ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Αντίστροφη μέτρηση για έγκριση του νόμου για «κόκκινα» δάνεια

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Έτοιμη να νομοθετήσει η κυβέρνηση, τράπεζες και επενδυτές περιμένουν τις λεπτομέρειες, ειδικά στο σκέλος της τιμολόγησης. Μειώνουν τις short θέσεις τα hedge funds. Το απόγευμα η συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με τους θεσμούς.

Θέμα ημερών είναι η έγκριση του σχεδίου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Κυβερνητικές πηγές αλλά και στελέχη τραπεζών εκφράζουν την βεβαιότητά τους για την έγκριση του σχεδίου, την ώρα που η αγορά και οι επενδυτές αδημονούν για τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου και ειδικά το σκέλος της τιμολόγησης, προκειμένου να αξιολογήσουν σε βάθος και με ακρίβεια την επίδραση του σχεδίου στην ανακούφιση των τραπεζικών ισολογισμών από «κόκκινα» δάνεια.

Το σχέδιο που έχει βασιστεί στο ιταλικό μοντέλο, το Asset Protection Scheme (APS), προσφέρει κυβερνητικές εγγυήσεις έως 9 δισ. ευρώ με τις οποίες οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η τιμολόγηση, δηλαδή η προμήθεια που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, δεν θα είναι υψηλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη επεξεργαστεί το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσει στη Βουλή για ψήφιση, αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο» φως από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Βελτιωμένο κλίμα για τις μετοχές

Η επιτάχυνση των ενεργειών για τα «κόκκινα» δάνεια, με στόχο την δραστική μείωση του αποθέματος NPLs, τόσο μέσω επιθετικών ρευστοποιήσεων χαρτοφυλακίων NPLs, όσο και μέσω σχεδίων όπως το APS, απομάκρυναν την αβεβαιότητα και την ανησυχία για τις τράπεζες προσελκύοντας, μετά από πολύ καιρό, το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις αρχές του έτους ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών αποκομίζει κέρδη 83,1% την ώρα που οι μετοχές των τραπεζών στην Ευρώπη υποχωρούν κατά -1,2% (DJ Banks Europe).

Το ράλι των εγχώριων τραπεζικών μετοχών, και κυρίως η διαμόρφωση θετικών προοπτικών για τον κλάδο, έχει υποχρεώσει τα funds που είχαν αρνητική στάση για τον κλάδο και είχαν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις να «κλείσουν» short θέσεις.

Χαρακτηριστική είναι η μείωση των ανοιχτών της Oceanwood στην μετοχή της Εθνικής Τράπεζας σε 1,77% από 1,85%, ενώ τον περασμένο Αύγουστο η short θέση έφτανε το 2,1%. Στην Eurobank μείωσε την short θέση σε 0,89% από 0,99%, 1,62% που ήταν στα τέλη 2018. Παράλληλα το fund έχει κλείσει την ανοιχτή θέση που διατηρούσε στην Alpha Bank.

Το απόγευμα η συνάντηση θεσμών – επικεφαλής τραπεζών

Αργά σήμερα το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς) με τους θεσμούς προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικά τομέα, το σχεδιασμό για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.α.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα κουρεύονται «κόκκινα» δάνεια με νέα χρηματοδότηση από ειδικά funds

Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο με τη δημιουργία εξειδικευμένων funds που θα αναχρηματοδοτούν «κόκκινα» δάνεια των servicers. Ώθηση σε συναινετικές λύσεις, αύξηση ανακτήσεων, θωράκιση του «Ηρακλή» και μείωση πλειστηριασμών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ολική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών και το φάσμα του πολιτικού κινδύνου

Με ένα εντυπωσιακό +34% από τις αρχές Ιουλίου οι τραπεζικές μετοχές κάλυψαν το χαμένο έδαφος του διμήνου Μάϊου - Ιουνίου. Την ίδια ώρα όμως εντείνεται η ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα και τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το στοίχημα επιστροφής στις τράπεζες «θεραπευμένων» δανείων 15 δισ.

Πρόκειται για μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε εταιρίες διαχείρισης απαιτήσεων και τα οποία έχουν τις προϋποθέσεις να καταστούν ενήμερα και βιώσιμα. Το θέμα αφορά περίπου 200.000 δανειολήπτες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχάζει τράπεζες και κυβέρνηση η γενική απαγόρευση πλειστηριασμών

Κρίσιμη σύσκεψη σήμερα μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων τραπεζών - servicers. Επισημαίνεται ο κίνδυνος να βγουν κερδισμένοι μόνο στρατηγικοί κακοπληρωτές και επιτήδειοι επιχειρηματίες.