Αντίστροφη μέτρηση για έγκριση του νόμου για «κόκκινα» δάνεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έτοιμη να νομοθετήσει η κυβέρνηση, τράπεζες και επενδυτές περιμένουν τις λεπτομέρειες, ειδικά στο σκέλος της τιμολόγησης. Μειώνουν τις short θέσεις τα hedge funds. Το απόγευμα η συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με τους θεσμούς.

Θέμα ημερών είναι η έγκριση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και στελέχη τραπεζών εκφράζουν την βεβαιότητά τους για την έγκριση του σχεδίου, την ώρα που η αγορά και οι επενδυτές αδημονούν για τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου και ειδικά το σκέλος της τιμολόγησης, προκειμένου να αξιολογήσουν σε βάθος και με ακρίβεια την επίδραση του σχεδίου στην ανακούφιση των τραπεζικών ισολογισμών από «κόκκινα» δάνεια.

Το σχέδιο που έχει βασιστεί στο ιταλικό μοντέλο, το Asset Protection Scheme (APS), προσφέρει κυβερνητικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ με τις οποίες οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμολόγηση, δηλαδή η προμήθεια που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, δεν θα είναι υψηλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσει στη Βουλή για ψήφιση, αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Βελτιωμένο κλίμα για τις μετοχές

Η επιτάχυνση των ενεργειών για τα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο την δραστική μείωση του αποθέματος NPLs, τόσο μέσω επιθετικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων NPLs, όσο και μέσω σχεδίων όπως το APS, απομάκρυναν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τις τράπεζες προσελκύοντας, μετά από πολύ καιρό, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποκομίζει κέρδη 83,1% την ώρα που οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη υποχωρούν κατά -1,2% (DJ Banks Europe).

Το ράλι των εγχώριων τραπεζικών μετοχών, και κυρίως η διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τον κλάδο, έχει υποχρεώσει τα funds που είχαν αρνητική στάση για τον κλάδο και είχαν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις να «κλείσουν» short θέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η μείωση των ανοιχτών της Oceanwood στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε 1,77% από 1,85%, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η short θέση έφτανε το 2,1%. Στην Eurobank μείωσε την short θέση σε 0,89% από 0,99%, 1,62% που ήταν στα τέλη 2018. Παράλληλα το fund έχει κλείσει την ανοιχτή θέση που διατηρούσε στην Alpha Bank.

Το απόγευμα η συνάντηση θεσμών – επικεφαλής τραπεζών

Αργά σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) με τους θεσμούς προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικά τομέα, το σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.α.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοίγει η αγορά «κόκκινων» δανείων μετά το σοκ της πανδημίας

Επανέρχεται η κινητικότητα στα μεγάλα deal των ελληνικών τραπεζών για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Ζεσταίνονται» οι επενδυτές χάρη στις προσδοκίες ισχυρής ανάκαμψης και τις ενέσεις ρευστότητας από την ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η επιλογή συμβούλου για την bad bank της Τρ. Ελλάδος

Το φθινόπωρο θα είναι έτοιμο το νέο σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, που θα αντιμετωπίζει και το μεγάλο πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Εθελοντική θα είναι η ένταξη των τραπεζών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί δεν φοβούνται οι τράπεζες νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Σε 6 - 7 δισ. ευρώ εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος ότι θα ανέλθουν τα NPEs από την κρίση του κορονοϊού, ενώ και τα στελέχη των τραπεζών εκτιμούν ότι θα διαψευσθούν οι προβλέψεις οίκων για ποσά άνω των 10 δισ. ευρώ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χαμηλή ορατότητα τους επόμενους μήνες για τις επιπτώσεις στα «κόκκινα» δάνεια

Οι έκτακτες εποπτικές ευελιξίες στοχεύουν στο να υποστηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι τράπεζες, να μην τεθεί σε καμία περίπτωση ζήτημα ευστάθειας τραπεζών, ώστε να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο τους στην διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
bank_building
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Δεν υπάρχουν δυνατότητες γενικευμένης αναστολής δόσεων

Αναμένεται παρέμβαση - αντίδραση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Ζητούμενο η ενίσχυση της ρευστότητας όχι η αναστολή πληρωμών. Δεν υπάρχουν δυνατότητες για μαζικές ρυθμίσεις προειδοποιεί η ΤτΕ.