ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
pyrkal
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Ποια υπουργεία μεταφέρονται στον Υμηττό: Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε την εντολή στο ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει τον διαγωνισμό για την επιλογή ιδιωτικών εταιρειών που θα «στήσουν» το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης».

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η μετακίνηση εννέα υπουργείων από το κέντρο της Αθήνας στο νέο κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» στις παλιές εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό. Το πάρκο θα δημιουργηθεί με ιδιωτικό κεφάλαια, με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να προσελκύσει μεγάλα ονόματα από τις κατασκευές και τον τομέα ανάπτυξης ακινήτων.

Ειδικότερα, στην έγκριση της διενέργειας δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για την ανάθεση σύμβασης σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για το έργο «Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Παράλληλα δόθηκε εξουσιοδότηση στον Εντεταλμένο Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη «να αποφασίσει την ημερομηνία έναρξης της διαγωνιστικής διαδικασίας και το σχετικό χρονοδιάγραμμα, όπως ενδεικτικά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών καθώς και την καταληκτική ημερομηνία αποσφράγισης των προσφορών, να προβαίνει σε τροποποιήσεις αυτής, καθώς και σε τροποποιήσεις της ως άνω Διακήρυξης». 

Το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί με τη μέθοδο ΣΔΙΤ και ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί άμεσα από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ.

Το έργο αφορά στην κατασκευή, χρηματοδότηση, συντήρηση και λειτουργία του Κυβερνητικού Πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης», και περιλαμβάνει την δημιουργία ενός νέου διοικητικού συγκροτήματος κτιρίων καθώς και αστικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως «πνεύμονας πρασίνου» για την ευρύτερη περιοχή, στις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ στον Υμηττό.

Ποια υπουργεία μεταφέρονται

Στο ακίνητο της ΠΥΡΚΑΛ θα μεταφερθούν τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και φορείς (ΑΑΔΕ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ).

Τα μισθώματα και τα λειτουργικά κόστη για τη στέγαση των εν λόγω υπηρεσιών ανέρχονται ετησίως σε 33,16 εκατ. ευρώ. Στον χώρο των 155 στρ., εκ των οποίων τα οικοδομήσιμα θα είναι 46,5 στρ., ένα ποσοστό δηλαδή 30%, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα διατηρηθούν 25 από τα 91 παλαιά βιομηχανικά κτήρια, ενώ θα φτιαχτούν και νέα.

Σημειώνεται ότι έχει προηγηθεί, μεταξύ άλλων, η από 03-06-2024 σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο Κυβερνητικό Πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», η από 13-06-2024 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ με θέμα την έγκριση της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού αλλά και η από 19-06-2024 σχετική εισήγηση του ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο χρηματοδοτείται από το Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

staikouras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος η τουριστική ανάπτυξη των ιαματικών πηγών

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως στην Κύθνο είναι το πρώτο που ακίνητο με ιαματικές πηγές που αξιοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαγωνιστική διαδικασία για τις ιαματικές πηγές στα Καμμένα Βούρλα.
Kostis Xatzidakis, Kostis Hatzidakis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες παραλίες παίρνουν πρώτες σειρά για έλεγχο από το υπ. Οικονομικών

Στις παραχωρήσεις όπου υπάρχουν πολλές και επώνυμες καταγγελίες θα δοθεί προτεραιότητα για ελέγχους, τονίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 8.900 καταγγελίες στην πλατφόρμα MyCoast.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ακτινογραφία του «Σπίτι μου»: Aπό συστημικές τράπεζες το 98% των δανείων

Τη μερίδα του λέοντος στις εκταμιεύσεις του προγράμματος έχουν οι 4 μεγάλες τράπεζες. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και της Δ.ΥΠ.Α για την πορεία του προγράμματος.