ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τεχνητή νοημοσύνη στην Πολιτική Προστασία με έργο προϋπολογισμού 27 εκατ.

Το νέο έργο συνδυάζεται με τους μικροδορυφόρους και άλλες δράσεις, με στόχο να δημιουργηθεί ένα τεχνολογικό δίχτυ προστασίας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Εντείνεται η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο Δημόσιο και πρόκειται να αποτελέσει ένα από τα πιο πολύτιμα εργαλεία για την Πολιτική Προστασία που έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά τις φυσικές καταστροφές της τελευταίας διετίας. Η κυβέρνηση αναπτύσσει μια σύγχρονη τεχνολογική ομπρέλα προστασίας και, μετά τους μικροδορυφόρους, εντάσσει και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πολιτική Προστασία.

Το υποέργο «Εθνικό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης» του έργου: «Εθνική Βάση Δεδομένων: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Πρόληψης», του Εθνικού Προγράμματος Πολιτικής Προστασίας «ΑΙΓΙΣ», πρόκειται να φέρει νέα δεδομένα στην Πολιτική Προστασία.

Ο ανάδοχος θα κληθεί να παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες διαχείρισης και επεξεργασίας δεδομένων με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο την έγκαιρη και έγκυρη παροχή πληροφόρησης τόσο προς τους επιχειρησιακούς χρήστες του Υ.Κ.Κ.Π.Π. αλλά και προς λοιπούς κυβερνητικούς χρήστες (Κεντρική Κυβέρνηση, Δημόσιες Υπηρεσίες, κλπ.) όσο και προς εξωτερικούς χρήστες (π.χ. ανεξάρτητες αρχές, θεσμοί, κλπ.), ώστε να υποστηρίζεται επαρκώς ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υ.Κ.Κ.Π.Π., η διαχείριση κρίσεων, η παρακολούθηση εφαρμογής των επιχειρησιακών σχεδίων, ο σχεδιασμός νέων επιχειρησιακών σχεδίων και γενικότερα η υποστήριξης της διαδικασίας παροχής ενημέρωσης – πληροφόρησης και της λήψης αποφάσεων. Το έργο έρχεται να «δέσει» με τους μικροδορυφόρους, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο δίκτυο προστασίας.

Το έργο με προϋπολογισμό 26,8 εκατ. ευρώ και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), προκηρύχθηκε από την Κοινωνία της Πληροφορίας και έχει ως αντικείμενο, την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών  και  της τεχνητής νοημοσύνης, για να ενισχυθούν οι δυνατότητές του σε κάθε τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, στην ετοιμότητα και στην έγκαιρη προειδοποίηση.

Η προτεινόμενη δράση αποσκοπεί στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της κατάλληλης ψηφιακής υποδομής για τη συλλογή και την επεξεργασία δεδομένων και τη δημιουργία ενός κεντρικού ευφυούς Ψηφιακού Πύργου Ελέγχου προηγμένων αναλύσεων. Ο Ψηφιακός Πύργος Ελέγχου θα συμβάλλει στην πρόληψη κρίσεων δίνοντας τη δυνατότητα λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων.

Στο πλαίσιο της αξιοποίησης των προηγμένων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης, η ανάπτυξη του Πύργου Ελέγχου ως ενός ευφυούς Συστήματος Πρόληψης και Αντιμετώπισης κρίσεων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της Γ.Γ.Π.Π θα αναβαθμίσει την ικανότητα εκτίμησης κινδύνων και θα βελτιώσει το χρόνο απόκρισης σε καταστροφές.

Η τεχνολογική ομπρέλα της Πολιτικής Προστασίας

Για την εύρυθμη και πιο αποδοτική λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κρίνεται απαραίτητη η συλλογή δεδομένων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, συστήματα, συσκευές και αισθητήρες σε πολύ χαμηλό επίπεδο παραγωγής πληροφόρησης.

Ο κύριος στόχος της συλλογής δεδομένων ακόμα και σε πραγματικούς χρόνους είναι: η δημιουργία κρίσιμων δεικτών προληπτικής παρακολούθησης και βασικών στατιστικών, η ανάπτυξη προγνωστικών μοντέλων για έγκαιρη προειδοποίηση επικίνδυνων φαινομένων, η ανάπτυξη μοντέλων ψηφιακών διδύμων προσομοίωσης και η οπτικοποίηση διαδραστικών αναφορών επιχειρηματικής ευφυΐας με τη δυνατότητα λήψης επιχειρησιακών αποφάσεων, μέσω ενός κεντρικού ευφυούς Ψηφιακού Πύργου Ελέγχου προηγμένων αναλύσεων διαχείρισης καταστάσεων κρίσεως.

Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενισχύει τη φαρέτρα του με νέα εργαλεία στοχεύοντας να υπάρξει η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο δίχτυ προστασίας που θα συνδυάσει τους μικροδορυφόρους καθώς και το ανανεωμένο «112».

Ανάμεσα στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι οι σεισμοί, οι πλημμύρες, οι δασικές πυρκαγιές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κατολισθήσεις, οι κίνδυνοι από ανθρωπογενείς δραστηριότητες είτε ακούσιες, είτε εκούσιες που χαρακτηρίζονται ως αναδυόμενοι κίνδυνοι (π.χ. κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, μεγάλης κλίμακας τρομοκρατικές επιθέσεις).

Όπως αναφέρει η προκήρυξη του έργου, οι ανωτέρω κίνδυνοι, αναδεικνύουν την τρωτότητα και την ευπάθεια των σύγχρονων κοινωνιών και συνακόλουθα την αναγκαιότητα αναβάθμισης των μηχανισμών διαχείρισης κρίσεων, τόσο διεθνώς, όσο και σε εθνικό επίπεδο, καθώς έχουν αντίκτυπο τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Επίσης, υπό σχεδιασμό από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), είναι και το «112» για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που θα προειδοποιεί για τα ακραία καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν την περιοχή. Η εφαρμογή θα συνδυάζει τα γεωχωρικά δεδομένα των αγροτεμαχίων (όπως αυτά δηλώνονται στη δήλωση ΟΣΔΕ), τη δυνατότητα πρόβλεψης συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων που επηρεάζουν την αγροτική παραγωγή και την έγκαιρη ενημέρωση- προειδοποίηση των αγροτών και κτηνοτρόφων, που βρίσκονται στη ζώνη προειδοποίησης και που αναμένεται να πληγεί από τα καιρικά φαινόμενα.

Ταυτόχρονα, υπό σχεδιασμό βρίσκεται και η εγκατάσταση εργαλείων μέτρησης της στάθμης των ποταμών και σε συνδυασμό με τα εργαλεία πρόγνωσης για το πόσο μπορεί να «φουσκώσουν» τα νερά θα υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση για να αποφευχθούν τα καταστροφικά αποτελέσματα υπερχείλισης τους.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η εγκατάσταση συστημάτων στις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και τηλεόρασης που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, ώστε να παρέχεται έγκαιρη ενημέρωση για τις πυρκαγιές και την εξέλιξη τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σούπερ ραντάρ για πρόγνωση καιρού, νέο 112 με δυνατότητα βιντεοκλήσεων

Πάνω από 100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για έργα ψηφιακής ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας. Το μεγαλύτερο αφορά τον εκσυγχρονισμό των ραντάρ για την πρόγνωση του καιρού, ενώ αναβαθμίζεται το 112.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκρηξη ψηφιακών συναλλαγών στο κράτος: Αυξήθηκαν 37 φορές από το 2019

Σχεδόν 1,5 δισ. συναλλαγές μεταξύ πολιτών και κράτους ή ανάμεσα στις δημόσιες υπηρεσίες διεκπεραιώθηκαν ψηφιακά το 2023. Την πρόοδο επισημαίνει η Κομισιόν. Ο ψηφιακός βοηθός και οι υπηρεσίες που έρχονται.
Texnologia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος Επ. Ανταγωνισμού στην Πληροφορική, στο στόχαστρο 13 διαγωνισμοί

Εκτεταμένη επιχείρηση ελέγχων στους τρεις παρόχους τηλεπικοινωνιών και σε σημαντικό αριθμό εταιρειών πληροφορικής, ύστερα από καταγγελίες για καταχρηστικές συμπράξεις με στόχο τη νόθευση διαγωνισμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον πυρετό εξαγορών - συγχωνεύσεων ο κλάδος Πληροφορικής και το 2024

Την τριετία 2021 - 2023, οι εξαγορές στην αγορά Πληροφορικής έφτασαν τις 42, σύμφωνα με μελέτη της Optima Bank, ενώ το τρέχον έτος ξεχωρίζει η μεγάλη συμφωνία εξαγοράς της Entersoft από τον όμιλο του Π. Γερμανού.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο άγνωστος πόλεμος στην πληροφορική για δημόσια έργα δισεκατομμυρίων

Από τις σκληρές μάχες και προσφυγές, στην εποχή του... μηδενικού ανταγωνισμού στους διαγωνισμούς. Λίγες εταιρείες μοιράζονται τεράστια πίτα, άλλες μένουν εκτός και εκφράζουν δυσαρέσκεια. Ανησυχίες για την υλοποίηση των έργων.