ΓΔ: 2014.47 0.04% Τζίρος: 199.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
businessdaily-Papathanasis
Φωτο: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Παπαθανάσης: Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο στη Δυτική Μακεδονία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι: «Η στόχευσή μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης».

Απάντηση στην Επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού Κοζάνης της Κ.Ο  ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Καλλιόπης Βέττα, για την εξέλιξη του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης κατά τη συζήτησή της στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαθανάσης τόνισε: 

  • Η Ελλάδα, με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν η πρώτη χώρα της Ε.Ε. που διεκδίκησε πόρους για την «απολιγνιτοποίηση», αλλά και η πρώτη που έλαβε έγκριση για το πρόγραμμα της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ
  • Ήδη, από το 2022, στο πλαίσιο του Προγράμματος, έχουν εξειδικευθεί 31 δράσεις συνολικού προϋπολογισμού 833 εκατ. ευρώ, ήτοι το 54,3% του συνολικού προγράμματος. Έχουν εκδοθεί 30 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 744 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι το 45,7% του προγράμματος. Έχουν ενταχθεί 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 268 εκατομμυρίων ευρώ. Και έχουν αναληφθεί ήδη νομικές δεσμεύσεις 100 εκατομμυρίων ευρώ. Ενδεικτικές συμβάσεις έργων για τη Δυτική Μακεδονία αποτελούν: ο Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου του ΕΚΕΤΑ, η ανάπτυξη συνεργατικών χώρων εργασίας (co-working spaces), οι ενεργειακές αναβαθμίσεις των νοσοκομείων Φλώρινας και Καστοριάς.
  • Στο πλαίσιο των δράσεων επιχειρηματικότητας - De minimis, 383 υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις στη Δυτική Μακεδονία υπέβαλαν αιτήσεις με συνολικό προϋπολογισμό 23 εκατομμύρια, δηλαδή υπήρξε υπερκάλυψη κατά 109% του Προγράμματος. Ενώ, υπεβλήθησαν αιτήσεις και από 236 νέες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις. 
  • Στο πλαίσιο της ενίσχυσης επενδυτικών σχεδίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, κατατέθηκαν 35 αιτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 99 εκατομμυρίων, που κάλυψαν 218% του προγράμματος.
  • Συμπληρωματικά, για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη Δυτική Μακεδονία, δρομολογείται η δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 70 εκατομμύρια, το οποίο αναμένεται ότι θα μοχλεύσει δάνεια της τάξης των 180 εκατ. ευρώ.
  • Μέσω της Μετάβασης Α.Ε, προγραμματίζεται να παραληφθούν από τη ΔΕΗ 100.000 στρέμματα, τα οποία θα διατεθούν προς αξιοποίηση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

«Η στόχευσή μας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο των περιοχών της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, να συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, να παραμείνουν οι νέοι και οι νέες στο τόπο τους και να τον δουν να αναπτύσσεται», κατέληξε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λάρισα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΣΠΑ: Χρηματοδότηση για ανοικτά κέντρα εμπορίου σε Διδυμότειχο και Λάρισα

Με απόφαση του Νίκου Παπαθανάση εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2021–2027 δύο νέα ανοικτά κέντρα εμπορίου σε Διδυμότειχο και Λάρισα, με συνολική δημόσια δαπάνη άνω των 3,3 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κτίριο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πανεπιστήμια και φορείς εντάσσουν έξι Δίκτυα στο ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα»

Έξι προτάσεις από πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση 24,7 εκατ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα 2021-2027», ενισχύοντας τα Δίκτυα Μεταφοράς Τεχνολογίας.
Καινοτομία στον χώρο εργασίας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Δήμου Φιλοθέης–Ψυχικού παίρνει το πράσινο φως

Εντάχθηκε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το έργο ψηφιακού μετασχηματισμού του Δήμου Φιλοθέης–Ψυχικού, ύψους 713.000 ευρώ, με στόχο τη δημιουργία μιας «έξυπνης πόλης».
Υφυπουργός Παπαθανάσης σε εκδήλωση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Αύξηση 212% των δημόσιων επενδύσεων το 2026 σε επτά χρόνια

Το ΠΔΕ αναμένεται να αυξηθεί κατά 212% το 2026 σε σχέση με το 2019, φτάνοντας τα 16,9 δισ. ευρώ το 2025. Ο Ν. Παπαθανάσης τόνισε πως η σταθερή οικονομική πολιτική φέρνει σημαντικά έργα, ιδιαίτερα σε Β. Ελλάδα και Κ. Μακεδονία.