπει να φτιάξουμε δικά μας μοντέλα, να δημιουργήσουμε δική μας τεχνολογία, να δημιουργήσουμε υποδομές δικές μας όπως ο ΔΑΙΔΑΛΟΣ, data centers με πράσινο πρόσημο, αλλά και αλλαγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαθέσιμη από σήμερα η ψηφιακή εφαρμογή για τις διακοπές στην Ελλάδα

Στο "mAiGreece" ενσωματώνονται πληροφορίες για αξιοθέατα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, παραλίες με γαλάζια σημαία, νοσοκομεία και κέντρα υγείας, αστυνομικά τμήματα, πρεσβείες και προξενεία ξένων χωρών.
papastergiou, παπαστεργιου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δ. Παπαστεργίου: Έτοιμη η Ελλάδα για να παράξει Τεχνητή Νοημοσύνη

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στην πρόσφατη έγκριση από τη Βουλή του κανονισμού περί τεχνητής νοημοσύνης που κατοχυρώνει την ασφάλεια των χρηστών και ενισχύει την καινοτομία.
Neoi, Young, Tourismos, Taxidia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Refundit: Αναγκαία η ψηφιοποίηση των αφορολόγητων τουριστικών αγορών

Όπως αναφέρει η πλατφόρμα για αφορολογήτες αγορές ο ψηφιακός μετασχηματισμός του υφιστάμενου καθεστώτος που υπάρχει στην Ελλάδα για τις tax free αγορές των τουριστών θα μπορούσαν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προφίλ της χώρας.
Artificial Intelligence, Texniti Noimosini
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Ζητεί περισσότερη κοινωνική ασφάλιση λόγων των κινδύνων του AI

«Η φορολογική πολιτική έχει μείζονα ρόλο να διαδραματίσει για την υποστήριξη μιας πιο δίκαιης κατανομής των κερδών και των ευκαιριών που συνδέονται με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη», τονίζει το ΔΝΤ.
Football, Podosfairo
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με ψηφιακό εισιτήριο μέσω του Gov.gr Wallet η είσοδος στα γήπεδα

Οι Βρούτσης και Παπαστεργίου ενημερώθηκαν για τις προετοιμασίες των ΠΑΕ, ώστε με το ξεκίνημα της νέας αγωνιστικής περιόδου όλοι οι φίλαθλοι να ταυτοποιούν το απλό εισιτήριό τους, μέσω της εφαρμογής Gov.gr Wallet.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όλγα Κεφαλογιάννη: Στόχος είναι η βιώσιμη διαχείριση των προορισμών

«Το υπουργείο Τουρισμού εργάζεται λοιπόν για τη χάραξη μιας πολιτικής που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις αλλά και τις παγκόσμιες μεταβολές στην τουριστική δραστηριότητα» δήλωσε η κυρία Κεφαλογιάννη.