ΓΔ: 898.74 0.40% Τζίρος: 20.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:07:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αντίστροφη μέτρηση για έγκριση του νόμου για «κόκκινα» δάνεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έτοιμη να νομοθετήσει η κυβέρνηση, τράπεζες και επενδυτές περιμένουν τις λεπτομέρειες, ειδικά στο σκέλος της τιμολόγησης. Μειώνουν τις short θέσεις τα hedge funds. Το απόγευμα η συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με τους θεσμούς.

Θέμα ημερών είναι η έγκριση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και στελέχη τραπεζών εκφράζουν την βεβαιότητά τους για την έγκριση του σχεδίου, την ώρα που η αγορά και οι επενδυτές αδημονούν για τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου και ειδικά το σκέλος της τιμολόγησης, προκειμένου να αξιολογήσουν σε βάθος και με ακρίβεια την επίδραση του σχεδίου στην ανακούφιση των τραπεζικών ισολογισμών από «κόκκινα» δάνεια.

Το σχέδιο που έχει βασιστεί στο ιταλικό μοντέλο, το Asset Protection Scheme (APS), προσφέρει κυβερνητικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ με τις οποίες οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμολόγηση, δηλαδή η προμήθεια που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, δεν θα είναι υψηλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσει στη Βουλή για ψήφιση, αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Βελτιωμένο κλίμα για τις μετοχές

Η επιτάχυνση των ενεργειών για τα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο την δραστική μείωση του αποθέματος NPLs, τόσο μέσω επιθετικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων NPLs, όσο και μέσω σχεδίων όπως το APS, απομάκρυναν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τις τράπεζες προσελκύοντας, μετά από πολύ καιρό, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποκομίζει κέρδη 83,1% την ώρα που οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη υποχωρούν κατά -1,2% (DJ Banks Europe).

Το ράλι των εγχώριων τραπεζικών μετοχών, και κυρίως η διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τον κλάδο, έχει υποχρεώσει τα funds που είχαν αρνητική στάση για τον κλάδο και είχαν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις να «κλείσουν» short θέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η μείωση των ανοιχτών της Oceanwood στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε 1,77% από 1,85%, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η short θέση έφτανε το 2,1%. Στην Eurobank μείωσε την short θέση σε 0,89% από 0,99%, 1,62% που ήταν στα τέλη 2018. Παράλληλα το fund έχει κλείσει την ανοιχτή θέση που διατηρούσε στην Alpha Bank.

Το απόγευμα η συνάντηση θεσμών – επικεφαλής τραπεζών

Αργά σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) με τους θεσμούς προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικά τομέα, το σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.α.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων τραπεζών - servicers. Επισημαίνεται ο κίνδυνος να βγουν κερδισμένοι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές και επιτήδειοι επιχειρηματίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο για «πάγωμα» πλειστηριασμών το 2021, παρενέργειες στην αγορά

Τράπεζες και servicers προειδοποιούν για τον κίνδυνο νέας γενιάς «στρατηγικών» κακοπληρωτών. Στρεβλώσεις και στη λειτουργία των επιχειρήσεων από την εξομοίωση των μη πληττόμενων οφειλετών με τους πληττόμενους.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στους θεσμούς παρουσιάζει το σχέδιο για bad bank η Τράπεζα της Ελλάδος

Τηλεδιάσκεψη εντός της εβδομάδας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετά τις παρουσιάσεις στις τράπεζες. Πρέπει να εξεταστούν όλες οι επιλογές για μείωση «κόκκινων» δανείων, τονίζει ο Φ. Πανέτα της ΕΚΤ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σοβαρές αντιρρήσεις τραπεζών, ΤΧΣ και ΤτΕ για το νέο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών

Η βασική ένσταση που εκφράζεται, καθώς το νομοσχέδιο οδηγείται προς ψήφιση στη Βουλή, είναι ότι θα αποδυναμωθεί η κουλτούρα πληρωμών με δυσμενείς επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντίστροφη μέτρηση για την παρουσίαση της bad bank στην κυβέρνηση

Εντός της εβδομάδας, πιθανότητα την Τετάρτη, η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει στην κυβέρνηση και τους θεσμούς την αναλυτική πρόταση για τη δημιουργία bad bank. Ακολουθούν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών.