ΓΔ: 1458.92 0.46% Τζίρος: 32.01 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
Φωτο: Shutterstock

Πακέτα «όλα σε ένα» στις τηλεπικοινωνίες: Τι κερδίζουν οι καταναλωτές

Εκρηκτική αύξηση 63% στα πακέτα 4play το 2023. Φέρνουν στον καταναλωτή εξοικονόμηση που μπορεί να φτάσει και το 10%. Ποιες είναι οι προσφορές από τους παρόχους.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών βρίσκονται σταθερά τα συνδυαστικά πακέτα τηλεπικοινωνιών, με τους παρόχους να προσφέρουν εκπτώσεις και προσφορές για να προσελκύσουν συνδρομητές, οι οποίοι θα θελήσουν να «χτίσουν» πακέτα 3play ή 4play.

Καθώς η ελληνική αγορά ωριμάζει, οι πάροχοι πλέον ανταγωνίζονται σε σύνθετα πακέτα, με τις χρεώσεις κινητής, αλλά και την τηλεόραση να αποτελούν βασική κριτήρια για την επιλογή εκ μέρους του καταναλωτή.

Πρόκειται για έναν ανταγωνισμός που δεν φαίνεται στη «βιτρίνα», δηλαδή στα τιμολόγια που ανακοινώνονται, αλλά πραγματοποιείται με εξατομικευμένες προσφορές, με τους καταναλωτές να βγαίνουν κερδισμένοι σε ένα ποσοστό της τάξης του 10% περίπου, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς στο BD, όταν επιλέγουν ένα πάροχο για όλες τις ανάγκες τους. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι τηλεόραση και κινητή βρίσκονται στο επίκεντρο των προσφορών.

«Πράγματι καταγράφεται μια αυξανόμενη τάση των καταναλωτών προς τα 4play πακέτα. Θέλουν πλέον να τα έχουν όλα συγκεντρωμένα και να τα πληρώνουν εύκολα», σημειώνει στέλεχος της αγοράς τηλεπικοινωνιών, αναφέροντας ότι οι περισσότεροι καταναλωτές που βρίσκονται ήδη σε έναν πάροχο για κινητό, σταθερό και ίντερνετ, προσθέτουν συνήθως την τηλεόραση στο πακέτο τους.

«Σίγουρα υπάρχουν και προσφορές που θέλουν να προσελκύσουν έναν καταναλωτή που έχει κάποια υπηρεσία σε μια άλλη εταιρεία. Αλλά αυτές διαφοροποιούνται και ανάλογα με τις ανάγκες και επιθυμίες του πελάτη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η εκρηκτική αύξηση των 4play πακέτων

Ενδεικτικό της ανάπτυξης των 4play πακέτων είναι ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, αυτά τα πακέτα που περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ, κινητή και τηλεόραση από τις 102.255 συνδέσεις που ήταν το 2019, έχουν υπερτριπλασιαστεί, καθώς το 2023 έφτασαν τις 386.398 συνδέσεις. Στο τέλος του 2022 ήταν 237.044, δηλαδή μεταξύ 2022 και 2023 η αύξηση έφθασε το 63%.

Η κινητή αποδεικνύεται ως το πολύτιμο συστατικό στα συνδυαστικά πακέτα, καθώς και η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών πακέτων 3play, που συνδυάζουν την κινητή τηλεφωνία με σταθερή και ίντερνετ. Τα 3play πακέτα αυξήθηκαν κατά 43% μεταξύ 2019 και 2023, φτάνοντας τις 1.892.397 συνδέσεις. Πάντως, ο ρυθμός αύξησης τους έπεσε αισθητά το 2023 σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, στο 6%, καθώς τα 4play πακέτα βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Αντίθετη πορεία καταγράφουν τα 3play που περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία, ίντερνετ και συνδρομητική τηλεόραση που δεν έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την κρίσιμη μάζα που θα μπορούσε να τα διαφοροποιήσει στην αγορά, καθώς φτάνουν μόλις τα 291.940. Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται και τα 2play πακέτα που περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ που ανήλθαν σε 1.878.426, με την πλειονότητά τους να βρίσκονται στην περιφέρεια, όπου οι ταχύτητες δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να έχουν... πολλές απαιτήσεις.

Οι προσφορές των παρόχων στα συνδυαστικά πακέτα

Ο OTE που κυριαρχεί στην αγορά σε όλες τις συνδέσεις, (σταθερή, κινητή, τηλεόραση) δεν διαθέτει συνδυαστικό πακέτο το οποίο να περιλαμβάνει ευρυζωνική σύνδεση, κινητή και τηλεόραση, ωστόσο δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να συνδυάσουν τα πακέτα που τους εξυπηρετούν προσφέροντας έκπτωση.

Ειδικότερα, προσφέρει μια σειρά πακέτων που διαθέτουν σταθερή και τηλεόραση από ταχύτητες που ξεκινούν στα 50Mbps από 39,90 ευρώ, και δίνει το πακέτο Fiber 100 Unlimited Plus TV Full Pack στα 52,90 ευρώ το μήνα όπου διαθέτει όλα τα κανάλια, αλλά και το Fiber 100 Unlimited plus TV Cinema Pack που έχει τα κινηματογραφικά κανάλια και Cosmote Series στα 43,90 ευρώ το μήνα. Διαθέτει επίσης και το Fiber 200 Unlimited Plus TV Full Pack στα 59,90 ευρώ το μήνα, ενώ το Fiber 300 Unlimited Plus TV Full Pack είναι στα 62,90 ευρώ.

