ΓΔ: 2479.16 -1.31% Τζίρος: 32.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:34
Σκυλακάκης
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Σκυλακάκης: Τεράστια η γεωπολιτική αξία της διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στη Βουλή υπογράμμισε ότι η χώρα μας αναλαμβάνει με απόλυτη ασφάλεια περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο ενώ υπογράμμισε τα οφέλη τόσο για τους κύπριους όσο και έλληνες καταναλωτές.

Με απόλυτη ασφάλεια η Ελλάδα αναλαμβάνει περισσότερο γεωπολιτικό ρίσκο στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής χθες με αφορμή την κατάθεση και ψήφιση της τροπολογίας για τον επιμερισμό του γεωπολιτικού ρίσκου, εξίσου (50%-50%), μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για το Great Sea Interconnector.

«Είναι σημαντική τροπολογία που αφορά ένα έργο που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Για το οποίο ο ΑΔΜΗΕ έχει καταβάλει πολύ σημαντικά ποσά και που κάποια στιγμή βρέθηκε κυριολεκτικά επί ξυρού ακμής από διάφορες αντιδράσεις που υπήρχαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Και χρειάστηκε να κάνουμε μια σύνθετη και παραγωγική διαπραγμάτευση με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσουμε ότι το έργο τελικά θα μπορέσει να υλοποιηθεί», δήλωσε ο υπουργός.

Τα οφέλη όμως δεν προορίζονται μόνο για τους Κύπριους καταναλωτές.

Για τον Έλληνα καταναλωτή είναι επίσης ένα σημαντικό έργο, συνέχισε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας  ότι «το σύστημά μας το ηλεκτρικό στηρίζεται στην πολύ μεγάλη είσοδο των ΑΠΕ, που είναι πολύ φθηνότερες από άλλες πηγές ενέργειας». 

«Οι ΑΠΕ όμως έχουν στοχαστικότητα, δηλαδή δεν μπορείς να προβλέψεις πόση ενέργεια θα έχει από αυτή τη φθηνή πηγή. Συνήθως όσο περισσότερες διασυνδέσεις έχει ένα σύστημα που στηρίζεται στις ΑΠΕ, τόσο πιο σταθερό θα είναι. Τόσο πιο οικονομικό είναι γιατί κάνεις εξαγωγές όταν είναι πολύ φθηνό και εισαγωγές όταν είναι ακριβό», υπογράμμισε. 

Ο υπουργός χαρακτήρισε τη γεωπολιτική σημασία του έργου ως «τεράστια», λέγοντας ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη με τη σύνδεση με το Ισραήλ. 

«Πού είναι η ουσία της συμφωνίας; Επιταχύνεται η είσοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.Συνεισφέρουμε στον λεγόμενο γεωπολιτικό κίνδυνο, στον κίνδυνο από κάποιο εξωτερικό παράγοντα περισσότερο από τη αρχική εκτίμηση λόγω του πολύ μεγάλου μεγέθους του έργου και της ανάγκης της Κυπριακής Δημοκρατίας να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια» ανέφερε ο ίδιος.

«Εμείς αισθανόμαστε απόλυτη ασφάλεια για την ανάληψη αυτών των γεωπολιτικών κινδύνων εξ ου και ζητάμε από τη Bουλή να εγκρίνει αυτή τη τροπολογία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σωκράτης Φάμελλος σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σ. Φάμελλος: Καταγγελία αισχροκέρδειας στα διυλιστήρια στη Βουλή

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι καλύπτει την αισχροκέρδεια στα καύσιμα και τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, χωρίς να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα μείωσης των τιμών.
Κωστής Χατζηδάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Χατζηδάκης: Ρήτρα απολιγνιτοποίησης στη Βουλή για Δυτική Μακεδονία

Ο Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τροπολογία για Οριζόντια Ρήτρα Δίκαιης Μετάβασης, που διασφαλίζει προτεραιότητα στις ανάγκες των περιοχών Δίκαιης Μετάβασης σε νόμους και προγράμματα, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα φορέων.
Σταύρος Παπασταύρου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Προστασία του νερού ως δημόσιο αγαθό και νέο νομοσχέδιο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Στ. Παπασταύρου, μίλησε στην τηλεόραση για το νέο νομοσχέδιο διαχείρισης υδάτων. Τόνισε την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης, την αναβάθμιση των υποδομών και διαβεβαίωσε ότι το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό.
Ολομέλεια Ελληνικής Βουλής
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στη Βουλή ο νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας με ερωταπαντήσεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής κατατίθεται προς συζήτηση ο νέος Κώδικας Χωροταξίας και Πολεοδομίας, με 447 άρθρα, που στόχο έχει την επικαιροποίηση και ενοποίηση της σχετικής νομοθεσίας σε ένα συνεκτικό κείμενο.