ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Το Υπερταμείο απορροφά ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ - Ιδρύεται Εθνικό Ταμείο Επενδύσεων

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για την ενίσχυση του ρόλου και των λειτουργιών του Υπερταμείου. Τι σημαίνει η αντικατάσταση του Τέλους Χαρτοσήμου από το νέο Τέλος Συναλλαγής.

Μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία και τον σκοπό του Υπερταμείου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Παράλληλα, το Τέλος Χαρτοσήμου προβλέπεται ότι θα δώσει τη θέση του στο Τέλος Συναλλαγής.

Ειδικότερα, οι νομοθετικές ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών ενισχύουν τη λειτουργία του Υπερταμείου μέσω της απορρόφησης του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ προβλέπεται η ίδρυση Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, με τις διατάξεις που εισηγείται το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

 • θεσπίζεται νέο, πιο σύγχρονο μοντέλο διακυβέρνησης της ΕΕΣΥΠ,
 • υιοθετείται μεγαλύτερη ευελιξία για τις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ,
 • διευρύνεται ο σκοπός του ΤΑΙΠΕΔ,
 • το ΤΑΙΠΕΔ και το ΤΧΣ απορροφώνται από την ΕΕΣΥΠ και συγχωνεύονται με αυτήν,
 • συστήνεται Επενδυτικό Ταμείο, με σκοπό τη χρηματοδότηση αναπτυξιακών επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ - Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) περνά σε μια νέα εποχή, καθώς οι δύο σημαντικότερες θυγατρικές του, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που έχει την αρμοδιότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα πάψουν να λειτουργούν αυτοτελώς και θα συγχωνευθούν με την ΕΕΣΥΠ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΧΣ βρίσκεται ήδη στον τελευταίο κύκλο της διαδρομής του, καθώς με τελευταία νομοθετική ρύθμιση προβλέφθηκε η παράταση της λειτουργίας του ως το τέλος του 2025. Οι αμέσως επόμενες και τελευταίες πρωτοβουλίες του θα είναι η ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου της Attica Bank και το placement του 18% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

Ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση αποτελεί η ίδρυση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Υπερταμείου. Στόχος θα είναι η χρηματοδότηση τομέων τεχνολογικής αιχμής, πράσινων και ψηφιακών έργων. Το νέο Ταμείο θα ιδρυθεί το φθινόπωρο και θα διαχειρίζεται αρχικά τα κεφάλαια που θα πάρει το Υπερταμείο από το Δημόσιο έναντι της μεταβίβασης των μετοχών των εταιρειών ύδρευσης, ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Το Τέλος Συναλλαγών

Σε ό,τι αφορά το Τέλος Χαρτοσήμου, το νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάστασή του από το νέο Τέλος Συναλλαγής, το οποίο έχει τα εξής βασικά χαρακτηριστικά:

 • αντικαθιστά το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο,
 • επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,
 • αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
 • επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,
 • ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια:

-    υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης

-    υπόχρεος προς απόδοση του φόρου

-    βαρυνόμενος με τον φόρο

 • περιέχει ψηφιακή διαδικασία απόδοσης του τέλους,
 • καταργεί πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου,
 •  θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-TAIPED-Fyli-Parko-Epixeirimatiko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Πέντε προτάσεις για το Επιχειρηματικό Πάρκο στη Φυλή

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει για τουλάχιστον 35 έτη τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
businessdaily-TAIPED-Fyli-Parko-Epixeirimatiko
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για το Επιχειρηματικό Πάρκο στον δήμο Φυλής

Ο προτιμητέος επενδυτής θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, τον σχεδιασμό, την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη μακροχρόνια εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΤΑΙΠΕΔ: Υπεγράφη η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού

«Η παραχώρηση της Εγνατίας οδού είναι μια θετική εξέλιξη για το Δημόσιο, τους χρήστες του αυτοκινητοδρόμου, τον τουρισμό και το διεθνές εμπόριο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.