Αυτά τα προγράμματα μπορούν να συνδυαστούν με το πρόγραμμα Gigamax Unlimited που προσφέρει απεριόριστα GB και λεπτά προς εθνικά δίκτυα στα 36,90 ευρώ με το Cosmote One φτάνοντας το σύνολο για τον καταναλωτή που θέλει unlimited σε σταθερή και κινητή και τηλεόραση στα 89,80 ευρώ το μήνα. Το αντίστοιχο πρόγραμμα σε οικογενειακό πακέτο είναι στα 29 ευρώ ανά μέλος, με την προϋπόθεση να συνδυάζεται με το Cosmote One.

Η Vodafone από την πλευρά της, έχοντας φτάσει πλέον τους 200.000 συνδρομητές στην τηλεόραση, στοχεύει στο ποιοτικό κινηματογραφικό περιεχόμενο, δίνοντας την ευκαιρία στους συνδρομητές να έχουν πρόσβαση στο Disney+ μέσω της πλατφόρμας της, και προσφέρει πακέτα που ξεκινούν από 50,50 ευρώ και φτάνουν έως τα 66 ευρώ το μήνα.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προσφέρει ταχύτητα 100 Mbps μαζί με Vodafone TV και πρόσβαση στο Disney+ σε συνδυασμό με 6GB mobile data στην κινητή που αρκούν για να καλύψουν ένα μέτριο χρήστη δεδομένων, και unlimited ομιλία στα 50,50 ευρώ το μήνα. Στο πλήρες unlimited πακέτο για την κινητή με 100 Mbps ταχύτητα, Vodafone TV με πρόσβαση στο Disney+ ανεβαίνει στα 61 ευρώ το μήνα, ενώ με ταχύτητα 300 Mbps (όπου είναι τεχνικά εφικτό) το πακέτο φτάνει τα 66 ευρώ. 

Η Nova προσφέρει αρκετές επιλογές στους καταναλωτές ανάλογα με τη χρήση mobile data που επιθυμούν στην κινητή με τις τιμές να ξεκινούν από τα 45 ευρώ και να φτάνουν έως τα 77 ευρώ το μήνα.

Ειδικότερα, η εταιρεία προσφέρει στη σειρά Fiber EON που δίνει ταχύτητα 50 Mbps για συνδρομητές εκτός του δικτύου οπτικών ινών της Nova και φτάνει τα 300 Mbps για όσους βρίσκονται εντός δικτύου, 78 κανάλια, τέσσερα διαφορετικά προγράμματα mobile data τα οποία ξεκινούν από 2 GB στα 45 ευρώ, με 10 GB είναι στα 50 ευρώ, με 20 GB στα 53 ευρώ και unlimited data με 59 ευρώ.

Το Fiber Plus EON που προσφέρει ταχύτητες έως 100 Mbps και 500 Mbps και 78 κανάλια, στα 2 GB είναι στα 48 ευρώ, με 10 GB στα 53 ευρώ, στα 20 GB στα 56 ευρώ και με unlimited data στα 62 ευρώ. Το Fiber Ultra EON με ταχύτητες 200 Mbps και υπόσχεται έως 1 Gbps με 78 κανάλια, είναι στα 52 ευρώ με 2 GB data, ενώ στα 10 GB ανεβαίνει στα 57 ευρώ, με 20 GB στα 60 ευρώ και με unlimited data στα 66 ευρώ.

Το Fiber Plus EON+ με ταχύτητες 100 Mbps και 500 Mbps, και πλήρες τηλεοπτικό και αθλητικό περιεχόμενο, δίνοντας 2 GB mobile data είναι στα 59 ευρώ, με 10 GB στα 64 ευρώ, με 20 GB στα 67 ευρώ και στα unlimited ανεβαίνει στα 73 ευρώ. Το Fiber Ultra EON που δίνει ταχύτητες 200 Mbps και 1 Gbps, με όλα τα κανάλια, στα 2 GB data είναι στα 63 ευρώ, με 10 GB στα 68 ευρώ, με 20 GB στα 71 ευρώ και με unlimited data στα 77 ευρώ το μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αιμορραγία» εσόδων στις τηλεπικοινωνίες, διέξοδος τα έργα Πληροφορικής

Οι τιμές στις επικοινωνίες βυθίστηκαν κατά 3,2% το 2023, καθώς ο ανταγωνισμός συμπίεσε τα έσοδα ανά χρήστη. Οι πάροχοι στρέφονται στα έργα ICT κυρίως του Δημόσιου και έχουν «χτίσει» χαρτοφυλάκια άνω των 2 δισ. ευρώ.
data-kiniti-mobile-dedomena-kostos
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαβύρινθος πακέτων στις τηλεπικοινωνίες: Σχεδόν 1.300 τα προγράμματα

Πρακτικά αδύνατη η σύγκριση τιμών σε σταθερή και κινητή. Εκατοντάδες διαθέσιμα προγράμματα και 90.000 πιθανοί συνδυασμοί δυσκολεύουν την προσπάθεια του καταναλωτή να καταλήξει στην καλύτερη επιλογή.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυνήγι χρηστών πειρατικής τηλεόρασης, ποιες ποινές προβλέπει ο νόμος

Εκτός από τα ίδια τα κυκλώματα της πειρατικής τηλεόρασης, οι αρχές εστιάζουν περισσότερο στους χρήστες, που απειλούνται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός μήνα και πρόστιμα έως 15.000 ευρώ.
Optiki Ina, Fiber, Internet, Diadiktyo, Tilepikoinonies
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες άρχισαν να εξετάζουν οι εταιρείες

Ακριβή ενέργεια, πληθωριστικές πιέσεις και μισθολογικές αυξήσεις δημιουργούν δύσκολη εξίσωση στον κλάδο, τονίζει ο επικεφαλής της Vodafone, Χ. Μπρουμίδης και εκτιμά ότι θα πρέπει να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια το 2023.