ΓΔ: 802.6 1.29% Τζίρος: 72.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Καταρρέει η τιμή του LNG, ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις

Υπό την επίδραση της επιδημίας η τιμή του υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει πέσει έως και 30%, ενώ μεγάλες ελληνικές εταιρείες αξιοποίησαν την ευκαιρία για προμήθειες σε «χτυπημένες» τιμές.

Μετά τα χρηματιστήρια, τον τουρισμό, τις αεροπορικές εταιρείες, τη ναυτιλία και το πετρέλαιο, ο κοροναϊός χτυπάει και το LNG, καθώς καταγράφεται κατακόρυφη πτώση των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου έως και 30% από την αρχή της χρονιάς, λόγω του φρένου στη ζήτηση από τα κινεζικά εργοστάσια.

Κατάρρευση των τιμών στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, δηλαδή στο καύσιμο που κινεί την τελευταία δεκαετία τη διεθνή οικονομία, σημαίνει ό,τι ακριβώς και η βουτιά των ναύλων: σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια ανάπτυξη. Η κατανάλωση LNG αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, όπως ακριβώς και ο δείκτης της ναυλαγοράς ξηρού φορτίου. Συμπεριφορές που θυμίζουν το 2010, δηλαδή επιδόσεις παρόμοιες με εκείνες που ακολούθησαν τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση, στέλνουν αρνητικά μηνύματα για τη συνέχεια.

Στην παρούσα ωστόσο συγκυρία, οι πάντες, μεταξύ των οποίων φυσικά και οι ελληνικές εταιρείες, σπεύδουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία της κατακόρυφης πτώσης των τιμών. Αγοράζοντας φθηνά, ενισχύουν τις θέσεις τους και βελτιώνουν το χαρτοφυλάκιό τους, όπως δείχνει ο διπλασιασμός των φορτίων LNG που κατέφτασαν τον Φεβρουάριο στην Ρεβυθούσα έναντι του Ιανουαρίου.

Και πως θα μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά, όταν η τιμή στη spot αγορά κατέρρευσε από τα περυσινά μεσοσταθμικά επίπεδα των 21,6 ευρώ / μεγαβατώρα στα... 8,85 ευρώ στα μέσα Φεβρουαρίου, έχοντας έκτοτε ανέβει στα 9,5 ευρώ (χθεσινή τιμή). Κάπως έτσι, τον προηγούμενο μήνα κατέφθασαν στην Ρεβυθούσα ούτε λίγο ούτε πολύ 12 φορτία LNG, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούσαν παραγγελίες από τις Mytilineos, Elpedison και ΔΕΠΑ.

Η όξυνση του ανταγωνισμού, η βελτίωση των οικονομικών των προμηθευτών, ακόμη ενδεχομένως και η μετακύλιση των μειώσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αποτελούν την καλή όψη του νομίσματος. Η άλλη, η αρνητική σχετίζεται με τις αιτίες πίσω από την μεγάλη μείωση, καθώς και αυτό που προμηνύει για την συνέχεια.

Καθώς η εξάπλωση του κορονοιού έθεσε σε καραντίνα την πολυπληθέστερη οικονομία του πλανήτη, σβήνοντας χιλιάδες εργοστάσια, έπληξε την ζήτηση για LNG. Όπως ακριβώς συνέβη με τη ναυλαγορά ξηρού φορτίου, που ειδικά στα capsize -τα οποία στηρίζονται κυρίως στο εμπόριο της Κίνας- κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών, έτσι έχουν υποχωρήσει και οι τιμές LNG, χωρίς να αποκλείεται να μειωθούν περαιτέρω. Προσωρινά τα νέα για τους αγοραστές είναι καλά. Όσο όμως οι τιμές παραμένουν χαμηλά, τόσο αυτό εκλαμβάνεται ως σημάδι ότι επίκειται γερή πτώση του ρυθμού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Και σε συνδυασμό με την εξάπλωση της επιδημίας σε άλλες χώρες δημιουργεί ένα ανατροφοδοτούμενο φαύλο κύκλο που επηρεάζει ακόμη και μικρές αγορές, όπως η Ελλάδα.

Στο ερώτημα ποια θα είναι η φετινή κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα, η απάντηση στελέχους της ενεργειακής αγοράς είναι ότι αυτή θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από πέρυσι και θα διαμορφωθεί γύρω στις 60 τεραβατώρες (TWh) έναντι των 65 TWh του 2019. Σημαντικό ρόλο παίζει ο ηπιότερος σε σχέση με πέρυσι χειμώνας, ωστόσο το ευρύτερο οικονομικό κλίμα διεθνώς έχει την σημασία του.

Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Σε πρόσφατη έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά LNG, ο οίκος Fitch διατύπωσε την εκτίμηση ότι τον Φεβρουάριο οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου στην Κίνα μπορεί τελικά και να μειωθούν ακόμη και 70%. «Αν συνδυάσουμε αυτή την εκτίμηση με το γεγονός ότι οι κινεζικές εισαγωγές LNG αντιπροσώπευσαν το 17% των παγκόσμιων αγορών το 2018 και το 50% της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης για την περίοδο 2016-2018, κατανοούμε ότι τα δεξαμενόπλοια LNG για τα δρομολόγια από Ευρώπη προς Ασία, Ειρηνικό και Μέση Ανατολή θα περάσουν δύσκολες ημέρες», σημείωνε χαρακτηριστικά ο οίκος. 

Ενός κακού και άλλα έπονται. Ο κοροναϊός ήρθε σε μια συγκυρία όπου ο θερμότερος καιρός σε Ευρώπη, Ασία και ΗΠΑ σε σχέση με πέρυσι, σε συνδυασμό με το αμερικανικό LNG που έχει πλημμυρίσει την παγκόσμια αγορά, είχαν ήδη ως αποτέλεσμα την μαζική αποθήκευση φυσικού αερίου. Ακόμη και αν αύριο ανοίξει η αγορά της Κίνας υπάρχει τόσο μεγάλη προσφορά φθηνού και αποθηκευμένου LNG διεθνώς, που θα χρειασθεί πολύς καιρός, προκειμένου οι τιμές να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα, κατάσταση που θα προσθέσει μια ακόμη ανισορροπία στις πολλές που έχει συσσωρεύσει η παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δίκτυο ενέργειας σε τεντωμένο σκοινί: Τι συνέβη στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Οι αστοχίες σε διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ που έχουν οδηγήσει το νευραλγικό κέντρο υπερυψηλής τάσης να λειτουργεί μόνο με τέσσερις αυτομετασχηματιστές. Ερωτηματικά για τη λειτουργία των συστημάτων επιτήρησης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φρένο» στην ανάπτυξη της βιομηχανίας από το υψηλό κόστος ενέργειας

Κατά 46% ακριβότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. η ενέργεια που καταναλώνει η ελληνική βιομηχανία, κυρίως εξαιτίας των υψηλών του ρεύματος. Προτάσεις πολιτικής σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο Οικονομικό Δελτίο της Τρ. Ελλάδος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φθηνότερο ρεύμα σε τρεις κινήσεις: Διασυνδέσεις, ΑΠΕ και target model

Η σύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο φέρνει μικρότερες χρεώσεις Κοινής Ωφέλειας και επιταχύνει την ένταξη έργων ΑΠΕ στο σύστημα. Η εφαρμογή του target model αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό.