Σκληρή κριτική ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση με αφορμή την παρουσίαση της νέας εφαρμογής του ΟΣΔΕ από τον Πρωθυπουργό στην ΑΑΔΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως μνημείο κυβερνητικού θράσους. Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι, ενώ η κυβέρνηση καθυστέρησε σημαντικά στην έναρξη της διαδικασίας, επιχειρεί να παρουσιάσει ως μεταρρύθμιση κάτι που θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και μήνες.
Το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι οι παραγωγοί ανέμεναν την έναρξη των αιτήσεων από την άνοιξη, ενώ υπήρξαν διαδοχικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις, με τελευταία εκείνη του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέσα Ιουνίου. Παρά ταύτα, η διαδικασία ξεκίνησε μόλις στις αρχές Αυγούστου, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση πανηγυρίζει ενώ έχει καταστήσει τη χώρα ουραγό στην Ευρώπη, με τα προβλήματα να οξύνονται κάθε χρόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται, μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια, να υποβάλουν αιτήσεις, να διορθώσουν σφάλματα και να ολοκληρώσουν τους απαραίτητους ελέγχους. Η απόφαση της ΑΑΔΕ ορίζει ότι μόνο οι αιτήσεις που θα υποβληθούν έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα συμπεριληφθούν στην προκαταβολή του Οκτωβρίου, ενώ όσες κατατεθούν αργότερα θα πληρωθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.
Το ΠΑΣΟΚ θέτει το ερώτημα αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να τηρήσει έστω και μία προθεσμία αυτή τη φορά. Υποστηρίζει ότι η καθυστέρηση μεταφέρει το κόστος στους αγρότες, περιορίζοντας τον χρόνο για ελέγχους και διορθώσεις και θέτοντας σε κίνδυνο την έγκαιρη πληρωμή τους.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει πως αποκαλύφθηκε ότι ο ελληνικός Οργανισμός Πληρωμών παρέμεινε για 18 μήνες σε καθεστώς αναστολής διαπίστευσης, γεγονός που επιβεβαιώνεται πλέον και από την ίδια την κυβέρνηση, σύμφωνα με σχετικές αναφορές.
Το κόμμα σημειώνει πως όταν υπάρχει καθυστέρηση από την πλευρά του κράτους διοργανώνονται επικοινωνιακές εκδηλώσεις, ενώ όταν καθυστερούν οι αγρότες επιβάλλονται ποινές.
Με βάση τα παραπάνω, το ΠΑΣΟΚ ζητά:
- Πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία της εφαρμογής χωρίς τεχνικά προβλήματα.
- Επαρκή χρόνο για ελέγχους, διορθώσεις και οριστικοποίηση των αιτήσεων.
- Προστασία των παραγωγών από κάθε οικονομική συνέπεια που οφείλεται στην κυβερνητική καθυστέρηση.
- Σαφές, δεσμευτικό και δημόσιο χρονοδιάγραμμα ελέγχων και πληρωμών.
Καταλήγοντας, το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «όσες φιέστες κι αν οργανώσει η κυβέρνηση, η ιστορία έχει ήδη καταγράψει ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας εκτυλίχθηκε το μεγαλύτερο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης και διασπάθισης αγροτικών ενισχύσεων, με προνομιούχους τους ημετέρους και μεγάλα θύματα τους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους».