ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Μέσα στο καλοκαίρι ο νέος κανονισμός για τον ΕΛΓΑ

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα πως στέκεται δίπλα στους ανθρώπους του κλάδου, αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του υπουργείου για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα για τη χώρα και τόνισε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα στους «ανθρώπους του μόχθου, στους αγρότες μας, στους κτηνοτρόφους μας, στους αλιείς μας, ακούγοντας τα αιτήματά τους και αντιμετωπίζοντας δομικά ζητήματα τα οποία σχετίζονται με το κόστος παραγωγής».

Επισήμανε ότι έχουν πρακτικά ικανοποιηθεί τα αιτήματα των αγροτών για την αντιμετώπιση δομικών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής ενώ όπως είπε συζητήθηκαν τα διαρθρωτικά ζητήματα, οι μεγάλες προκλήσεις αλλά και οι μεγάλες ευκαιρίες του πρωτογενούς τομέα. Κλείνοντας δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα παρά τις δυσκολίες και είπε πως η Ελλάδα έχει να παίξει το δικό της διακριτό ρόλο και στις αγορές του εξωτερικού αλλά κυρίως προσφέροντας αξιοπρεπές εισόδημα για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. Έναν «πιο δίκαιο μηχανισμό, ακούγοντας τις προτάσεις και των ίδιων των αγροτών, στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το φθηνό ρεύμα -και εδώ θέλω να τονίσω τη σημασία του προγράμματος "ΓΑΙΑ", το οποίο πιστεύω ότι δεν έχει γίνει όσο γνωστό θα μπορούσε στους αγρότες μας-, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν χαμηλές και προβλέψιμες τιμές για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα», όπως σημείωσε.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός ανέφερε πως θα δοθεί παράταση στο σχετικό πρόγραμμα και θα ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Τη δέσμευση του πως θα υπάρξουν περαιτέρω παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των φυτοφαρμάκων, με τον κ. Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη αγορά είναι παρόμοια με εκείνης των τροφίμων και τις πολυεθνικές που πωλούν πολύ ακριβότερα στην Ελλάδα τα προϊόντα τους σε σχέση με γειτονικές χώρες.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, οι υφυπουργοί Διονύσης Σταμενίτης και Χρήστος Κέλλας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και οι υφυπουργοί παρά τω Πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης και Γιώργος Μυλωνάκης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Pagetos-Kalliergies-Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποζημιώσεις 38 εκατ. για ζημιές φυτικής παραγωγής από τον ΕΛΓΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε δήλωσή του επισημαίνει, ότι με την τελευταία πληρωμή αποζημιώσεων, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει άνω του 80% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2023.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυγενάκης: Κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε τους Έλληνες παραγωγούς

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%.
Agrotika Proionta, Trofima, Agrotes
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρατική αρωγή και για τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο

Αποφασίστηκε επιχορήγηση για τις απώλειες σε φυτικά μέσα παραγωγής (δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια), η οποία διαμορφώνεται κατ' ανώτατο όριο ανά στρέμμα και είδος φύτευσης, για τους κατ' επάγγελμα αγρότες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καταβολή επιπλέον 26 εκατ. σε παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσίασε παράλληλα το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και τη δωρεάν ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων.
Georgantas, Ypourgeio Psifiakis Politikis, Kivernisi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 350 εκατ. οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για καιρικά φαινόμενα

Όπως επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς υπάρχει ανάγκη για αξιοποίηση της κυκλικής οικονομίας για τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιέργειες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Γεωργαντάς : Πάνω από 350 εκατ. έδωσε ο ΕΛΓΑ για στήριξη των αγροτών

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι το κράτος πρέπει να στηρίζει τους παραγωγούς ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική συνοχή και έκανε λόγο για την ανάγκη υιοθέτησης ενός νέου μοντέλου παραγωγικής ανάπτυξης.