ΓΔ: 2106.31 2.01% Τζίρος: 245.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:18:43
Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
Συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων με παρόντα κόμματα, πιθανή συζήτηση για πρόταση δυσπιστίας.

Κατατέθηκε η τροπολογία της ειδικής εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς

Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας.

Κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατά αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες.

Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο «Γαία». Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση

«Το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγυπτο διασφαλίζει τη σταθερότητα του δικτύου μας και την επάρκεια μας», δήλωσε ο υπ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας αναφερόμενος στην υπογραφή του σχετικού μνημονίου.
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Χιούστον ο ΥΠΕΝ για συζητήσεις με Chevron και ExxonMobil για ενέργεια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, μεταβαίνει στο Χιούστον για συναντήσεις με εκπροσώπους Chevron και ExxonMobil στο πλαίσιο του CERAWeek 2026, συνοδευόμενος από τον Νίκο Τσάφο και τον Αριστοφάνη Στεφάτο.
Παπασταύρου-Χαντάνοβιτς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Ελλάδα και Σερβία ενισχύουν ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα

Στη συνάντηση Παπασταύρου-Đedović Handanović στο Βελιγράδι συζητήθηκε η ενίσχυση του εφοδιασμού της Σερβίας με φυσικό αέριο μέσω Ελλάδας, η ενεργειακή ασφάλεια και οι προοπτικές συνεργασίας σε ηλεκτρική ενέργεια.
Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φάμελλος: Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για ακρίβεια και διυλιστήρια

Ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως εξυπηρετεί καρτέλ και διυλιστήρια, ενώ δεν στηρίζει τους πολίτες. Κάλεσε να έρθουν προς ψήφιση οι τροπολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας την απουσία μέτρων υπέρ της κοινωνίας.