ΓΔ: 2284.4 2.64% Τζίρος: 470.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου αερίου
Δεξαμενόπλοιο LNG αγκυροβολημένο σε ήρεμο λιμάνι το σούρουπο.

Έλληνες εφοπλιστές ελέγχουν το 25% της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG

Στις τελευταίες του προβλέψεις, ο ενεργειακός κολοσσός Shell αναμένει ότι η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2040.

«Οι Έλληνες ποντάρουν σε πλοία μεταφοράς LNG», είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου της Kölner Stadtanzeiger, στο οποίο σημειώνεται: «Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν σήμερα το 31,3% της χωρητικότητας πετρελαιοφόρων στον κόσμο. Επικεντρώνονται όμως πλέον στο υγροποιημένο φυσικό αέριο, εν συντομία LNG».

Σύμφωνα με τον βρετανικό οίκο ναυτιλιακών ενημερώσεων Vesselsvalue, οι Έλληνες έχουν επενδύσει από το 2021 περίπου 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε παραγγελίες τάνκερ μεταφοράς LNG. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν σήμερα σχεδόν το 25% της παγκόσμιας χωρητικότητας LNG και η τάση είναι ανοδική. Το 2023 παρήγγειλαν σε ναυπηγεία της Νότιας Κορέας και της Κίνας 35 νέα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους έγιναν 24 παραγγελίες.

Με την πρώτη ματιά προκαλούν έκπληξη οι επενδύσεις σε πλοία LNG, από την στιγμή που στην ΕΕ η ζήτηση περιορίζεται. Σύμφωνα με την Κομισιόν μεταξύ 2021 και 2023 η κατανάλωση υγροποιημένου φυσικού αερίου μειώθηκε από 397 σε 319 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα. Την ώρα που η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη μειώνεται, αυξάνεται παγκοσμίως.

Στις τελευταίες του προβλέψεις, ο ενεργειακός κολοσσός Shell αναμένει ότι η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα αυξηθεί κατά 50% μέχρι το 2040. «Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατανάλωσης στην Κίνα. Σε καμία άλλη χώρα δεν καταγράφεται τόσο μεγάλη ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η ζήτηση για LNG ενισχύεται ωστόσο και από την Ινδία και χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες εστιάζουν κυρίως σε αυτές της περιοχές όταν επεκτείνουν το στόλο τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Σταθερές τιμές στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια παρά τις διεθνείς πιέσεις

Η κυβέρνηση διατήρησε σταθερές τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για το Πάσχα, στηρίζοντας νησιωτικές κοινωνίες και επιβάτες, παρά τη διεθνή κρίση, σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια.
Στενό του Ορμούζ πλοία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα: Διάλογος και σεβασμός της θαλάσσιας νομιμότητας στο Ορμούζ

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη τόνισε στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη στήριξη της Ελλάδας στο σχέδιο Μπαχρέιν, επισημαίνοντας τη σημασία των Στενών του Ορμούζ για το παγκόσμιο εμπόριο και τη θαλάσσια ασφάλεια.
Δεξαμενόπλοιο στο Ορμούζ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Πέντε πλοία διέπλευσαν το Στενό του Χορμούζ σε 24 ώρες

Αρκετά πλοία, μεταξύ αυτών δεξαμενόπλοια υπό διαχείριση Ομάν, γαλλικό εμπορευματοκιβωτίων και ιαπωνικό LNG, διέσχισαν το Στενό του Χορμούζ, καθώς το Ιράν επιτρέπει την διέλευση πλοίων από χώρες που θεωρεί «μη εχθρικές».