ΓΔ: 1464.39 0.46% Τζίρος: 72.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyranakis, Kiranakis, Psifiaki Diakivernisi
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Κ. Κυρανάκης: Τρέχει η ψηφιοποίηση των αρχείων στα υποθηκοφυλακεία

Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διαkυβέρνησης, το 90% των πράξεων που υποβάλλονται δεν έρχονται με τους όγκους χαρτιού που ερχόντουσαν αλλά υποβάλλονται ψηφιακά.

Διαθέσιμα ψηφιακά τα αρχεία των υποθηκοφυλακείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πειραιά καθώς τρέχει το έργο ψηφιοποίησης των υποθηκοφυλακείων. Όπως σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κυρανάκης σχολίασε πως μέχρι σήμερα, περισσότερες από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού έχουν ψηφιοποιηθεί, προσφέροντας έναν αποδοτικό και διαφανή τρόπο διαχείρισης των αρχείων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «σας είχαμε πει ότι πρέπει να τελειώνουμε με τους τόνους χαρτιών, έτσι λοιπόν το έργο ψηφιοποίησης των αρχείων προχωράει. Οι δικηγόροι οι οποίοι κάνουν έρευνα τίτλων για λογαριασμό σας όταν θέλετε να αγοράσετε ένα κινητό. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και τριάντα ακόμη υποθηκοφυλακεία δεν χρειάζεται να ξαναπάνε να κάνουν έρευνα βαρών».

Μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr, οι δικηγόροι και οι πολίτες μπορούν πλέον να πραγματοποιούν έρευνες τίτλων και να ελέγχουν ευρετήρια, βιβλία κατασχέσεων, διεκδικήσεων και υποθηκών από τον υπολογιστή ή το κινητό τους. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να επισκέπτονται φυσικά τα υποθηκοφυλακεία για να κάνουν έρευνες βαρών, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα.

Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς και άλλες 28 περιοχές έχουν ήδη ενταχθεί στην ψηφιακή πλατφόρμα, με το 90% των πράξεων σε αυτές τις περιοχές να πραγματοποιούνται πλέον ψηφιακά. «Το 90% της κίνησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη γίνεται ψηφιακά», ανέφερε ο κ. Κυρανάκης. Αυτό μειώνει τις ανάγκες σε φυσικό χώρο και αποθηκευτικούς χώρους, επιτρέποντας την εξοικονόμηση πόρων για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων μέχρι το τέλος του 2025, επιτρέποντας σε όλη την Ελλάδα να επωφεληθεί από αυτήν την αλλαγή. Ο κ. Κυρανάκης σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έχουν ψηφιοποιηθεί πάνω από 50 εκατομμύρια σελίδες χαρτιού και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι το 90% των πράξεων που υποβάλλονται δεν έρχονται με τους όγκους χαρτιού που ερχόντουσαν αλλά υποβάλλονται ψηφιακά».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Thessaloniki_real estate_akinita
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης: Στη διάθεση του κοινού οι ψηφιακές υπηρεσίες

Με την ολοκλήρωση της μετάπτωσης του Υποθηκοφυλακείου Θεσσαλονίκης στον φορέα Κτηματολόγιο, λήγει μια μεγάλη εκκρεμότητα από το 2018 και καθιστά διαθέσιμες τις ψηφιακές υπηρεσίες του Κτηματολογίου για την πόλη.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Επιταχύνεται η κτηματογράφηση κατά δυο χρόνια

Ο νέος νόμος για το Κτηματολόγιο, σύμφωνα με το υπουργείο, θα απλοποιήσει τις περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες και θα ενισχύσει εκείνες που θωρακίζουν τα συμφέροντα πολιτών και Δημοσίου.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από τον Σεπτέμβριο η λειτουργία του «Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου»

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης είπε ότι όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο και ο συμβολαιογράφος θα έχει μπροστά του ένα ψηφιακό σύστημα το οποίο θα αντλεί όλη την πληροφορία που χρειάζεται από τον κάθε φορέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για κτηματολόγιο και νέες ψηφιακές υπηρεσίες

Μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «myAuto», οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, σε πληροφορίες που αφορούν στο όχημά τους, ενώ η υπηρεσία «myPhoto» έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση ψηφιακών φωτογραφιών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιους επαγγελματίες αφορά η εξ αποστάσεως πρόσβαση στο κτηματολόγιο

Οι επαγγελματίες θα ταυτοποιούνται στο ktimatologio.gov.gr μέσα από τους κωδικούς που ήδη διαθέτουν για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες που τους παρέχουν οι επιστημονικοί τους σύλλογοι και επιμελητήρια.