ΓΔ: 1466.55 0.17% Τζίρος: 40.74 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:40:07 DATA
Φωτο: Shutterstock

Δ. Παπαστεργίου: Έρχονται τα ελληνικά εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης

Η συμμετοχή της Ελλάδας θα φέρει τη χώρα μας στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και στην παραγωγή νέων ευρωπαϊκών προϊόντων και υπηρεσιών.

Να εκμεταλλευτεί το μομέντουμ της Τεχνητής Νοημοσύνης και το υψηλού επιπέδου ελληνικό εργατικό δυναμικό θέλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που κατέθεσε πρόταση στην Κομισιόν για τη δημιουργία εργοστασίου Τεχνητής Νοημοσύνης.  Η ελληνική πρόταση βασίζεται σε τρείς άξονες με το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης να σχεδιάζεται να προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου από το βήμα του συνεδρίου «Green Deal Greece 2024», που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, «το ΑΙ FACTORIES, είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που φέρνει περισσότερη Τεχνητή Νοημοσύνη. Βγάζει τα δεδομένα από τους servers τους “δίνει ζωή” αλλά δημιουργεί και οικοσυστήματα προκειμένου να εκμεταλλευτούν όλο αυτόν τον πλούτο δεδομένων που υπάρχει».

Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε πως ο ιδιωτικός τομέας θα έχει τον πρώτο λόγο, «γι αυτό στο σχήμα της πρότασης που καταθέσαμε πέρα από τη δική μας χρηματοδότηση του υπουργείου και τις υποδομές με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο, έρχεται το Υπερταμείο να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό προκειμένου να είναι αυτό που θα κινήσει συζητήσεις και θα δημιουργήσει χώρο για ιδιωτική πρωτοβουλία και εταιρείες που θα βρουν τα προβλήματα και τις λύσεις και φυσικά θα συνδυάσουν δεδομένα και λύσεις για να πάμε μπροστά».

Το ελληνικό εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης θα βασιστεί σε τρεις άξονες: Υγεία, «όπου υπάρχουν ήδη πολλά δεδομένα» όπως σημείωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στον Πολιτισμό με τα μεγάλα ανοιχτού κώδικα γλωσσικά μοντέλα, καθώς επίσης το Περιβάλλον και η Βιωσιμότητα, με τον υπερυπολογιστή Δαίδαλο να αποτελεί το «κλειδί».

Το εργοστάσιο Τεχνητής Νοημοσύνης, θα αποτελέσει έναν κόμβο όπου επιχειρήσεις και οργανισμοί θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα δεδομένα για την ανάπτυξη εφαρμογών και εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εκπαιδεύσουν και να αναπτύξουν μεγάλα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης και Generative AI, γλωσσικά (Large Language Models), με έμφαση στην ελληνική γλώσσα και πολυτροπικά μοντέλα (Multimodal Models), ώστε να δημιουργήσουν πρωτότυπα προϊόντα και συστήματα τεχνητής νοημοσύνης.

Τι είναι τα ευρωπαϊκά AI Factories

Τα εργοστάσια ΤΝ είναι δυναμικά οικοσυστήματα που προωθούν την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη στον τομέα της ΤΝ. Συγκεντρώνουν τα απαραίτητα συστατικά — την ισχύ των υπολογιστών, τα δεδομένα και το ταλέντο — για τη δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμεύουν ως κόμβοι που οδηγούν στην πρόοδο των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης σε διάφορους βασικούς τομείς, από την υγεία έως την ενέργεια και από την κατασκευή έως τη μετεωρολογία.

Συγκεντρώνουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της σε διάφορους κρίσιμους τομείς.  Το πρόγραμμα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και υποστηρίζεται από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζοντας Ευρώπη» της Ε.Ε. και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη – μέλη.

Αναμένεται να ενισχύσει τις ικανότητες της Ευρώπης στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) αλλά και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων και υποστηρίζει τη δημιουργία οικοσυστημάτων/κόμβων που προωθούν την καινοτομία, τη συνεργασία και την ανάπτυξη. Τα εργοστάσια Τεχνητής Νοημοσύνης αναμένεται να δημιουργήσουν ένα δυναμικό οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που θα συνδεθούν με τους κόμβους ψηφιακής τεχνολογίας που λειτουργούν

Στοχεύουν στην βέλτιστη ανάπτυξη και χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για ενίσχυση της ερευνητικής και βιομηχανικής παραγωγής, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών όπως και την ασφάλεια και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Μέσα από τα οικοσυστήματα που θα δημιουργήσουν θα παρέχουν πρόσβαση σε βελτιστοποιημένους ΑΙ υπερυπολογιστές, παροχή ανοικτών δεδομένων, ενισχύοντας παράλληλα το ταλέντο και τις γνώσεις που απαιτούνται για την δημιουργία πρωτοποριακών μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Μέσω της κοινής επιχείρησης EuroHPC, η Επιτροπή, τα κράτη μέλη και οι συνδεδεμένες χώρες θα επενδύσουν συνολικό ποσό ύψους 2,1 δισ. ευρώ για την απόκτηση νέων ή την αναβάθμιση υφιστάμενων υπερυπολογιστών της EuroHPC με ικανότητες ΤΝ, τη δημιουργία υπηρεσιών υπερυπολογιστικής στην ΤΝ και την ανάπτυξη μικροεπεξεργαστών προσανατολισμένων στην ΤΝ και υποστήριξης δεξιοτήτων. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παράσχει χρηματοδοτική στήριξη για δραστηριότητες εκκόλαψης και επέκτασης νεοφυών επιχειρήσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ μέσω του InvestEU, οι οποίες θα μοχλεύσουν πρόσθετη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

texnologia, ypologistes, computer, data
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιξε ο δρόμος για τον διαγωνισμό για τον ελληνικό υπερυπολογιστή

Ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» θα αξιοποιεί όλα τα δεδομένα του δημόσιου τομέα για επεξεργασία με Τεχνητή Νοημοσύνη. Στη Βουλή το επόμενο διάστημα και το νομοσχέδιο για τη διαχείριση δεδομένων.
Texniti-Noimosynh
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κράτος με Τεχνητή Νοημοσύνη: Πού θα εισαχθεί η νέα τεχνολογία

Μετά το Κτηματολόγιο που λαμβάνει αποφάσεις με Τεχνητή Νοημοσύνη, η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που λειτουργεί το κράτος επιταχύνοντας τις διαδικασίες και μειώνοντας την ταλαιπωρία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονικός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη θα μας καθοδηγεί στο Gov.gr

Με εφόδιο την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα αλλάξουν ριζικά οι σχέσεις των πολιτών και των επιχειρήσεων στη διάδραση τους με το Δημόσιο. Γιατί γίνεται ελκυστικός επενδυτικός προορισμός για την ΑΙ η Ελλάδα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης το Δημόσιο με το νέο βοηθό στο Gov.gr

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου, προανήγγειλε πως σε 20 ημέρες θα ενεργοποιηθεί ένας ψηφιακός βοηθός που θα ενισχύσει τη διάδραση πολιτών με το Gov.gr. Αναβαθμίζεται το wallet με νέες λειτουργίες.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακός οδηγός Google για κάθε μαθητή, ειδική εκπαίδευση στους δασκάλους

Ο τεχνολογικός κολοσσός έχει ήδη εκπαιδεύσει 15.000 εργαζομένους στην τεχνητή νοημοσύνη και φέρνει πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους δασκάλους. Πώς θα εισαχθεί η ΤΝ στο εκπαιδευτικό σύστημα.